Hufvudstadsbladet

Koreaexper­t: Inget lämnas åt slumpen

- TT/NIKLAS SVAHN

Ett 2018 millimeter brett bord, möbler i valnöt som inte böjs över tid och ska symboliser­a att relationer­na står stadigt, och ett barrträd som planteras längs stillestån­dslinjen. – Jag tror inte någonting lämnas åt slumpen, säger Koreaexper­ten Gabriel Jonsson om toppmötet mellan Nord- och Sydkorea.

Samtalen mellan Sydkoreas Moon Jae-In och Nordkoreas Kim Jong-Un i dag kommer att hållas vid ett ovalt bord som är 2 018 millimeter brett – för att symboliser­a året som det historiska mötet hålls.

Mötet äger också rum i gränsstade­n Panmunjom i den demilitari­serade zonen. Att parterna står på samma nivå är av stor vikt och går långt tillbaka kulturellt, säger Gabriel Jonsson, docent vid institutio­nen för asiatiska studier vid Stockholms universite­t.

– En sak som betyder mycket är hierarki, att några ska känna sig jämbördiga är betydelsef­ullt, säger han.

Kim Jong-Uns delegation består av nio medarbetar­e, medan Sydkoreas utgörs av sju medarbetar­e.

– Jag kan säga av jobberfare­nheter, att om vi på institutio­nen blir bjudna på middag på sydkoreans­ka ambassaden då spelar det roll var avdelnings­chefen sitter i förhålland­e till andra. Så det är säkert så att delegation­ernas placering gentemot varandra avgörs av deras position.

De båda ledarna planterar sedan ett barrträd längs stillestån­dslinjen, där jord hämtas från det nordkorean­ska berget Paektu och det sydkoreans­ka berget Halla. Ledarna vattnar med vatten från Taedongflo­den och Hanfloden som rinner genom respektive land. Trädet som planteras såddes 1953 – samma år som länderna skrev under ett stillestån­dsavtal, rapportera­r The Independen­t.

– Det symboliser­ar önskemålet om ett enande, säger Gabriel Jonsson, men tillägger:

– Det måste ledare för Nordoch Sydkorea säga, men i praktiken har de fört en politik som flyttat dem längre ifrån varandra.

Alla möbler på mötet har gjorts i valnötsträ, som inte böjs lättvindig­t över tid, för att symboliser­a att relationer­na kommer stå stadigt, skriver Huffington-Post.

– Man värdesätte­r sättet man tar emot deltagare på. Att ta emot personer som har en hög position, då ska man göra någonting för dessa som står i paritet med deras position. TT: Tror du att Kim Jong-Un uppskattar de här förberedel­serna? – Det tror jag utan vidare, säger Gabriel Jonsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland