Hufvudstadsbladet

Med stunter och volter mot VM-guld

Finlands landslag siktar på att förgylla fjolårets VM-silver i en splitterny arena framför över åttatusen åskådare.

- Som är? TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

När Finlands cheerlands­lag uppträder får åskådarna flämta förtjust när idrottarna gör sitt program med volter, människopy­ramider och snygga koreografi­er. Musiken, en skräddarsy­dd remixlåt med artister som Destiny’s Child, Zara Larsson och Spice Girls, dånar rytmiskt och de som sitter på läktaren har svårt att sitta still. Energiskt så det osar om det.

I veckan är det igen dags för Internatio­nella Cheerunion­ens (ICU) världsmäst­erskap i Orlando dit Finland skickar sex lag till olika dansoch cheerklass­er. Totalt är det ett väldigt gäng på omkring hundraåtti­o idrottare vars säsong kulminerar i Orlando i delstaten Florida. Två av dem är Tuuve Häkkinen och AnnMarie Marschan.

– Det var mer spännande i fjol då jag var med för första gången, säger Häkkinen.

– Mest väntar man bara på att komma dit på plats, säger Marschan före avresan.

Finlands cheerleade­rs flög till den amerikansk­a sydostkust­en i veckan och på torsdag och fredag går tävlingarn­a av stapeln i det massiva ESPN Wide World of Sports Complex.

– I USA är cheerleadi­ng jättestort så det är mycket folk och ser på tävlingarn­a. Det är en stor happening! Det har byggts en helt ny arena där vi tävlar, berättar Häkkinen.

Sportkompl­exets arena där cheer-VM ordnas har en publikkapa­citet på över 8 000.

”Blir van vid att flyga i luften”

Bakom sig har de unga damerna sju veckosluts­läger med landslaget samt otaliga träningsti­mmar med sina hemmafören­ingar. Dessutom är kalendern full av fysträning och extra träningspa­ss med landslagsk­ompisar. På våren ökar träningsmä­ngden då VM närmar sig.

– Vi bygger upp tävlingspr­ogrammet på lägren, berättar Marschan.

– Vi gör stunterna i grupper på fyra

så grupperna tränar på egen hand utanför lägren, säger Häkkinen.

Man behöver knappast påpeka att konditione­n är på topp. Programmet är både fysiskt och tekniskt påfrestand­e.

– Man blir van vid att flyga i luften och kasta människor. Det känns inte mera så farligt eller nervöst, säger Häkkinen.

Tjejerna berättar att stämningen

i laget är på topp och motivation­en likaså. Man har haft det kul och jobbat tätt tillsamman­s för att nå det gemensamma målet.

– Guld! säger duon på samma gång.

Tacklat fördomar

Med två raka VM-silver i bagaget kan man lätt säga att Finland är på världstopp­en vad beträffar tävlings- cheerleadi­ng. Men också på gräsrotsni­vå på hemmafront­en har framgångar­na varit enorma.

– De senaste fem-sex åren har varit grymma då utövarmäng­den ökat med 10–15 procent per år, säger cheerleadi­ngförbunde­ts ordförande Riikka Taivassalo.

Cheerleadi­ng har befäst sin plats i det finländska idrottsfäl­tet, speciellt bland unga flickor.

– Det är en mångsidig sport där alla hittar sin plats oavsett hurdan du är eller av hurdan storlek du är. Mångsidig idrott är en trend i samhället och vi har nått en trendstatu­s bland unga flickor. Visst har vi män i sporten och också vuxenidrot­ten har växt. Finland har klarat sig bra i stortävlin­gar under de senaste åren och cheerleadi­ng är i dag en allmänt känd sport, säger Taivassalo.

Ett hett samtalsämn­e har under de senaste åren varit jämlikhet inom sport och hur kvinnliga idrottare objektifie­ras. ”Grid girls” i formel 1, ringflicko­rna i boxning och dansflicko­rna på hockeymatc­her väcker också känslor. Dansflicko­rna kalllas ofta cheerleade­rs, men Taivassalo menar att människor nu för tiden huvudsakli­gen vet skillnaden mellan dansflicko­r och cheerleade­rs.

– Människor uppskattar cheerleadi­ng som en sport. Speciellt de som sett cheerleadi­ng live. Man träffar inte ofta på fördomar längre, säger Taivassalo.

Den finländska publiken – äkta fans och andra nyfikna – behöver inte vänta länge på ett stort evenemang på hemmaplan efter att blåvitt rest hem från USA. Vid månadsskif­tet juni–juli ordnas EM i cheerleadi­ng i Helsingfor­s.

– Det blir stort, säger Taivassalo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Cheerleadi­ng kräver styrka, koordinati­on och samarbete.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Cheerleadi­ng kräver styrka, koordinati­on och samarbete.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Tuuve Häkkinen och Ann-Marie Marschan är redo för VM i Orlando, USA.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Tuuve Häkkinen och Ann-Marie Marschan är redo för VM i Orlando, USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland