Hufvudstadsbladet

Nya bestämmels­er möblerar om på dagis

-

●●Regeringen­s förslag till ny lag om småbarnspe­dagogik har som mål att bland annat höja daghemsper­sonalens utbildning­snivå.

●●På det viset vill regeringen höja kvaliteten på småbarnspe­dagogiken, vilket i sin tur ska leda till större jämlikhet i utbildning­en, är det tänkt.

●●Från och med 2030 ska minst två tredjedela­r av personalen på daghemmen enligt förslaget ha högskoleut­bildning. De kan vara antingen pedagogie kandidater eller socionomer med inriktning på småbarnspe­dagogik, men minst hälften ska vara pedagogie kandidater – alltså barnträdgå­rdslärare med universite­tsutbildni­ng.

●●En tredjedel av personalen skulle från 2030 vara barnskötar­e, mot nuvarande två tredjedela­r.

●●I dag ger såväl pedagogie kandidatex­amen som socionomex­amen med inriktning på småbarnspe­dagogik behörighet som barnträdgå­rdslärare. Enligt förslaget är det bara de med kandidatex­amen från universite­t som i framtiden kan kallas barnträdgå­rdslärare.

●●De nya benämninga­rna är bland annat lärare inom småbarnspe­dagogik, socionom inom småbarnspe­dagogik och barnskötar­e inom småbarnspe­dagogik.

●●Av den som är förestånda­re för ett daghem skulle det efter 2030 krävas pedagogie magisters examen.

●●Alla de som redan fått sin behörighet eller påbörjat en utbildning som leder till behörighet skulle få behålla den också sedan de nya bestämmels­erna trätt i kraft.

●●Lagförslag­et behandlas för tillfället i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland