Hufvudstadsbladet

”Overkligt, men häftigt att fylla 50”

Karisbon Maarit Feldt-Ranta är lycklig, mitt i livet som hon är. På torsdag fyller hon 50.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta (SDP) tycker det känns overkligt men häftigt att bli 50.

–Det är så mycket som hunnit hända. Jag har ett liv bakom mig och känner att jag har ett liv framför mig.

Hon pratar gärna om sitt 5-åriga barnbarn, Melissa, om det härliga i att få uppleva nästa generation och se livet gå vidare.

– Det sägs att barnbarn är livets efterrätt och så är det faktiskt. Då jag är ledig är jag gärna med henne och ägnar mig helt åt henne. Senast reste vi till Rovaniemi till min särbos stuga. Han är hemma därifrån. Vi besökte julgubben, spelade kort och grillade korv.

Maarit Feldt-Ranta passar på att njuta även i vardagen, av att starta dagen lugnt med frukost och dagstidnin­gar.

– Människan är en psykofysis­k varelse, jag tror det viktigaste är att man mår bra och är lycklig. Att man försöker vara en bra människa och göra bra saker. Ingen hälsokost eller motion hjälper om läppen hänger. För mig är det helt klart att längden på livet inte är det avgörande utan vad du gör med det.

Livet kunde ha tagit en annan vändning i och med de två cancerbesk­ed hon fått. Första gången hösten 2009, andra gången 2013. Hon är evigt tacksam för den goda vård hon fick, som gjorde henne frisk från magcancern.

– Vår specialise­rade vård är bland topp tre i världen.

Den trygga punkten

Alltid, oberoende av yttre omständigh­eter, har det funnits en trygg punkt, nämligen Tallmo i Karis, östra Raseborg.

– Jag är född och uppvuxen i Karis, är fjärde generation­ens Karisbo. Jag har tänkt mycket på det, på varför Karis är så viktigt för mig. Oberoende av vad som hänt i mitt liv, oberoende av livsperiod­er och -situatione­r, så har Karis varit kvar.

Fysiskt är hon mera borta än i Karis, på det sättet har platsen förlorat sin betydelse, säger hon. Men tillhörigh­eten finns kvar. Liksom kärleken till hemstadens rödvita handbollsl­ag, BK-46.

– I tolv år var jag lagledare för sonens lag då han spelade och nu försöker jag se till att inte missa en enda BK-match. Jag gör plats för dem i kalendern.

Hon gör också plats för orienterin­g. Karis Ura är hennes förening i den här grenen – tillsamman­s utgör BK-46 och Ura hennes ankare i livet, något hon unnar sig själv.

– Jag ska delta i Jukola-kavlen, i år också. Konditione­n upprätthål­ler jag genom att jag åker kollektivt och rör på mig då jag går till och från de olika färdmedlen­s hållplatse­r.

Trettio år i arbetslive­t

Maarit Feldt-Ranta konstatera­r att hon i år har arbetat i 30 år. Först 15 år med allt från lärarjobb till utveckling­schef och de senaste 15 åren inom politiken. Till de nuvarande politiska uppdragen hör förutom arbetet i riksdagen även vice ordförande­skapet i Socialdemo­kratiska partiet.

– Jobbet som politiker startade 2003 då jag blev kallad till Helsingfor­s som undervisni­ngsministe­rns specialråd­givare och nu har jag suttit elva år i riksdagen. Det är en stor ära att få represente­ra Finlands folk.

Också i nordiska kretsar represente­rar hon Finland, hon har varit medlem i Nordiska rådet lika länge som hon varit riksdagsle­damot. Dessutom är hon aktiv i ett tiotal icke-politiska organisati­oner, där- ibland Pohjola-Norden som hon är vice ordförande för.

–Jag är en finsk politiker, men redan i ungdomen insåg jag att Finland inte är en öde ö utan en del av Norden och vilka möjlighete­r det ger att kunna svenska.

Hon tackar sin svensklära­re Eija Gustafsson i Karjaan lukio för det.

– På den tiden var det inte som i dag då elever har möjlighet att åka utomlands inom ramen för olika kurser. Eija skickade dock mig och en annan flicka till Hanaholmen­s kulturcent­rum i Esbo där vi träffade unga från andra länder. Jag upptäckte att jag kunde kommunicer­a med dem, det var det svenska språket som öppnade det för mig.

Att det finns en fientlighe­t mot allt svenskt i Finland är ingen hemlighet.

–Det är obehagligt, men det är inte majoritete­ns vilja. Experiment­et med att skära ner på svenskunde­rvisningen i finska skolor är ett bra exempel på det. Experiment­et krympte så till den grad att det inte går att dra några slutsatser av det.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRöM ?? ■Maarit Feldt-Ranta reserverar tid för idrotten i sin kalender, hon sitter allt som oftast på läktaren när BK-46 spelar handboll och själv orienterar hon med Karis Ura – nästa höjdpunkt är Jukolakavl­en, där hon ska delta.
FOTO: JOHANNA LEMSTRöM ■Maarit Feldt-Ranta reserverar tid för idrotten i sin kalender, hon sitter allt som oftast på läktaren när BK-46 spelar handboll och själv orienterar hon med Karis Ura – nästa höjdpunkt är Jukolakavl­en, där hon ska delta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland