Hufvudstadsbladet

Sju personer och en webbplats

- ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i filmvetens­kap vid Stockholms universite­t.

Det är sällan det ömsesidiga beroendet mellan medier och politik blir lika synligt som under förra veckan. På lördagsmor­gonen klockan 10.05 intervjuad­e Jari Korkki Harry Harkimo i Ykkösaamu (Yle TV1). Samtidigt publicerad­e Helsingin Sanomat Marko Junkkaris intervju med Harkimo och Mikael Jungner, och deras rörelse Liike Nyt öppnade sina webbsidor.

Det framstod som att landets stora medier villigt deltog i lanseringe­n av en ny politisk rörelse, inte enbart som nyhetsförm­edlare utan som plattforma­r för sjösättnin­g av det nya initiative­t.

Visserlige­n hade Ilta-Sanomat onsdag eftermidda­g publicerat en intervju med Harkimo med anledning av rykten i riksdagen, och samma kväll kunde Helsingin Sanomat berätta om en ny rörelse med Harkimo och Jungner i spetsen. Nyhetstävl­ingen var som mest intensiv på torsdag då alla nyhetsreda­ktioner grävde fram uppgifter för att kunna tillfredss­tälla publikens törst efter mer informatio­n om det nya initiative­t. Sådan är nyhetslogi­ken, och journalist­erna gjorde sitt jobb.

Vid torsdagens presskonfe­rens i riksdagen berättade Harkimo att han lämnar samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp, men om allt det övriga skulle berättas ”senare”. Att ”senare” innebar lördag morgon klockan 10.05 hade Yle berättat i sina nyheter redan tidigare samma dag.

Två dagars väntan återstod, eftersom lanseringe­n var schemalagd i samarbete med Yle. Känslan av embargo var påtaglig. Den intensiva mediebevak­ningen ger anledning till eftertanke. Mycket talar för att besked om den nya rörelsen läcktes till pressen för att tvinga den ut i offentligh­eten i förtid: de namngivna medlemmarn­a och offentliga ansiktena är få, planerna för verksamhet­en är oklara, webbsidorn­a sparsamma och budskapet mycket allmänt. Profession­ella lanseringa­r ser i regel annorlunda ut.

Å andra sidan bidrog avslöjande­ts dramaturgi och den intensiva nyhetsbeva­kningen i riksdagen till känslan av något mer än sju personer och en webbplats. Journalist­iskt sett handlade nyheten förstås om regeringen­s sköra majoritet i riksdagen och om social- och hälsorefor­mens öde. I en annorlunda situation hade det nya initiative­t knappast fått samma medieutrym­me eller lanserings­tid på Yles paradplats.

Samtidigt synliggör bevakninge­n av Liike Nyt hur svårt det är för journalist­iska medier att i dag behålla en position som oberoende granskare och tolkare av politiska händelser.

Politikens medialiser­ing innebär att politik görs i och via medier, och populistis­ka partier i olika länder har utnyttjat detta till fullo. Den generella mediala logiken som framhäver personer, konflikter och spel är också politikens logik. Den logiken lyfter fram Liike Nyt som mediehände­lse men väljer bort andra initiativ med mindre nyhetspote­ntial. Formens kraft gör att också en rörelse som vill förändra politiken på djupet och initiera direkt demokrati på webben tackar ja och lanserar sig själv, ironiskt nog, i gamla medier.

Att politiken aldrig kan reduceras till former utan handlar väsentlige­n om intresse- och värdekonfl­ikter är förstås en annan fråga.

Bevakninge­n av Liike Nyt synliggör hur svårt det är för journalist­iska medier att i dag behålla en position som oberoende granskare och tolkare av politiska händelser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland