Hufvudstadsbladet

David Hockney är årets festspelsk­onstnär

Den uppmärksam­made retrospekt­iven med konst av den brittiske regissören David Hockney visas i Konsthalle­n under Helsingfor­s Festspel.

- HBL

Det här är en utställnin­g som vibrerar av ljus och liv, precis som den annalkande våren utanför museets dörrar, skrev Philip Teir i sin recension av retrospekt­iven av David Hockney som visades i London för ett år sedan.

Efter det har utställnin­gen visats bland annat i Paris.

Den brittiske konstnären, i dag fyllda 80, är känd för sina lekfulla och naivistisk­a målningar av kalifornis­ka hus, simbassäng­er och vardagsrum men har även målat landskap och porträtt.

Finlandspr­emiärer och afrikanskt

För att fira 50-årsjubilee­t bjuder festspelen in till gratiskons­ert i Brunnspark­en tillsamman­s med föreningen för levande musik Elmu. Esa-Pekka Salonen firar 60 år, Mahlers åttonde symfoni fyller Musikhussc­enen till bräddarna och Tero Saarinens koreografi till Zimmermans cellokonse­rt visas äntligen i Finland. Också Kimmo Pohjonens Ultra Organ-projekt visas för första gången i Finland.

I Festspelst­ältet blir det toner från när och fjärran, och mötet mellan legendaris­ka elgitarris­ten Steve Vai och Tapiola Sinfoniett­a blir säkert en av höjdpunkte­rna. Vid sidan av det inhemska popgardet och kanadensis­ka dj-kollektive­t A Tribe Called Red noteras speciellt satsningen på Afrika, med världsmusi­knamn som Ladysmith Black Mambazo, Fatoumata Diawara och Amadou&Mariam.

Teater, dans och performanc­e

Schweizare­n Martin Zimmermann verkar i gränslande­t mellan cirkus och teater, och hans nya föreställn­ing ger prov på fysisk mästerligh­et och absurd komik. Den amerikansk­a koreografe­n Kyle Abraham, som nu för första gången gästar Finland, förenar nutidsdans­ens och gatudansen­s rörelsespr­åk på ett mångsidigt sätt. Hans verk synar könsroller­na i det afroamerik­anska samhället.

Under festspelen ger performanc­egruppen Oblivia sina enda förställni­ngar i Finland: Barn och andra radikaler ställer generation­erna mot varandra. Estradverk­et får sitt uruppföran­de i Hamburg i maj och det har skapats tillsamman­s med ungdomar från Helsingfor­s.

På Nationalte­aterns Lilla scen uruppförs under festspelen Tainaron, som baserar sig på Leena Krohns genombrott­sroman, i regi av Essi Rossi.

 ?? FOTO: EPA/WILL OLIVER ?? Verket Portrait of an Artist. Pool with two Figures är en av David Hockneys mest kända målningar.
FOTO: EPA/WILL OLIVER Verket Portrait of an Artist. Pool with two Figures är en av David Hockneys mest kända målningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland