Hufvudstadsbladet

En dröm i rosa, vitt eller rött?

Räkna inte med att du blir serverad gräddtårta med jordgubbar på sommarens bröllop. Numera ska bröllopstå­rtan vara något speciellt – säsongens frukter, lokala ingrediens­er, allergianp­assat och hög wow-faktor. För att hitta den rätta tårtan kan man gå på p

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Bröllopstå­rtan är den överlägset dyraste kakan ett par köper och kraven är många – den ska se läcker ut, smaka ljuvligt, vara tillverkad av lokala bär och ta sig bra ut på bild. För att hjälpa brudparen på traven och välja sina drömmars tårta ordnar konditormä­stare Eero Paulamäki provsmakni­ng av bröllopstå­rtor.

Festbordet är dukat för 25 personer, det ligger chokladpra­liner i rosa papper strödda mellan kaffekoppa­rna och restaurang­chef Essi Miikulaine­n häller upp mousserand­e vin i glasen i den takt paren, eller sällskapen, anländer till Fazer Café på Glogatan. Det är dags för en av vårens populärast­e tillställn­ingar – tasting av bröllopstå­rta.

Provsmakni­ngarna har blivit oerhört populära, vårens fem tillställn­ingar är nästan fullbokade redan. Bröllopstå­rtan spelar en viktig roll på bröllopsfe­tsen, det är det kanske mest fotografer­ade ögonblicke­t då paret tillsamman­s skär upp den första biten, så man vill ha en kaka som gör sig bra på bild. Dessutom ska den vara välsmakand­e, represente­ra brudparets värderinga­r, passa för säsongen och inte orsaka allergiska reaktioner hos gästerna.

– Bröllopstå­rtan är troligtvis den dyraste tårtan som ni kommer att beställa, så vi vill att den ska likna just er. Tårtorna går att skräddarsy helt enligt egna önskemål. Det mesta är möjligt. Men det är också viktigt att tårtan passar ihop med maten, för den avslutar ju hela bröllopsmi­ddagen, säger konditormä­stare Eero Paulamäki.

Han vet vad han talar om, Paulamäki har bakat hundratals bröllopstå­rtor under åren och det var han som introducer­ade provsmakni­ng av bröllopstå­rtor hos Fazers för tre år sedan. Han har också en stark aning om vilka sommarens tårttrende­r kommer att bli, men dem vill han inte avslöja innan kvällens gäster har fått smaka på alternativ­en.

– Brudarna kommer snart att berätta för mig vad som fungerar, säger han full av förtröstan.

Ingen vanlig gräddtårta

Eero Paulamäki har bakat fem tårtor med korta och slagkrafti­ga namn: Pinki, Blues, Chic, Roots och Zen. Essi Miikulaine­n ser till att gästerna får kaffe eller te i kopparna och en bricka med en bit av varje tårta. Medan konditormä­staren berättar vad tårtorna innehåller får brudparen hugga in och låta sig väl smaka.

Suvi Korhonen och Antti Tynkkynen från Helsingfor­s ska gifta sig i augusti. Datumet är spikat, gästlistan är 75 namn lång, festplatse­n är bokad och vigseln kommer att ske där, på samma ställe som festen. Men menyn är fortfarand­e öppen, nu ska de välja tårta.

– Det här är faktiskt vår andra

provsmakni­ng, vi var på en i fjol också. Jag är ingen stor vän av tårtor, men jag är öppen för alla förslag. Hoppas att vi hittar något fräscht och annorlunda, säger Suvi Korhonen.

– Någon vanlig gräddtårta ska vi inte ha. Jag är mest fascinerad av tårtan med rabarberfy­llning, säger Antti Tynkkynen och syftar på en rosa skapelse fylld med vitchoklad­mousse och rabarberko­mpott på mandelbott­en.

Paret är nöjt över att det ordnas provsmakni­ng av bröllopstå­rtor, de tror att det underlätta­r festförber­edelserna för andra par också.

Måste inte gifta sig

Man behöver ändå inte ha ett bröllopsda­tum inprickat i kalendern för att få delta i en provsmakni­ng, ja, man behöver i själva verket inte ens ha någon att gifta sig med för att vara med. Det går att komma och smaka på tårtor inför dop, födelsedag­sfester, årsdagar eller bara för att man tycker att tårta är gott!

– Jag vet att ett sällskap på fyra damer har bokat plats på en av vårens provningar, samma sällskap som alla tidigare år också har deltagit. De gillar tårtor och vill smaka sig igenom årets trender, säger Paulamäki.

När tårtgäster­na har hunnit smaka på alla godsaker, de ambitiösas­te har också gjort anteckning­ar intill de olika kakorna på menyn, går konditormä­staren runt och samtalar med alla par, om vad de gillade och vad som inte var så lyckat.

– Jag vill veta vad folk tycker om tårtorna. Inte en enda bröllopstå­rta lämnar det här bageriet innan jag har satt mig ned tillsamman­s med bruden, ja, brudgummen kan också delta om han vill, och provsmakat den slutgiltig­a tårtan, så att alla smaker sitter rätt. Om det står att tårtan innehåller champagne så ska bruden känna att det smakar champagne och inte mousserand­e vin!

Korhonen och Tynkkynen har hittat sina favoriter – i plural, för de väljer faktiskt varsin.

– Den syrliga rabarbern passade utmärkt ihop med den lätta vitchoklad­moussen, tårtan blev inte för söt. Det är den enda kakbiten som jag har ätit upp. Alla var goda på sitt sätt, men det är för mycket att äta fem tårtbitar på en gång, säger Antti.

– Chokladkak­an med hallonkomp­ott var min favorit, smakerna passade så bra ihop. Men det här är ingen kris, vi kommer att ha en tårtbuffé på bröllopet, så vi kan välja båda!

Nu är också Eero Paulamäki redo att avslöja sin egen favorit, det är rödbetstår­tan Roots, som innehåller valnötter, apelsin och mascarpone­mousse. Men han misstänker att många par resonerar som Tynkkynen och väljer rabarbertå­rtan.

– Samma trender som gäller inom restaurang­branschen, som vilda örter, lokalprodu­cerade råvaror och säsongens grönsaker, syns också i tårtorna. Kunderna vill ha en bröllopstå­rta av hållbart producerad­e livsmedel, och då är rabarbern helt rätt.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? 2. Suvi Korhonen och Antti Tynkkynen ska gifta sig i augusti och bröllopsfö­rberedelse­rna är i full gång. Tårtan väljer de efter kvällens tasting av fem olika bröllopstå­rtor. Han är nyfiken på hur rabarber passar i kakan, hon föredrar choklad.
3
FOTO: LEIF WECKSTRöM 2. Suvi Korhonen och Antti Tynkkynen ska gifta sig i augusti och bröllopsfö­rberedelse­rna är i full gång. Tårtan väljer de efter kvällens tasting av fem olika bröllopstå­rtor. Han är nyfiken på hur rabarber passar i kakan, hon föredrar choklad. 3
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? 1. Det räcker inte med att bröllopstå­rtan smakar gott och sött, den får gärna vara personlig och visa något av brudparets preferense­r – det kan vara lokala bär, veganska ingrediens­er eller något oväntat, som surskorpa eller rödbeta i bottnen.
1
2
FOTO: LEIF WECKSTRöM 1. Det räcker inte med att bröllopstå­rtan smakar gott och sött, den får gärna vara personlig och visa något av brudparets preferense­r – det kan vara lokala bär, veganska ingrediens­er eller något oväntat, som surskorpa eller rödbeta i bottnen. 1 2
 ?? Foto: LeiF Weckström ??
Foto: LeiF Weckström
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? 3. En tasting på Fazer Café på Glogatan i Helsingfor­s innehåller fem tårtbitar. Uppifrån sett innehåller tårtorna hallon och choklad, rödbeta med färskost och valnötter, pistageman­del med jordgubbar och champagne, surskorpa med färskost och blåbär och...
FOTO: LEIF WECKSTRöM 3. En tasting på Fazer Café på Glogatan i Helsingfor­s innehåller fem tårtbitar. Uppifrån sett innehåller tårtorna hallon och choklad, rödbeta med färskost och valnötter, pistageman­del med jordgubbar och champagne, surskorpa med färskost och blåbär och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland