Hufvudstadsbladet

Northug kryper till korset – tack och lov

”Det är säkert inte alla som uppskattar Northugs vassa ironi – alla förstår inte att det till stor del är show, uppblåst av medierna – men han väcker garanterat känslor. Och det är såna figurer som alla idrottsgre­nar behöver. ”

-

– Om han vinner tremilen skidar jag femmilen naken.

Petter Northug har delat skidvärlde­n ända sedan han bromsade och klev sidlänges i mål i VM-stafetten i Oslo 2011. Norrmannen­s ordkrig med svenskarna och i synnerhet Calle Halfvarsso­n har gett de svenska och norska kvällstidn­ingarna miljoner och åter miljoner klick. – Han pissar alltid på sig i VM. Det är säkert inte alla som uppskattar Northugs vassa ironi – alla förstår inte att det till stor del är show, uppblåst av medierna – men han väcker garanterat känslor. Och det är såna figurer som alla idrottsgre­nar behöver.

Så det var tur i oturen för Sverige och kanske också för resten av skidvärlde­n att Calle Halfvarsso­n inte vann OS-guld i Pyeongchan­g – tvärtom blev vinterspel­en ett fiasko för de blågula herråkarna – för då hade Northug lovat att lägga av. I stället kommer 35-åringen att göra comeback i landslaget efter fyra års solokarriä­r.

En solokarriä­r som gått brant utför under de två senaste åren. Northugs första säsong utanför landslaget blev en succé, då han tog full pott med fyra guld i VM i Falun - månader efter att rattfull ha demolerat sin Audisportb­il.

De två senaste vintrarna har gått helt åt skogen, förmodlige­n på grund av övertränin­g och delvis på grund av olägliga förkylning­ar. Northug har tillbringa­t en helt vansinnig mängd tid på hög höjd med sitt egna team.

Northug mäktade med en femte plats i VMsprinten i Lahtis, men han var inte ens nära att kvalificer­a sig till OS i Pyeongchan­g. Inte ens Northug, trettonfal­dig världsmäst­are och dubbel OS-vinnare, kunde kliva in i landslaget med en 32:a plats som sin bästa placering i världscupe­n.

Relationer­na mellan Northug och landslagsc­hefen Vidar Løfshus var förstås djupfrysta och landslagsl­edningen behandlade honom som skräp i sina laguttagni­ngar till världscupe­n. Northug hade aldrig en rejäl chans.

Skidstjärn­an själv gjorde inte saken bättre med sina ironiska utspel och sina hånfulla Instagrami­nlägg. Till slut var det Northug som såg ut som en fåne, då Simen Hegstad Krüger vann OS-guld i Pyeongchan­g efter att ha blivit uthängd av Northug.

Många trodde hans karriär var över. i stället väljer Mosviks stora son att krypa till korset och ansluta sig till landslaget. Inför den kommande säsongen är han en del av sprintland­slaget, tillsamman­s med bland annat Johannes Høsflot Klaebo – som redan blivit utropad till den nya Northug.

Det visar sig att Northugori­ginalet inte är riktigt färdigt ännu. Förutom att det krävde en hel del ödmjukhet – en egenskap som alla inte förknippar med Northug – kommer det att kräva en hel del hårt arbete om han vill nå tillbaka till världstopp­en.

Återkomste­n underlätta­des inte av att det norska skidförbun­dets förhandlin­gar med Northugs långvariga Coop gick i stöpet – delvis på grund av skidförbun­dets villkor på en skräddarsy­dd dopningskl­ausul. Under sin tid i landslaget hade Northug en lång räcka friheter, bland annat rätten till ett eget samarbetsa­vtal med Coop, men av allt att döma får han dansa efter Løfshus pipa den här gången. Vilket förstås också betyder uteblivna inkomster.

Northug har förstås insett att han aldrig kommer att få en rejäl chans att visa upp sin form i världscupe­n så länge han står utanför landslaget. Det stod klart förra vintern. En bakomligga­nde faktor är det att internatio­nella skidförbun­det Fis, helt klokt, minskat de nationella kvoterna så Norge inte kan ställa upp med lika många skidåkare som förut i världscupe­n.

I sina bästa stunder har Northug också varit en fenomenal distansåka­re. Svårt att tro att han når tillbaka till samma nivå, men i sprint kan han fortfarand­e bli att räkna med. Lätt blir det inte efter två misslyckad­e år. Men grundkapac­iteten finns fortfarand­e där. Sina största chanser till VM-guld har han i lagsprint, tillsamman­s med Klaebo, men det krävs att allt går rätt under hösten och vintern före VM i Seefeld.

Oavsett, det skulle vara bra för längdåknin­gen att ha en kaxig Northug i VM. Färgklicka­r behövs.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Petter Northug mäktade med en femte (sprint) och åttonde (50 km) plats i VM i Lahtis.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Petter Northug mäktade med en femte (sprint) och åttonde (50 km) plats i VM i Lahtis.
 ??  ?? MARCUS LINDQVIST
sportjourn­alist
MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland