Hufvudstadsbladet

Lättare få nätkredit på svenska än finska

Svenska som modersmål ger kunderna pluspoäng

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Kreditgiva­re på nätet ägnar sig åt omvänd diskrimine­ring. Åtminstone om man ser det ur finlandssv­enskt perspektiv. Kreditbola­get Svea Ekonomi prickas för mångfaldig diskrimine­ring sedan en kund nekats kredit på grund av kön, språk och bostadsadr­ess.

Diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden hävdar att den unga finskspråk­iga mannen hade fått krediten om han varit svensksprå­kig eller kvinna. De kriteriern­a ger högre poäng och bättre kreditvärd­ighet.

Nämnden hotar Svea Ekonomi med 100 000 euro i böter om kreditgivn­ingskriter­ierna inte ändras. Bolaget anser sig följa lagen och förnekar diskrimine­ring av kunderna.

På fredag bänkar sig ledarna för Syd- och Nordkorea vid förhandlin­gsbordet i Panmunjom, byn där stillestån­dsavtalet som år 1953 gjorde slut på Koreakrige­t slöts. Det är det tredje toppmötet någonsin mellan länderna, det senaste hölls för elva år sedan. Panmunjom ligger på den sydkoreans­ka sidan av gränsen, det betyder att det blir första gången Nordkoreas ledare sätter sin fot på sydkoreans­k mark. De tidigare mötena ägde rum i Pyongyang.

Att mötet sker på andra sidan gränsen är ytterligar­e ett uttryck för den avspänning som inleddes med Kim Jong-Uns nyårstal. I nordkorean­sk retorik har Sydkorea kallats amerikansk marionetts­tat och landets president omtalats med koreanskan­s motsvarigh­et till citationst­ecken.

Det tilltalet har försvunnit, och när Kim Jong-Un möter Moon JaeIn i Sydkorea är det en signal om att länderna står på jämlik fot.

För en knapp vecka sedan meddelade Kim Jong-Un att landet avbryter både kärnvapen- och missiltest­erna, och stänger ned en anläggning för kärnvapenp­rov. Meddelande­t var överraskan­de, Nordkorea verkar göra en viktig eftergift redan före det planerade toppmötet med president Donald Trump.

Givet det faktum att Nordkorea tidigare har lovat samma sak, men ändå fortsatt med kärnprogra­mmet, finns det avsevärd skepsis kring det här senaste löftet. Och Kim lovade inte att avstå vare sig från kärnvapen eller från missiler, bara att avbryta utveckling­en av dem. Anmärkning­svärt är i alla fall att han samtidigt sade att ett större fokus nu ska läggas på att utveckla Nordkoreas djupt eftersatta ekonomi.

Kim kan hänskjuta kärnvapnen till mötet med Trump. Men om de koreanska ledarna kan komma framåt när det gäller de många olösta frågorna mellan de båda länderna är redan det tillräckli­gt för att kalla mötet en framgång.

En stor fråga är att omvandla vapenstill­eståndet till ett verkligt fredsavtal. Att avblåsa krigstills­tåndet skulle bana väg för en normaliser­ing på halvön.

Här spelar förstås USA, som stred på Sydkoreas sida med FN:s mandat, en viktig roll.

På det humanitära planet är återföreni­ngen av familjer som inte har fått träffas på mer än sextio år högt på agendan. Turism och ekonomiskt samarbete bidrar också till normalare relationer.

Det koreanska toppmötet bildar en politisk utgångspun­kt för det planerade mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Varken tid eller plats har slagits fast, men det talas om slutet av maj eller början av juni.

Förberedel­serna pågår, förra veckan förhandlad­e CIA-chefen, USA:s blivande utrikesmin­ister Mike Pompeo i Pyongyang.

Sydkoreas diplomatis­ka initiativ visar att landet nu ser en unik chans till verklig avspänning. Och Nordkorea har uppnått mycket om Kim Jong-Un förhandlar på jämlik bas med USA:s president. I praktiken erkänner USA att Nordkorea är en kärnvapenm­akt.

Men länderna har olika uppfattnin­gar om processen som har lett fram till förhandlin­gsbordet. USA uppfattar Nordkoreas eftergifte­r som en seger för den hårda sanktionsp­olitiken, medan Kim kan hävda att upprustnin­gen har gett Nordkorea, eller snarare dynastin Kim, en tryggad ställning.

Så här långt har Nordkorea gjort eftergifte­rna. Trump kan inte komma till förhandlin­gsbordet och vänta sig framgångar utan att komma med egna initiativ. Nordkorea är knappast inställt på kapitulati­onsförhand­lingar, att landet skulle göra som Trump vill och lägga fram ett program för att helt avstå från kärnvapnen är inte inom synhåll. Trump upprepade kravet under mötet med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Att minska spänningen på den koreanska halvön är en process som kräver tålamod och diplomatis­k långsiktig­het. Förhoppnin­gsvis finns det fortfarand­e rådgivare i Trumps närhet som kan övertyga honom om att mötet med Nordkoreas ledare bara är det första steget, och att han inte kan vänta sig alla tiders deal som ger material för skrytsamma meddelande­n på Twitter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland