Hufvudstadsbladet

De blå tänker inte fälla regeringen, men ställer några villkor

Blå framtid sammankall­ade sin partistyre­lse i går kväll för att fundera på framtiden efter Samlingspa­rtiets agerande kring Kaj Turunens avhopp. Styrelsen anser inte att det är anledning att fälla regeringen.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det var på tisdagen som en fejd briserade inom regeringen, då ledamoten Kaj Turunen hoppade av De blå och sällade sig till Samlingspa­rtiet. Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen och partiledar­en Petteri Orpo hade känt till planerna i ett par veckor, men regeringsk­ollegerna togs på säng.

– Man kommer inte runt att vår regeringsk­ollega gjort ett fult och vämjeligt trick. Det här beteendet måste förändras, eller så ryker riksdagens anseende inför medborgarn­a, säger Sampo Terho (Blå) efter partistyre­lsemötet.

Han kräver att regeringen diskuterar spelregler.

– Man kan inte agera så mot sina regeringsk­olleger, att man först dricker morgonkaff­e tillsamman­s som om inget var i görningen, vid middagstid sticker kniven i ryggen, och på kvällen kallar det för en vanlig dag.

Terho var sammanbite­n, men sa- de att partistyre­lsen inte anser att det är skäl att fälla regeringen.

– Bara sådana skäl som har att göra med politikens innehåll är skäl nog.

Blå framtid samlade redan i tisdags sin riksdagsgr­upp till krismöte, där de vägde sin framtid i regeringen och det interna förtroende­t. På tisdagen sade de att de kräver ett samtal inom regeringst­rion, men aviserade inte någon vidare regeringsk­ris.

Samtalet inom trion ska föras efter valborg.

– Vi kommer då att föra med oss våra egna förbehåll. Det första är uppenbart, säger Terho och syftar på att förtroende­t och spelregler­na mellan regeringsp­artierna måste återupprät­tas.

Hittills har han talat i telefon med statsminis­ter Juha Sipilä (C), och med Petteri Orpo har han ”kommit så långt att de växlat textmeddel­anden”.

Utöver det vill Blå framtid ha garantier för att man följer regeringsp­rogrammet på de punkter som är viktiga för de Blå – skrivninga­rna om Europapoli­tiken, om invandrarp­olitiken och att samhällskl­yftorna inte blir ännu större, räknade Terho upp.

– För det tredje förutsätte­r vi att regeringen genomför sina reformer, särskilt vårdreform­en, som Samlingspa­rtiet tycks ha frågor kring.

Kaj Turunens avhopp förändrar inte styrkeförh­ållandet mellan regering och opposition. Men förra veckan lämnade Harry Harkimo Samlingspa­rtiet och bildade sin egen grupp. Dessutom har Paavo Väyrynen meddelat att han har för avsikt att återvända till riksdagen i början av juni, att han också bildar sin egen grupp och planerar rösta emot vårdreform­en. Samlingspa­rtiets Elina Lepomäki har också sagt att hon röstar emot dem.

De blå kämpar med ett väljarstöd på under två procent i opinionsmä­tningarna. Terho säger att han är övertygad om att det inte sker fler avhopp.

– De blå kommer att stå kvar utan fler avhopp. Men det är inte något fängelse där man måste vara om man inte känner för det. Vi vill vara en positiv rörelse, och det uppnår man inte genom tvång, formulerad­e sig Terho.

 ?? MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/VESA ?? Hela den blå partistyre­lsen, med Sampo Terho bakom mikrofonen, samlades i rikssalen efter mötet.
MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/VESA Hela den blå partistyre­lsen, med Sampo Terho bakom mikrofonen, samlades i rikssalen efter mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland