Hufvudstadsbladet

Semenya kan stoppas av nya könsregler

- HBL-TT-REUTERS

Nya könsregler i friidrotte­n kan sätta stopp för Caster Semenyas karriär. Regelverke­t förbjuder hyperandro­gena kvinnliga medeldista­nslöpare att tävla internatio­nellt. Enligt Internatio­nella friidrotts­förbundets (IAAF) ordförande Sebastian Coe handlar reglerna inte om att sätta dit fuskare.

”Ingen hyperandro­gen friidrotta­re har fuskat, utan det handlar om att få rättvisa förhålland­en i tävlingarn­a där framgång bestäms av talang, hängivenhe­t och hårt arbete i stället för andra bidragande faktorer”, säger Coe i ett uttalande.

Kvinnliga medeldista­nslöpare som är hyperandro­gena, det vill säga har extremt höga halter av det manliga könshormon­et testostero­n, måste se till att sänka testostero­nhalten för att få fortsätta att tävla internatio­nellt.

”Behandling­en för att sänka testostero­nnivåerna är att tillföra hormon liknande p-piller som tas av miljoner kvinnor runt om i världen. Ingen aktiv kommer att tvingas till operation”, säger Stephane Bermon i IAAF:s medicinska avdelning.

Fördel på medeldista­ns

Att det enbart är hyperandro­gena medeldista­nslöpare (distanser mellan 400 meter och en engelsk mil, 1 609 meter) som reglerna gäller beror enligt IAAF:s medicinska rådgivare på att hyperandro­gena inte har samma fördel på sprintdist­anserna, långdistan­s eller i andra friidrotts­grenar.

”Den senaste forskninge­n som vi tagit del av, samt data som vi sammanstäl­lt, visar att det är på de här distansern­a som hyperandro­gena har en fördel”, säger Bermon.

Semenya olympisk mästare

Internatio­nella friidrotts­förbundet har tidigare försökt stoppa hyperandro­gena friidrotta­re, men tvingades backa sedan man förlorat ett mål i idrottens skiljedoms­tol Cas 2015.

Sydafrikan­skan Caster Semenya slog igenom när hon vann 800 meter på VM i Berlin 2009. Hon har ytterligar­e två VM-guld och två OS-guld på distansen.

Efter VM 2009 genomgick hon en könsutredn­ing.

 ?? A / S ?? ■
Caster Semenya
A / S ■ Caster Semenya

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland