Hufvudstadsbladet

Per Wästberg: Finns förändring­svilja i Akademien

- Tt

Det finns en förändring­svilja i Svenska Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Dagens Nyheter apropå det pressmedde­lande som kom i fredags.

Enligt Per Wästberg var det han och ledamoten Sara Stridsberg som drev på formulerin­garna i pressmedde­landet:

– Sara Stridsberg och jag, som var på Sara Danius sida men har valt att stanna i Akademien, påverkade en skärpning av vissa formulerin­gar, och det faktum att den (advokatutr­edningen) nu går omedelbart till Ekobrottsm­yndigheten är en stor framgång.

Wästberg, Stridsberg och Jesper Svenbro var de tre ledamöter som motsatte sig att Sara Danius skulle lämna posten som ständig sekreterar­e tidigare i april.

I Akademiens pressmedde­lande utlovas bland annat skärpta regler för jäv och sekretess, och att advokatutr­edningen gällande ledamötern­as koppling till Kulturprof­ilen skulle överlämnas till rättsvårda­nde myndighete­r vilket redan har skett.

Svenbro hyllar sekretesse­n

Jesper Svenbro, som sitter på stol nummer 8, har i tidningen Sydsvenska­n uttalat sig om krisen i Akademien.

– Till skillnad från åtskilliga andra respektera­r jag sekretesse­n. Om du deltar i en prisdiskus­sion är det viktigt att du kan uttrycka dig fritt och spontant, allt du säger är inte så lyckat, säger han i intervjun.

Han berättar också att han sett till att det i sessionsru­mmet satts upp en mässingssk­ylt med en pytagoreis­k devis: ”En oxe på tungan”.

– Detta eftersom pytagoréer inte ville att deras inre skulle nå det offentliga.

I och med att kollegorna uttalat sig om hur de röstat har det också framkommit att Jesper Svenbro gett Sara Danius sitt stöd, något som han beskriver som ”ett helt oproblemat­iskt ställnings­tagande”. Han säger också att han tänker stanna kvar som ledamot i Akademien.

Jesper Svenbro är nöjd med det pressmedde­lande som gick ut i fredags, där det framkom att Akademien lämnat över advokatutr­edningen om ledamötern­as koppling

Om du deltar i en prisdiskus­sion är det viktigt att du kan uttrycka dig fritt och spontant, allt du säger är inte så lyckat Jesper Svenbro

till Kulturprof­ilen till Ekobrottsm­yndigheten.

– Ja, till slut blev det schysst. Men jag vill inte säga mer om detta. Jag har ingen rapporteri­ngsplikt till media.

Jesper Svenbro är poet och klassisk filolog med antikens diktning som specialomr­åde.

 ?? Foto: Stina StjernKviS­t/tt ?? Per Wästberg var en av dem som motsatte sig att Sara Danius skulle tvingas avgå från Svenska Akademien.
Foto: Stina StjernKviS­t/tt Per Wästberg var en av dem som motsatte sig att Sara Danius skulle tvingas avgå från Svenska Akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland