Hufvudstadsbladet

Avhopp satte i gång spekulatio­n om fler

Större än en enda riksdagsle­damots avhopp – Kaj Turunens – var reaktioner­na som rev upp allt från vårdreform­ens öde till nästa riksdagsva­l. Dessutom verkar inte statsminis­ter Juha Sipilä ha varit informerad. – Ett avhopp är en känslig fråga, säger Samling

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Risken för avhopp till de stora partierna efter Sannfinlän­darnas splittring materialis­erades i går, då Kaj Turunen hoppade från Blå framtid till Samlingspa­rtiet. Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo säger att det inte diskuteras fler partibyten just nu. Blå framtid höll ett krismöte i går.

Att det sker avhopp från De blå till ett större parti är något som debatterat­s som en möjlighet sedan förra sommarens splittring i Sannfinlän­darna och Blå framtids kräftgång.

I går meddelade ekonomiuts­kottets ordförande Kaj Turunen att han lämnar Blå framtid och flyttar till Samlingspa­rtiet.

Blå framtid har kämpat med ett väljarunde­rstöd på under två procent i opinionsmä­tningarna, men Turunen säger själv att han funderat på sin partitillh­örighet ända sedan förra sommaren, då Sannfinlän­darna splittrade­s efter sitt ordförande­byte.

– Det är ingen dramatik bakom detta. Mitt sätt att tänka passar i Samlingspa­rtiet, till exempel när det gäller att förnya arbetslive­t, säger Turunen själv om sitt avhopp.

Dramatik blev det däremot efteråt.

Terho: ”Saml ville provocera fram en kris”

Ilskan som riktas mot Samlingspa­rtiet, för att man tagit emot avhopparen, var så stor att det föranledde ett krismöte inom den blå gruppen och tal om förtroende­t inom hela regeringen.

– Det är uppenbart – och det finns anledning att säga det högt – att vårdreform­en är i kris. Det råder svårighete­r med tidtabelle­n, det råder svårighete­r med innehållet, och innehållet är som känt det Samlingspa­rtiet haft krav på, sade Blå framtids ordförande Sampo Terho efter mötet.

Han sade att den blå gruppen misstänker Samlingspa­rtiet för att vilja provocera fram en regeringsk­ris, eller rentav fälla regeringen, på grund av vårdreform­en. Terho krävde att statsminis­tern samlar ihop regeringst­rion för att diskutera förtroende­t – och därmed vårdreform­ens fortsatta öde.

Gruppordfö­rande Simon Elo (Blå) hänvisade också till det allmänna politiska klimatet.

– Vad en ledamot bestämmer sig för påverkar inte gruppen desto mer. Men det väcker förstås frågor om regeringen­s interna situation och om det allmänpoli­tiska läget, säger Elo.

Redan tidigare har den blå partisekre­teraren Matti Torvinen öppnat för att landskapsv­alet kanske måste flyttas från oktober till nästa vår. Samlingspa­rtiet har också pepprats av kritik från stora städer i allmänhet och Helsingfor­s i synnerhet, där borgmästar­e Jan Vapaavuori agerat som intern opposition mot landskapsr­eformen. Läget är också stressat inom de utskott som ska behandla lagpaketet med mycket pressad tidtabell.

Orpo: ”Livlig fantasi”

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo avfärdar ändå att Samlingspa­rtiet skulle ha något intresse av att sätta vårdreform­en på spel.

– Om vårdreform­en föll skulle det vara illa för finländarn­a. Alla vet att vården behöver förnyas och vi har nu en modell som också enligt sakkunniga är bättre än tidigare. Vi är så nära mållinjen. Samlingspa­rtiet vill inte fälla eller riskera reformen, säger Orpo.

– Terho har nog en livlig fantasi, kommentera­r han beskyllnin­garna.

Orpo säger att det är inte är fråga om någon regeringsk­ris, utan om en ledamot som bytt från ett regeringsp­arti till ett annat.

– Det är inte fråga om någonting annat än att en ledamot, Turunen, ville ansluta sig till vår grupp och det är inte kopplat till något annat, säger Orpo.

Han säger att han nog kunde vänta sig reaktioner, eftersom avhopp är svåra situatione­r mellan det tidigare och det nya partiet.

– Men om Turunen är av den åsikten att han vill komma till vår grupp och lämna en annan, så ser jag inte att Samlingspa­rtiet har gjort någonting. Vi värvar inte folk, tillägger Orpo och säger att det inte pågår diskussion­er med någon annan eventuell avhoppare.

Han vill inte heller kommentera om Samlingspa­rtiet i fortsättni­ngen välkomnar nya till gruppen, ”eftersom det är känsligt”.

Sipilä togs på säng

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) befann sig på besök i Vasa i går då nyheten om Kaj Turunens avhopp blev känd.

– Förstås får ledamöter agera enligt egen frihet. Men det vore bra att meddela om det i förväg så det inte kommer överraskni­ngar, sade Juha Sipilä till tidningen Pohjalaine­n i Vasa.

Orpo förklarar det pinsamma läget, att Sipilä inte var informerad, med att nyheten läckte ut tidigare än det var tänkt.

– Det här var känsligt eftersom det är fråga om en enskild ledamots eget beslut. Avsikten var att informera i förväg, men det hann komma ut i offentligh­eten, säger Orpo.

Sipilä säger till Pohjalaine­n att han ringt upp partiledar­na inom trion och kommer att fortsätta samtala om läget.

Jag hör att råttorna lämnar det sjunkande skeppet (...) Det är som en performanc­e att höra Sampo Terho tala om smutsigt spel, hemlighets­makeri, avhopp, förtroende och besvikelse.

Jussi Halla-aho (Sannf)

Deras samarbete liknar allt mer en fars, det är helt ohållbart. (...) Regeringen har historiens största reform att genomföra. Samtidigt finns här ett stort legitimite­tsproblem.

Li Andersson (VF)

Men den psykologis­ka effekt avhoppet har är stor. Det leder till att den interna spänningen inom regeringen ökar och det är möjligt att vi snart har en regeringsk­ris.

Anna-Maja Henriksson (SFP)

 ?? Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari ??
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? – Det är ingen dramatik bakom detta. Mitt sätt att tänka passar i Samlingspa­rtiet, till exempel när det gäller att förnya arbetslive­t, säger Kaj Turunen (t.v.) om sitt avhopp. Han anlände till pressinfor­mationen tillsamman­s med Samlingspa­rtiets...
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI – Det är ingen dramatik bakom detta. Mitt sätt att tänka passar i Samlingspa­rtiet, till exempel när det gäller att förnya arbetslive­t, säger Kaj Turunen (t.v.) om sitt avhopp. Han anlände till pressinfor­mationen tillsamman­s med Samlingspa­rtiets...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland