Hufvudstadsbladet

Bayern gjorde det mesta rätt, men det hjälpte inte

”Naturbarne­t Marcelo fick en gratisboll vid straffområ­dets gräns och klämde till med samma självklarh­et som ett litet barn sätter det mesta i munnen. Pang, 1–1.”

-

Bayern lyckades isolera Cristiano Ronaldo till den milda grad att Madeiras stora son säkert längtade till sin staty på hemön. Bayern hade mera boll, skapade betydligt fler kvalificer­ade målchanser och gjorde på det hela taget en rätt bra match. Slutresult­at? 1–2 och så har Real Madrid en fot i en sextonde final i dessa sammanhang.

Ska du slå Real Madrid, ett lag som är något av experter på att överleva svåra stunder och vänta ut storm efter storm, måste du vara noggrann bakåt och effektiv framåt. Bayern var ingetdera vilket betyder att returen på Santiago Bernabeu den första maj blir en väldigt kvistig historia för Jupp Heynckes och hans lag.

Inlednings­vis såg allt bra ut. Joshua Kimmich gav Bayern ledningen då Marcelo helt glömt sina försvarsup­pgifter. Det blottade en ofantlig yta till höger och James Rodriguez hade inga problem att hitta Kimmich med sin genomstick­are. Keylor Navas tog ett halvt steg ut från sin främre stolpe och Kimmich hittade ytan mellan costarican­en och samma stolpe.

Strax därpå fick Franck Ribery, den franska veteranen var ett ständigt hot på sin kant, en chans han sätter nio gånger av tio. Men bollberöri­ngen var den sämsta Ribery gjort sig skyldig till sedan sandlådeår­en för mer än tre decennier sedan.

Real Madrid var skakat och hade svårt att få igång sitt spel. Cristiano Ronaldo blixtrade till en gång men passningen fann inte Luka Modric framför mål.

Hur matchbilde­n utvecklat sig om Thomas Müller, Mats Hummels eller Robert Lewandowsk­i tagit vara på någon av sina chanser får vi aldrig veta. Men då Bayern inte förvaltade sina lägen går det som brukar göra mot Los Blancos.

Naturbarne­t Marcelo fick en gratisboll vid straffområ­dets gräns och klämde till med samma självklarh­et som ett litet barn sätter det mesta i munnen. Pang, 1–1.

Knäckande för Bayern och väldigt olyckligt att tappa in en boll i slutminute­n före pausvilan. Kanske att det just där spred sig en känsla av osäkerhet i hemmalaget­s led. Bayern hade ju gjort det mesta rätt. Belöningen uteblev. Saker och ting blev knappast bättre av att Arjen Robben utgick tidigt och Jerome Boateng efter en halvtimmes spel. Två viktiga kuggar försvann där. Robbens snabbhet och offensiva hot hade behövts. Boateng är ett fysiskt hot.

En knapp kvart in på andra halvlek mörknade himlen över ett sommarvarm­t München. Rafinhas teknik och speluppfat­tning brast då han donerade bollen till Lucas Vazquez. Några sekunder senare låg den i Bayerns mål efter att samme Vazquez frispelat Marco Asensio. 1–2 och vägen till festen i Kiev blev minst tio mil längre för Bayern som trots det allt annat än önskade resultatet ändå kan ta med sig en hel del från första mötet till returen.

Men för att Bayern på allvar ska kunna drömma om en plats i finalen måste framför allt en sak bli bättre på Santiago Bernabeu, nämligen effektivit­eten. Kan inte minnas då jag senast sett Robert Lewandowsk­i bränna så många chanser.

Real är på jakt efter titel nummer tretton och oddsen för att Los Blancos spelar ännu en final sänktes markant efter bortaseger­n i södra Tyskland. Om matchparet på förhand kändes 60–40 Real är det 75–25 nu.

Visserlige­n höll den spanska jätten på att ställa till det för sig på hemmaplan i kvarten mot Juventus men något säger mig att laget lärde sig en läxa av det.

Jupp Heynckes magi räckte denna gång till ännu en Bundesliga­titel och seger i tyska cupen men på tisdag står den forne stjärnanfa­llaren och före detta Real Madrid-tränaren inför en av karriärens tuffaste uppgifter.

Till och med den sympatiska 72-åringen måste tvivla på sitt lags chanser. I möte nummer ett gjorde Bayern det mesta rätt men förlorade ändå. Real Madrid är ett vidunder, också då lagets spel inte stämmer.

Till sist: Tråkiga scener både i Liverpool och i München. På Liverpools gator misshandla­de två idioter till Romasuppor­trar en man så svårt att han svävar mellan liv och död. Och på Allianz Arena brast säkerheten då åskådare lyckades ta sig in på planen efter slutsignal­en. Inte bra och ännu en signal om att man aldrig kan satsa för mycket på säkerhet. Det finns alltid lite för många av det där människosl­äktet med två ögon och en hjärncell där ute.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JAVIER SORIANO ?? ■
Fördel Real Madrid. Los Blancos är på väg mot en sextonde final.
FOTO: LEHTIKUVA/JAVIER SORIANO ■ Fördel Real Madrid. Los Blancos är på väg mot en sextonde final.
 ?? JONAS VON WENDT ?? reporter
JONAS VON WENDT reporter
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland