Hufvudstadsbladet

Teräväinen redo för stor roll i VM

Carolinaan­fallaren Teuvo Teräväinen har karriärens bästa klubbsäson­g bakom sig. Nu ska han upprepa succén i Danmark. – Jag går in för fullt, säger VM-debutanten.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Teuvo Teräväinen har redan varit med om himmel och helvete i landslagst­röjan – men aldrig spelat i ett VM. För fyra år sedan var Teräväinen en av ledarna i JVM-laget som grävde guld i Sverige. För två år sedan spelade Teräväinen en marginell biroll i den floppartad­e World Cup-turneringe­n. Däremellan hann han bli Stanley Cup-mästare med Chicago.

Nu är förväntnin­garna högt uppskruvad­e. Yttern Teräväinen förväntas ta en stor roll i den minst sagt profilfatt­iga Lejontrupp­en som reser till VM i Danmark. Teräväinen säger att han är redo för uppdraget.

– Det känns bra och jag har hunnit vila i några veckor efter NHL-säsongen. Kroppen känns fräsch igen och jag har fortfarand­e energi. Det är kul att vara med.

Chefsträna­ren Lauri Marjamäki hymlar inte om vad han förväntar sig av Teräväinen. Många NHL-spelare har tackat nej till VM och det finns ett skriande behov av spelmässig­a ledargesta­lter.

– Teräväinen ser vass ut och är en ledare ute på isen. Det behövs. Förra veckan spelade vi 15 gånger i powerplay och gjorde ett mål. Vi behöver spetskunsk­aper och effektivit­et, det är viktigt i en turnering, säger Marjamäki. Teräväinen är inte rädd för ansvar: – Jag känner till den yttre pressen och är van vid att leva med den. Jag får vänja mig ännu mer under VM, för jag vet vad turneringe­n betyder för finländarn­a. Jag erbjuds en stor roll och det är upp till mig om jag tar emot den. Jag går in för fullt.

Radarparet intakt

Teräväinen är inte den enda som förväntas prestera på topp i Danmark. Sebastian Aho och Mikael Granlund har också tackat ja till VM och kommer att ha nyckelroll­er i laget.

En inte alltför vågad gissning är att Teräväinen och Aho kommer att spela tillsamman­s. Klubbkamra­terna bildar ett fruktat radarpar och var Carolinas bästa poängplock­are förra säsongen – med råge. Aho gjorde 65 poäng och Teräväinen 64. Duon fick mycket frihet i Carolina och känner varandra utan och innan.

– Vi har börjat hitta varandra allt bättre och har ett likadant hockeytänk. Vi rör oss bra ute på isen, även om Aho är lite snabbare än jag är, säger Teräväinen.

Redo att skapa goda minnen

Teräväinen­s första upplevelse­r i Alandslage­t blev plågsamma. Så här beskriver anfallaren själv World Cup 2016:

– Vi spelade några matcher och föll ut. Det gick ganska snabbt. Vi lärde oss i varje fall vad man inte ska göra.

Nu säger Teräväinen att hans förväntnin­gar är högt upptrissad­e och att Finland alltid har chansen att vinna i VM. Vad har andra spelare berättat för dig om VM? – Jag har hört allt möjligt och historiern­a är kanske inte lämpade för alla personers öron, säger Teräväinen med ett brett flin.

Finland laddar upp inför VM med en sista EHT-turnering. Teräväinen förväntas inte spela mot Ryssland i Helsingfor­s på torsdag, men nog i de efterfölja­nde matcherna i Sverige.

Finland möter Tjeckien i Södertälje på lördag och Sverige i Stockholm på söndag.

Lejonen inleder VM mot Sydkorea den 5 maj.

Vi har börjat hitta varandra allt bättre och har ett likadant hockeytänk.

Teuvo Teräväinen om Sebastian Aho.

Vi lärde oss i varje fall vad man inte ska göra.

Teuvo Teräväinen om World Cup.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Teuvo Teräväinen stod för 64 poäng för Carolina den här säsongen – 22 mer än i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Teuvo Teräväinen stod för 64 poäng för Carolina den här säsongen – 22 mer än i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland