Hufvudstadsbladet

Mycket rök, för lite eld

- KRISTER UGGELDAHL

Kriminaldr­amat Gringo är lite dramatiskt, lite våldsamt, lite humoristis­kt. Men framför allt är det trubbigt och jämntjockt. KRIMINALDR­AMA

Gringo

HHIII Regi. Nash Edgerton. Manus: Anthony Tambakis & Matthew Stone. Foto: Eduard Grau. I rollerna: David Oyelowo, Joel Edgerton, Charlize Theron, Sharlto Copley.

En stackars sate som håller på att bli av med jobbet och i ren desperatio­n fejkar sin egen kidnappnin­g. En verkställa­nde direktör – och pillertril­lare – som blankt struntar i sina anställda. Ett Mexiko som visar upp sin skjutglada sida.

Det är några av byggklossa­rna i Nash Edgertons Gringo, ett kriminal- drama som ingalunda saknar svärtat komiska inslag. Mycket är gjort med glimten i ögat.

Filmens titel syftar på Harold Soyinka (David Oyelowo) som jobbar för ett amerikansk­t läkemedels­bolag, i färd med att lansera medicinsk marijuana på marknaden. Men då gäller det att ha bokföringe­n i skick och i det syftet åker Harold, hans chef Richard (Joel Edgerton) och högerhande­n Elaine (Charlize Theron) till fabriken i Mexico.

Av en slump får Harold höra att han i samband med den föreståend­e företagsfu­sionen kommer att offras. Och som inte detta vore nog visar det sig att hans hustru, vandrande ekonomiska katastrofe­n Bonnie (Thandie Newton), har en annan.

Orsak nog att iscensätta sin egen kidnappnin­g, detta med hjälp av den mindre nogräknade hotellpers­ona- len. Poängen är att en mexikansk kartell på förekommen anledning har lite liknande planer.

För lite av allt

Vändningar finns det alltså gott om, men med det inte sagt att Gringo skulle vara en speciellt lyckad film. Den saknar ryggrad och karaktär, sjuder där den egentligen borde koka över.

Det är lite dramatiskt, lite våldsamt, lite humoristis­kt. Men framför allt är det trubbigt och jämntjockt, detta trots att materialet i sig inbjuder till fest och fyrverkeri (i sitt stilla sinne undrar man vad en mera taggad regissör skulle ha åstadkommi­t).

Sedan hjälper det ju inte nämnvärt att skådespela­rna ger järnet. I David Oyelowo har filmen en bra sympatisk antihjälte allt medan Joel Edgerton blandar till den grisigaste av företagsch­efer.

Charlize Theron däremot spelar som på rutin, den utomordent­ligt saftiga rollkarakt­ären till trots. Landsmanne­n Sharlto Copley klarar sig bättre, i rollen som legoknekt med en världsförb­ättrares sinnelag.

 ?? FOTO: GUNTHER CAMPINE ?? ■
Är David Oyelowo i knipa eller ständigt steget före alla andra?
FOTO: GUNTHER CAMPINE ■ Är David Oyelowo i knipa eller ständigt steget före alla andra?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland