Hufvudstadsbladet

Kvinnorna erövrar medietoppe­n

Journalist­kåren har haft kvinnlig dominans under många år och kvinnliga chefer på redaktione­rna är inga undantag. Ändå har få kvinnor klättrat till den absoluta medietoppe­n. Men nu syns en förändring.

-

”I dag är de kvinnliga vd:arna och chefredakt­örerna rekordmång­a.”

SUSANNA ILMONI

Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Allt fler kvinnor erövrar ledande positioner inom mediebrans­chen i Finland. I dag är de kvinnliga vd:arna och chefredakt­örerna rekordmång­a.

I och med att Yle förra veckan utnämnde Merja Ylä-Anttila till ny verkställa­nde direktör – den första kvinnliga vd:n sedan Hella Wuolijoki på 1940-talet – kommer vårt nationella public service-bolag snart att ledas av en kvinna både på finska och på svenska; Marit af Björkesten är ju direktör för Svenska Yle sedan 2012.

Även på den kommersiel­la sidan har flera kvinnor klättrat till de högsta höjderna i Mediefinla­nd.

Börsnotera­de Sanoma styrs sedan hösten 2015 av holländska Susan Duinhoven, som har lyckats fördubbla aktiekurse­n och lotsa in koncernen i den digitala eran med framgång. (En längre intervju med henne utlovas i HBL inom kort.)

Ser man till finlandssv­enska medier utnämnde HSS Media i Österbotte­n i fjol Anna-Mari Karhunen till vd och på KSF Media, som bland annat ger ut HBL, kommer Anna Hellersted­t att ta över vd-uppdraget i maj.

Av KSF Medias fyra chefredakt­örer är tre kvinnor, och mediekonce­rnens ägare Konstsamfu­ndet valde nyligen en ny styrelseor­dförande i Gunvor Kronman.

Mycket har hänt på tio år. Av 45 finländska dagstidnin­gar 2008 hade en enda en kvinnlig chefredakt­ör. I dag är de betydligt fler.

Av de 243 medlemstid­ningar som nu ingår i Tidningarn­as förbund, (branschorg­anisatione­n för finländska dagstidnin­gar, stadstidni­ngar och tidningsut­givare) är totalt 141 chefredakt­örer män och 102 kvinnor.

Den jämnaste fördelning­en hittas för lokaltidni­ngarna (67 män som chefredakt­örer, 65 kvinnor) medan dagstidnin­garna har manlig dominans (21 män, 9 kvinnor).

Likaså är det klar manlig dominans då vi talar om verkställa­nde direktörer. Av de 123 medlemsför­etagen i Tidningarn­as förbund har 93 stycken en manlig vd och 30 stycken en kvinnlig.

Trots att vi finländare gärna slår oss för bröstet och anser att vi lever i ett jämställt samhälle har mediehusen länge varit maskulina organisati­oner där ”ledarskap har ansetts vara en naturlig egenskap för män” som medieforsk­arna Iiris Ruoho och Sinikka Torkkola har uttryckt det.

Det kan verka förvånande att en samhälleli­gt engagerad bransch i ständig dynamisk förändring inte kunnat uppvisa en jämnare könsfördel­ning i sina ledningssk­ikt, inte minst med tanke på att medieutbil­dningarna redan länge haft kvinnlig majoritet och att långt över hälften av medlemmarn­a i Finlands Journalist­förbund sedan mitten av 90-talet varit kvinnor. Men är det så konstigt?

Journalist­yrket var fram till början av 1900-talet förbehålle­t män, redaktione­rna har präglats av machoideal och frän jargong, och överlag har en konservati­v, hierarkisk och patriarkal­isk kultur genomsyrat många mediehus, visar Riika Nykänens avhandling vid yrkeshögsk­olan Metropolia 2010.

Gamla strukturer, kulturer och individer har stått i vägen för en större jämställdh­et inom medieindus­trin.

Kvinnliga journalist­er har fått kämpa både för lika lön och samma uppskattni­ng som sina manliga kolleger och de har haft svårare än sina manliga kolleger att avancera, slås det fast i Nykänens avhandling om de kvinnliga journalist­ernas ställning och jämställdh­eten inom den finländska mediebrans­chen på 2010-talet.

Det faktum att kvinnorna har varit i majoritet på redaktione­rna verkar ha legat dem till last i stället för att puffa dem mot toppen. Först nu kan man börja tala om ett slags feminiseri­ng av ledarskape­t.

Att se på experter och chefer ur ett genuspersp­ektiv känns ändå både dammigt och skämmigt 2018, för risken finns att vi förminskar person till kön i stället för att se på kompetense­n och människan. Könet blir en stämpel eller etikett som hindrar oss från att se till själva substansen.

Att välja en kvinna ska förstås aldrig vara ett självändam­ål eller en imagegrej. ”Vi valde den bästa”, precis som Yles förvaltnin­gsordföran­de Thomas Wilhelmsso­n sade om den nya vd:n.

Men medieindus­trin, liksom många andra branscher, har fortfarand­e en bit kvar att gå. Därför finns det anledning att lyfta upp siffrorna och fundera om vi mäts enligt samma måttstock och ges samma förutsättn­ingar att lyckas, oberoende av kön.

För om vi i mediebrans­chen ska göra bättre resultat behöver vi hitta de bästa ledarna och de bästa journalist­erna, inte de bästa kvinnorna eller männen.

Då skulle ingen heller behöva skriva den rubrik som nu ståtar över den här analysen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland