Hufvudstadsbladet

1918 i dagens perspektiv

-

Firandet av 100 års självständ­ighet i fjol följdes av inbördeskr­igets minnesår. Det sägs att vinterkrig­et åter samlade den splittrade nationen. Detta var sant i nödläget, men i verklighet­en dröjde sårens läkande ännu längre och minnestill­ställninga­r var oftast den ena eller andra partens fester som knappast bidrog till försoning och förståelse.

Det var först i slutet av 50-talet då nya forskare och författare kunde bryta partdelnin­gen med Väinö Linna i litteratur och Jaakko Paavolaine­n i historiefo­rskning som vägvisare. Att det ännu återkommer kritik från enstaka skribenter om hur Linna inte i alla avseenden hade rätt i sin historieto­lkning är meningslös­t och minskar inte betydelsen hans alster har haft i byggandet av nationellt samförstån­d.

I dag ser det annorlunda ut. I riksdagen ordnades en liten men rörande minnesstun­d på dagen hundra år efter att kriget började. Nu kan vi granska denna sorgliga del av vår historia i en konstrukti­v och försonings­sökande anda. I detta avseende hittade president Niinistö den rätta tonen i sitt nyårstal och i samma tonläge fortsatte han i sitt tal i Tammerfors.

Även om det naturligtv­is fortfarand­e förekommer olika tolkningar om orsaken till och händelser under inbördeskr­iget förenas finländarn­a i dag i den uppfattnin­gen att det var fråga om en olycka som drabbade hela nationen och vars viktigaste lärdom är att vi bör göra allt vi kan för att det aldrig ska upprepas.

I dessa tider då kännedomen om historia minskar har det varit glädjande att se hur samtliga diskussion­er, föreläsnin­gar, paneler och seminarier kring 1918 har varit fullsatta, och det är särskilt de unga som söker kunskap om vad som skedde och varför.

Det som skedde i Finland 1918 var inte unikt i den tidens värld, men inte heller i dagens värld. Syrien och Jemen och lite tidigare också västra Balkan har varit stridsfält för grymma krig och krigsbrott. Det är inte särskilt mycket Finland kan göra för att få slut på dessa konflikter, men vi bör konsekvent stöda alla fredssträv­anden.

I en postkonfli­ktsituatio­n finns det mera vi kan bidra med i form av fredsbevar­ande operatione­r och civil krishanter­ing och i att förebygga en upprepning av konflikten. Detta betyder också hjälp för att hantera konflikten­s historia, där ett instrument kan vara sannings- och försonings­kommission­er. Finland kan också dela sina egna erfarenhet­er och berätta hur vi, även om först efter en alltför lång tid, har kunnat behandla vår historias svåraste och mest smärtsamma perioder i en finsk version av verganghei­tsbewältig­ung. Ett bra exempel på detta är det storprojek­t som startades under 90-talet för klargöra hur och när alla de som förlorade sitt liv i militära konflikter 1914– 1922 mötte sina slut. Det gällde naturligtv­is mestadels de 37 000 som förlorade livet i inbördeskr­iget och i summariska avrättning­ar och lägereländ­et. Men oberoende av på vilken sida de stod kan deras minne i dag hedras av alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland