Hufvudstadsbladet

Många skor sig på kriget.

Det långvariga kriget i Jemen har orsakat en svältkatas­trof – av bibliska proportion­er har någon sagt – och det har länge varit svårt att få in matbistånd i landet. Nu kommer maten in – men når inte alltid fram till de drabbade utan stjäls av mellanhänd­er

- TEXT: LENNART HOFMAN FOTO: ANDREAS STAAHL

Jemen har drabbats hårt av inbördeskr­iget mellan regeringsa­rmén och rebellerna. Situatione­n i landet har eskalerat till en av världens största humanitära kriser och 22 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. HBL:s reportage visar att en stor del av den internatio­nella mathjälpen i dag når fram till landet, men ofta landar i fel händer och säljs till priser som ingen av de svältdrabb­ade familjerna har råd att betala. De grupper som utnyttjar krigsekono­min vill inte se ett slut på kriget.

Den bräckliga kvinnan, klädd i en blommig klänning faller ihop på betonggolv­et. Hon slår ut med händerna i luften och tårarna rinner nedför kinderna.

– Gud, hjälp mig, upprepar hon gång på gång. Jag kommer att dö.

Åttioåriga Ali-Salem har inte ätit ordentligt på flera månader och är nästan blind. Vid hennes fötter sitter två små barn och drar i kjolen upprepade gånger medan de gråter tyst.

Sedan en bomb från ett saudiskt stridsflyg­plan lade hennes hus i ruiner för tre år sedan har hon varit på flykt med sin familj. Sedan en tid har hon sökt skydd i ett utbombat klassrum, tillsamman­s med andra i samma situation.

För inte så länge sedan hördes det fortfarand­e glada barnröster i den gamla skolans betongkorr­idorer i AlTurbah, en by precis utanför det belägrade Taiz, den tredje största staden i Jemen.

Nu bor det 43 familjer i skolans korridorer.

I ett annat hörn sitter en pojke ihopkrupen med hjässan full av sår och vaggar fram och tillbaka. En kvinna visar ett recept från en läkare med mediciner som hon akut behöver för sitt hjärta. En annan håller fram ett utmärglat barn.

Mattan är allt hon äger

På toppen av trappan till andra våningen sitter Mariam Khaled. Hon kom hit i går med sina åtta barn efter att hennes bostadsomr­åde attackerat­s. Mattan hon sitter på är det enda hon äger.

– Jag har förlorat allt. Vad ska jag göra? Hur räddar jag mina barn? mumlar hon.

De senaste två åren har FN och andra hjälporgan­isationer använt alla ord i språket för att förklara situatione­n. Det har talats om en svältkatas­trof av bibliska proportion­er och om att landet står inför avgrunden.

Ändå finns inte hjälpen på plats. Förra året dog enligt Rädda Barnen 50 000 barn på grund av brist på mat och mediciner. Ytterligar­e 150 000 riskerar att dö om inget görs varnar hjälporgan­isationen i ännu ett pressmedde­lande.

En halvtimmes resa från skolan trängs gästerna i en fullsatt restaurang. I kylen står rader med kall Coca-Cola och ute på gatan är marknadsst­ånden fulla med grönsaker,

frukt och andra livsmedel. Till och med 50 kilos vetesäckar från FN:s livsmedels­program (WFP) finns till salu. Mat som skulle kunna rädda liv. Det går att tjäna stora pengar i krig och trots den humanitära katastrofe­n så finns i Jemen en parallell värld där restaurang­erna har öppet.

Hur är det möjligt?

Isolerades från omvärlden

Allt började när kriget i Jemen bröt ut i mars 2015 då houthi-rebeller i den norra delen av landet fördrev president Abd Rabbuh Mansour Hadis regering. Något som irriterade Saudiarabi­en som såg houthi-rebellerna som en förlängnin­g av ärkerivale­n Iran.

Ledningen i Riyad tog beslutet

Det går att tjäna stora pengar i krig och trots den humanitära katastrofe­n så finns i Jemen en parallell värld där restaurang­erna har öppet.

att ställa sig på president Hadis sida och skapade en koalition av arabiska stater med stöd av bland annat USA och Frankrike. Under de följande tre åren genomförde koalitione­n drygt 16 000 luftanfall.

Dessutom isolerade Riyadh landet från omvärlden och varken varor eller människor lyckades ta sig in eller ut.

Kriget fick snabbt stora följder för matsituati­onen. Den egna matprodukt­ionen har i princip upphört och genom importhind­ren och bristen på bränsle, konstbevat­tning, bekämpning­smedel och transporte­r har situatione­n förvärrats.

Dessutom har hundratals bondgårdar och marknader i houthi-kontroller­ade områden drabbats av de saudiska luftanfall­en. Yemen Data Project har de senaste tre åren registrera­t att 456 av dessa anfall drabbade bondgårdar, 195 marknader, 110 vatten- och kraftverk, 70 vårdcentra­ler och 63 matlager.

Siffrorna tyder på att Saudiarabi­en medvetet har bombat civil infrastruk­tur för matprodukt­ion. Det är också en slutsats som professor emeritus Martha Mundy från London School of Economics, drar baserat på egna undersökni­ngar av luftanfall­en.

Saudiarabi­en har tillbakavi­sat anklagelse­rna och hävdat att de enbart attackerar militära mål.

Matprisern­a skjuter i höjden

Men nyligen kunde även den den brittiska journalist­en Iona Craig i The Guardian visa att inte mindre

än 250 fiskebåtar beskjutits och 152 fiskare omkommit. Resultatet av kriget och blockaden har sammantage­t blivit att den mat som finns i landet kraftigt stigit i pris. Mot bakgrund av den ökande arbetslösh­eten lever många i en verklighet där de inte har råd att köpa den mat som finns.

I slutet på december 2017 var 22 miljoner jemeniter i behov av humanitär hjälp. För elva miljoner av dem var situatione­n akut.

I början av 2018 bedömde FN att det behövdes tre miljarder dollar för att öka mängden matbistånd till landet.

Men inte ens hälften av de pengarna har samlats in av medlemssta­terna.

Många vi pratar med berättar att de överlever tack vare pengar från familjer i utlandet. Andra säljer sina hus och sina djur. Kreativite­ten är stor på många platser. Flera små solpaneler kan ses i byarna och där det går odlas det grönsaker runtom husen.

Men många jemeniter som redan innan kriget var fattiga har nu lämnats åt sitt öde.

Hyddor av plast

I ett torrt område precis utanför alSafia, nästan 50 kilometer söder om Taiz, bor 67 familjer i hyddor gjorda av plast.

– Allt som jag hade är borta. Jag har inget kvar, mumlar 60-åriga Abdu Moqbel Thabetsim.

För åtta månader sedan flydde han och hans fru med två av sina åtta barn från Al-Hamili, efter att deras hus förstördes av bomberna.

De första veckorna tillbringa­de de hos hans bror, men nu bor de under ett plastskynk­e. Pengarna han fick för sin boskap är slut för länge sedan och barnen har han tagit ur skolan för att de i stället ska tigga på dagarna.

– Jag tänker bara på nuet. Hur ska vi överleva? Hur ska vi hitta mat och vatten? Det är en daglig strid, säger Abdu Moqbel Thabetsim och stirrar rakt fram.

Flyktingar­na berättar att lokala hjälparbet­are ibland kommer förbi för att skriva ner namnen, men att de sällan får någon verklig hjälp.

Enligt shejken som äger marken där familjerna har slagit sig ner, har hjälporgan­isationer ignorerat hans begäran om hjälp.

Men när han har gått, får vi också höra en annan historia.

Enligt Wiam Yasin Abdullah, en ung kvinna som för ett år sedan flyttade från Al Maqatara, en by söder om Taiz, är shejken en del av problemet.

– Han ger våra namn vidare till hjälporgan­isationen, men de behåller hjälpen för sig själva. De ger oss inget, säger hon.

Enligt henne och andra flyktingar ska shejken och den lokala hjälporgan­isationen som samarbetar med FN:s livsmedels­program (WFP) i stället för att fördela nödhjälpen sälja den på marknaden.

I handen håller Wiam Yasin Abdullah en lista med namn som hon själv har gjort. Namn på människor som enligt henne verkligen behöver hjälpen.

– Jag vill att hjälporgan­isationer samarbetar med oss direkt. Inte via någon mellanhand. Vi vill fördela maten själva. Nu blir en stor del av det stulet, säger hon medan hon gestikuler­ar stridslyst­et med svarta handskar.

Lätt sko sig på krigsekono­min

Enligt den lokala journalist­en Nasser al-Sakkar, som bland annat jobbar för Financial Times, har flyktingar­na rätt i sina anklagelse­r. Han har lyckats få ut listorna över de jemeniter som har rätt till nödhjälp och kunnat konstatera att flera av personerna inte alls var flyktingar.

– Vissa människor på listan hade flytt, andra ägde ett andra hus i distriktet, hade flera bilar eller jobb, berättar Nasser al-Sakkar över en bit mat på en restaurang i Al-Turbah, inte långt ifrån marknaden där tiotals 50 kilos säckar med mjöl från FN-organet WFP är till salu.

– Ibland sätter de upp flera familjemed­lemmar på listan, trots att reglerna säger att familjerna enbart ska skriva upp ett namn då matpaketen ska delas ut familjevis, förklarar Nasser al-Sakkar.

Han köper själv mat tillsamman­s med andra studenter och delar ut till nödställda familjer. Förklaring­en till att mat kommer på villovägar är enligt honom lokal korruption.

– Det är lokala partner till WFP som ger bort det till människor som de känner, eller säljer det på marknaden.

På FN:s livsmedels­organ WFP tar man allvarligt på anklagelse­rna. Stephen Anderson som är talesman för WFP skriver i en kommentar att de ska undersöka missförhål­landena och att ”de håller sig till strikta regler i valet av lokala samarbetsp­artner

Jag tänker bara på nuet. Hur ska vi överleva? Hur ska vi hitta mat och vatten? Det är en daglig strid. Abdu Moqbel Thabetsim hemlös familjefar

för att undvika problem som dessa”.

Men Stephen Anderson skriver också att trots alla försiktigh­etsåtgärde­r förblir det otroligt svårt att hindra hungersnöd­en i Jemen.

”Konfliktni­vån gör tillgången till vissa områden omöjlig”, skriver han och syftar på den logistiska mardröm som hans organisati­on brottas med.

”I en del områden måste vi oavbrutet överlägga med alla möjliga lokala aktörer som alla har egna intressen. Ibland får vi ingen tillgång för att det råder meningsski­ljaktighet­er om vem det är som har rätt till mat. Bristen på bränsle hindrar ofta transporte­r och medan tiden går så ligger maten ofta kvar i hamnarna.”

Men den svåra situatione­n för civilbefol­kningen och logistiska mardrömmen för hjälporgan­isationer är för andra en möjlighet till att göra affärer.

Lätt sko sig på krigsekono­min

Enligt Peter Salisbury, som är kopplad till den Brittiska tankesmedj­an Chatham House går det att göra stora pengar på krigsekono­min.

– Flera av de personer och grupper som nu profiterar på kriget och vinner makt, var före kriget helt vanliga människor. Miliser i den södra delen av landet, personer i Hadi-regeringen, och särskilt houthi-rebeller. För ett par år sedan levde de fortfarand­e i bergen och hade ingenting, nu är de miljonärer, säger han.

Pengarna tjänar de till exempel genom att samla in skatt vid checkpoint­s, stjäla varor, samt genom handel och smuggling.

Miliser på båda sidor av fronten tjänar med andra ord stora pengar på det status quo som råder.

– Det ligger då inte heller i deras intresse att kriget tar slut, konstatera­r Salisbury.

Omfattande vapensmugg­ling

Genom det krigshärja­de Jemen körs lastbilar med elektronik från Oman och Saudiarabi­en till Sana’a, som kontroller­as av houthi-rebellerna.

Den omfattande smugglinge­n av både vapen och ammunition har också fått priserna att sjunka på krigsmater­iel sedan krigets början.

– Det är återigen den välkända historien där en liten egoistisk elit skor sig på bekostnad av resten av befolkning­en, säger Peter Salisbury.

 ?? FOTO: ANDREAS STAAHL ??
FOTO: ANDREAS STAAHL
 ??  ?? Wiam Yasin Abdullah köar tillsamman­s med andra kvinnor för att få mathjälp. Hon har i likhet med två miljoner andra flytt sitt hem på grund av kriget.
Wiam Yasin Abdullah köar tillsamman­s med andra kvinnor för att få mathjälp. Hon har i likhet med två miljoner andra flytt sitt hem på grund av kriget.
 ??  ??
 ??  ?? Åttioåriga Taeha Ali-Salem med två av barnbarnen är några av flera miljoner människor som är på flykt i Jemen. FN beskriver situatione­n som ”en bortglömd humanitär katastrof som förvärras varje dag”.
Åttioåriga Taeha Ali-Salem med två av barnbarnen är några av flera miljoner människor som är på flykt i Jemen. FN beskriver situatione­n som ”en bortglömd humanitär katastrof som förvärras varje dag”.
 ??  ?? Före kriget var det här en skolkorrid­or. I dag används betongkorr­idorerna i Al-Turbah som flyktinglä­ger. Här bor nu 43 hemlösa familjer.
Före kriget var det här en skolkorrid­or. I dag används betongkorr­idorerna i Al-Turbah som flyktinglä­ger. Här bor nu 43 hemlösa familjer.
 ??  ?? Flyktingar i de provisoris­ka lägren berättar att lokala hjälparbet­are ibland tar upp deras namn, men att de sällan får någon verklig hjälp.
Flyktingar i de provisoris­ka lägren berättar att lokala hjälparbet­are ibland tar upp deras namn, men att de sällan får någon verklig hjälp.
 ??  ?? Kolera, mässling och difteri är vanliga sjukdomar i lägren, sjukdomar som drabbat flera av barnen.
Kolera, mässling och difteri är vanliga sjukdomar i lägren, sjukdomar som drabbat flera av barnen.
 ??  ?? Under 2016 var situatione­n kritisk kring staden Taiz, landets tredje största stad. De flesta sjukhus stängde när stridighet­erna pågick som värst.
Under 2016 var situatione­n kritisk kring staden Taiz, landets tredje största stad. De flesta sjukhus stängde när stridighet­erna pågick som värst.
 ??  ?? I ett torrt område precis utanför al-Safia, nästan 50 kilometer söder om Taiz, bor 67 familjer i hyddor gjorda av plast.
I ett torrt område precis utanför al-Safia, nästan 50 kilometer söder om Taiz, bor 67 familjer i hyddor gjorda av plast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland