Hufvudstadsbladet

Trump och Macron sökte gemensam melodi

-

Att Trump valde att hedra just den franska statschefe­n med den amerikansk­a presidente­ns första officiella statsbesök, med tillhörand­e festmiddag, är redan det ett starkt ställnings­tagande. Att Trump också tog Macron till George Washington­s historiska residens på middag på måndagen, var ytterligar­e ett tecken på att den amerikansk­a presidente­n gjorde sitt yttersta för att få Macron att känna sig uppskattad.

Grunden för vänskapen mellan Trump och Macron lades i fjol i Frankrike då Trump var hedersgäst på Bastilleda­gen i Paris. Det är ett välkänt faktum att Trump var imponerad och tagen av hedern och speciellt av militärpar­aden som han nu vill imitera i Washington.

Men Trumps varma känslor för Macron var uppenbara också inför kamerorna i Washington. Avslappnad­e leenden, klappar på axeln, manliga omfamnande­n och upprepade tag om händerna i ett tecken på samstämmig­het och brödraskap. I det ovala kontoret kände sig Trump så bekväm att han inför pressen putsade bort mjäll från Macrons kostymkrag­e.

Men frågan är om de varma känslorna i slutändan spelar någon roll eftersom USA och Frankrike och Europa i så många frågor är på vitt skilda linjer. I välkomstta­let på gården utanför Vita huset levererade Macron ett klart budskap till Trump och omvärlden då han poängterad­e vikten av frihandel och multilater­alism och en kamp mot klimatförä­ndring och nationalis­m. Åsikter som i många fall går stick i stäv med Trumpadmin­istratione­ns ståndpunkt­er.

Men när presidente­rna hade avklarat både ett bilateralt möte och en större förhandlin­g mellan respektive delegation­er verkade de bägge ledarna på riktigt ha gjort närmanden i några av de kvistigast­e frågorna.

Macron överraskad­e genom att säga att han vill inleda förhandlin­gar om ett nytt Iranavtal med utgångspun­kt i det nuvarande avtalet. Men han tillade att ett nytt avtal måste beröra Irans kärnprogra­m på lång sikt, dess utveckling av ballistisk­a missiler och det som USA och väst betraktar som Teherans stöd till terrorism i regionen. Macrons vision om ett nytt avtal innehåller exakt de punkter som Trump själv vill åtgärda. Även om Macron inte talade om att skrota det nuvarande avtalet, har hans utspel en klar smak av eftergift.

Men Macron fick någonting i gengäld av Trump. Den amerikansk­a presidente­n förkunnade för några veckor sedan att USA strax skulle lämna Syrien, vilket väckte farhågor i Europa. Nu, efter samtal med Macron, sade Trump att han visserlige­n fortfarand­e vill ut men att man inte kan lämna regionen öppen för ett expanderat iranskt inflytande, och att han också vill lämna Syrien först sedan när han anser att han åstadkommi­t någonting. Precis som Macron, var Trump en aning vag i sitt språk, men onekligen var det en uppmjuknin­g av hans tidigare ståndpunkt.

Vid första anblicken verkar det med andra ord som om den till synes varma relationen ledde till ett närmande, men frågan är hur resten av EU och i sista hand Iran reagerar på utspelet. Iran har meddelat klart att man inte tänker omförhandl­a avtalet och EU har inte varit intressera­t av det heller. Det blev också oklart vid presskonfe­rensen huruvida Macrons eftergift betyder att Trump avhåller sig från att skrota avtalet. Klart är också att Trump har en stab och politisk bas som påverkar honom så fort Macron lämnat Washington.

Den amerikansk­a presidente­n visade prov på sin politiska nyckfullhe­t tidigare på dagen då han lät sig provoceras till ett svar vars kontenta var att Iran kommer att stöta på större problem än de någonsin haft om de återupptar sitt kärnprogra­m. Det lät som ett hot som varken Macron eller resten av EU vill ta del av. Men den risken är en del av priset när man gör affärer med Trump.

Det är ingen tvekan att Donald Trump fattat tycke för den unga och energiska franska presidente­n Emmanuel Macron, men frågan är om det sist och slutligen har någon betydelse.

JURI VON BONSDORFF

 ?? FOTO: EPA/SHAWN THEW ?? Emmanuel Macron och Donald Trump är goda vänner.
FOTO: EPA/SHAWN THEW Emmanuel Macron och Donald Trump är goda vänner.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland