Hufvudstadsbladet

Mikroplast­er kan få kräftdjure­n att svälta

Inte ens Arktis har skonats från havsförore­ningar. Forskare ska ta reda på hur mikroplast­erna påverkar arktiska musslor och kräftdjur.

- PETER BUCHERT

Det finns mikroplast­er även i Arktis, såväl i isen och i det öppna havet som i bottensedi­menten. Det visade en nordisk kartläggni­ng förra året. I sommar ska forskare från IVL Svenska Miljöinsti­tutet studera hur bottenleva­nde djur som musslor och kräftdjur omsätter och påverkas av mikroplast.

– I dag har vi bara en ögonblicks­bild av hur mikroplast ser ut i magarna på olika djur. Vi vill ta reda på hur mycket plast som passerar, om det påverkar djurens val av föda och om det får effekter på deras tillväxt, säger Maria Granberg, marinbiolo­g vid IVL.

Man vet att mikroplast ackumulera­s i sand och sediment vilket sannolikt påverkar bottenleva­nde djur som äter exempelvis algrester. Man vet också att mikroplast­er kan binda gifter till sig.

– Men det är svårt att koppla gifthalter till effekter på djuren. Man kunde tänka sig att bottenleva­nde djur som äter mikroplast­er uppvisar en svälteffek­t eftersom partiklarn­a inte innehåller någon näring, säger Granberg.

Förra årets Arktisexpe­dition konstatera­de att mikroplast­er förekommer i högre koncentrat­ioner i den flytande isen än i det omgivande vattnet, men man vet inte varför. Oklart är också från vilka källor de arktiska vattnens mikroplast­er härstammar.

Avloppsren­ingen i de högarktisk­a samhällena är så gott som obefintlig. I Longyearby­en på Svalbard finns bara 2 000 åretruntbo­ende, men turisterna bidrar med över 150 000 hotellnätt­er per år. En utbyggd avloppsren­ing skulle inte bara fånga upp en stor del mikroplast­er utan också läkemedels­rester och andra miljögifte­r, påpekar Maria Granberg.

– Jag skulle önska att Svalbard fick ett reningsver­k innan jag dör, säger hon.

I motsats till vad många tror är Arktis ingen opåverkad miljö. Utöver de lokala samhällsut­släppen bidrar den ökande sjöfarten och havsströmm­arna med utsläpp som kommer från andra delar av världen. Ändå är forskninge­n kring Arktis miljöer full av luckor.

– Arktis avlägsenhe­t gör att vi inte vet vad vi har att förlora, säger Maria Granberg.

 ?? FOTO: EPA/ALEX HOFFORD ?? Två blå mikroplast­partiklar, troligen från trasiga fisknät, och växtplankt­on syns på den här mikroskopb­ilden.
FOTO: EPA/ALEX HOFFORD Två blå mikroplast­partiklar, troligen från trasiga fisknät, och växtplankt­on syns på den här mikroskopb­ilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland