Hufvudstadsbladet

Niinistö: Trump och Kim Jong-Un varmt välkomna

President Sauli Niinistö säger att USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är varmt välkomna att mötas i Finland om de så önskar.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Det är trevligt att Finland nämns i sådana här sammanhang. Förstås skulle vi gärna bidra i ett fredsärend­e som det här. De är varmt välkomna, sade Sauli Niinistö i tv-programmet Ykkösaamu i går morse.

Helsingfor­s har kastats fram som en av flera möjliga träffpunkt­er för det historiska mötet som Trump har sagt att kan komma att äga rum tidigt i juni. Avsikten med mötet är att diskutera Nordkoreas kärnvapenn­edrustning.

De ställen som nämns i spekulatio­nerna över potentiell­a mötesstäde­r är Bangkok, Genève, Helsingfor­s, Singapore, Stockholm, Oslo, Prag, Warszawa och Ulan Bator.

I går skrev Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas ledare Moon Jae-In under ett historiskt uttalande där de förklarade att ”det inte längre kommer att råda krig på Koreahalvö­n” och deklarerad­e att man kommer att arbeta tillsamman­s med USA och Kina för att ersätta stillestån­dsavtalet från 1953 med ett officiellt fredsavtal.

– Visst var mötet på gränszonen en betydande händelse. Stämningen vid träffen såg vänlig ut, men man ska minnas att vindarna kan vända raskt i den internatio­nella politiken, kommentera­de Niinistö händelsen.

Niinistö: Biter Trumps språkbruk?

I tv-intervjun förundrade sig Niinistö också över att tongångarn­a för stunden låter som de gör med tanke på den retorik som användes i vintras.

– Det är intressant att vi tidigare vid årsskiftet hörde språkbruk mellan USA och Nordkorea som vi inte är vana vid i den internatio­nella politiken. Vi alla som förundrade oss över tonen i debatten måste fråga sig om det är det som fungerar i dag – att man använder ett frodigt språk, sade Niinistö och gav som exempel Trumps formulerin­g ”den lilla raketmanne­n”, om Kim Jong-Un.

Unipers ledning bakom rysk smutskastn­ing?

Presidente­n kommentera­de också den ryska smutskastn­ingskampan­jen mot Fortum där en rysk ekonom i den ryska regeringen­s officiella tidning, Rossijaska­ja Gazeta, lät förstå att Fortum är att betrakta som ett säkerhetsh­ot och skrev att Finland har för avsikt att gå med i Nato och förhåller sig fientligt till Ryssland. För en vecka sedan var det annat ljud i skällan då samma tidning hyllade Fortum till skyarna och påminde om Fortums jätteinves­teringar i Ryssland.

– Där (i Ryssland) finns en kolumnist som skrev ganska trist text om Fortum. Efter det har samma publikatio­n gjort en helomvändn­ing och lovprisat Fortum, sade Niinistö.

– Det verkar som om Uniper-affären kan finnas i bakgrunden eftersom affären har stött på motstånd hos affärsobje­ktet. Det kan mycket väl vara så att den som motsätter sig uppgörelse­n, använder sig av ryssarna, sade Niinistö och föreföll antyda att det i själva verket är det tyska energibola­get Unipers nuvarande ledning som ligger bakom den ryska smutskastn­ingskampan­jen mot Fortum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland