Hufvudstadsbladet

Europeiska utmaningar 3

-

Den stora utmaningen handlar (naturligtv­is) om demokrati och delaktighe­t, men att skriva demokrati och delaktighe­t är enkelt. Att förverklig­a det i EU 27 (eller 28) är betydligt svårare. Det pågår en mycket intressant internatio­nell diskussion bland tyckare, vetenskaps­män och politiker. Den diskussion­en rör sig i alla tänkbara sfärer och är sällan riktigt praktisk eller överskådli­g. I grund och botten handlar den om vad EU är för en organisati­on. Är det en stat, ett imperium eller en statshybri­d av okänt slag?

Den största utmaningen ansluter sig till de nyaste medlemslän­derna från ett Centraleur­opa, som under de senaste 100 åren har dominerats av imperierna Tyskland, Österrike-Ungern och Ryssland/Sovjetunio­nen. Dominansen innebar dåliga samhälleli­ga institutio­ner, svaga civilsamhä­llen, otillräckl­iga demokratis­ka traditione­r, ännu större brist på jämställdh­et (än vad vi har gjort oss skyldiga till), ekonomisk eftersläpn­ing och ojämn utbildning. Alla de här dragen finns också i de gamla medlemslän­derna, men de är inte lika systematis­kt sammansvet­sade i svårt reformerba­ra samhälleli­ga grundmönst­er. EU är alltså en hybrid som på lite olika sätt inkräktar på beslutsomr­åden i medborgarn­as närmiljö.

EU är samtidigt någonting avlägset och konturlöst, men också någonting som mycket konkret griper in i vardagens människoha­bitat och vanor. Se bara på diskussion­en om varg och skarv. Den diskussion­en handlar inte enbart om varg eller skarv, utan också om medborgerl­ig maktlöshet. Kaarlo Tuori har påpekat att vi genom EU-medlemskap­et har fått två konkurrera­nde rättssyste­m – ett i nationalst­atens regi, och ett i EU:s. I konflikter­na mellan systemen ser vi nästan dagligen att våra myndighete­r och politiska institutio­ner står en aning handfallna, som åsnor mellan hötapparna.

Det som vi också ser är den juridiska motsvarigh­eten till matrjosjka-dockor: innanför varje tolkning av bestämmels­erna finns en ny matrjosjka-bestämmels­e, som medborgare­n bara inte riktigt får tag i. När vi i Europaparl­amentet talar om företag, använder vi ofta bestämda ordalydels­er om krav på rättssäker­het (legal certainty), men var finns medborgarn­as rättssäker­het i förhålland­e till förvaltnin­gens matrjosjka­tolkningar?

När rättssäker­heten blir ett suddigt begrepp förlorar medborgare­n förtroende­t för förvaltnin­g och politik. Det innebär i sin tur ett allvarligt hot mot vårt liberala politiska och ekonomiska system. I det gamla östra Centraleur­opa är det här naturligtv­is ett långt större problem. Vi har ännu kvar ett visst förtroende­kapital – för våra inhemska institutio­ner och också för EU. I östra Centraleur­opa hann man aldrig spara ihop till ett demokratis­kt förtroende­kapital.

Våra myndighete­r har alltså ett runebergsk­t ansvar för att vidmakthål­la medborgarn­as förtroende. Runebergsk­t är det i meningen landshövdi­ngen från Fänrik Stål, som mot främmande tolkningsf­örsök och påtrycknin­gar står fast – och vågar ta en risk!

Det handlar alltså om att värna om sina ideal! Att också göra det i den vardagliga praktiken är EU:s stora utmaning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland