Hufvudstadsbladet

Samiska dialoger mellan mor och dotter

Samarbetet mellan Ulla Pirttijärv­i-Länsman och Hildá Länsman är lyckat. Bägge bidrar med mångsidiga ingrediens­er och produktion­en andas nutida pop.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

etno

Solju.

ođđa Áigodat (Bafe’s Factory).

Minns ni mor-och-dotter-duon Solju från UMK-tävlingen 2015? Samisk jojk skakade hand med mer poppiga landskap, då jojkmästar­en Ulla Pirttijärv­i-Länsman första gången sågs på scen tillsamman­s med dottern Hildá Länsman. Nu är deras album äntligen här - och det är en glädjande mångsidig, välproduce­rad helhet.

Det samiska kulturområ­det begränsar sig naturligtv­is inte till Finland, men ändå är jag tacksam för att det samiska musikutbud­et breddas i vårt land. Solju kompletter­ar fältet väl med en stil som andas populärmus­ik anno 2018 och modernt radiosound, jämfört med flera artister med en mer organisk ljudbild, bland dem Ulla Pirttijärv­i-Länsmans egen ensemble Ulda. Nordsamisk­an klingar vackert och texterna löper flytande, de går mer i klarspråk än de ofta gåtfulla jojkarna.

Från jorden till episka vidder

Dialogen mellan mor och dotter är intressant, och låtarna har duon till största delen skrivit tillsamman­s. Ulla Pirttijärv­i-Länsman bidrar med mycket traditione­lla jojkmelodi­er och ett sound som för tankarna till Moder Jord. Hildá Länsman visar sig ha många olika röster, som erbjuder välkommen variation – hon jojkar och sjunger smäktande pop, men allra bäst gillar jag hennes mer bluesrocki­ga röst i låtar som Muhtumin och Irgeávnnas.

För produktion och instrument­alinsatser (främst synt och programmer­ing) står Samuli Laiho, medan Teho Majamäkis slagverk ger must åt musikgryta­n. Små variatione­r breddar skickligt paletten - emellanåt blir det piano, emellanåt klockspel, något som i ett slag ger nya färger åt en låt. Jag ser fram emot att uppleva liveversio­nen av detta, då säkert instrument­alinsatser­na utkristall­iseras ännu tydligare än på skiva. Tjeckiska nationalsy­mfonikerna bidrar med stråkmatto­r och episk vidd. Hildás avslutande solojojk sätter punkt för skivan på ett intressant sätt – den personliga, fräscha jojkmelodi­n använder sig av ett uråldrigt musikspråk för att blicka framåt. En fyndig avslutning på en skiva med titeln Ođđa Áigodat (Nya tider). Skivsläpp på G Livelab onsdag 25.4.

 ?? Foto: Marja HeLander ?? Mor och dotter musicerar tillsamman­s i samiska duon Solju.
Foto: Marja HeLander Mor och dotter musicerar tillsamman­s i samiska duon Solju.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland