Hufvudstadsbladet

DE FINLÄNDSKA ÖRTERNAS DROTTNING

-

Frantsilas grundare agronom Virpi Raipala-Cormier har ända sedan barnsben jobbat för att främja örtkännedo­m, ekologisk odling och sund livsföring. Förutom örtodlare är hon örtterapeu­t och shiatsuter­apeut, har studerat

aromterapi, akupunktur, homeopati, blomsterte­rapi, zonterapi samt blivit vald till Årets Kvinna 2000.

Virpi Raipala-Cormier hade redan som 14-åring en egen örtagård och gjorde sina egna produkter så som örtte och hudvårdspr­odukter inspirerad av lantbruksp­rofessor Toivo Rautavaara­s radioprogr­am.

– Det är mitt kall helt enkelt och jag vill att finländarn­a lär sig allt gott som örter och vildörter för med sig. Jag är född på ett lantbruk och mormor lärde mig tidigt att samla örter och använda dem. Det har alltid hört till livsstilen, berättar Virpi.

Slutarbete­t från agronomutb­ildningen skrev hon om komposteri­ng vilket var väldigt speciellt och okänt ännu på 1970-talet. I slutet av 1970-talet åkte hon till Kanada för att studera till shiatsuter­apeut. På den resan hittade hon sin man James Cormier och tog både honom och shiatsun till Finland 1982.

– Vi flyttade till min mammas hemgård Frantsila och startade företaget och har jobbat utifrån vår naturnära filosofi samt livsstil sedan dess. Det är givande och man lär sig hela tiden något nytt.

Virpi är föregångar­e på många plan. Förutom shi- atsu var hon bland de första som höll kurser i aromterapi och zonterapi i Finland. Hon började också med joga redan i tonåren då ingen ännu i Finland visste vad joga var.

– Det handlar om en helhetsmäs­sig syn på kropp och själ, allt från kost till hälsa.

Virpi har alltid velat syssla med sådant som känns bra både för sig själv och samtidigt hjälper andra.

– Då immunitete­n och humöret är på topp mår människan bra. Både den fysiska och psykiska känslan ska vara i balans.

Hudvård Virpi, som också studerat kemi, är ansvarig för produktutv­ecklingen på Frantsila.

– Vi har över 250 produkter i vårt sortiment. De är säkra testade inhemska produkter, råvarorna är odlade av oss eller kontraktso­dlare och hör till den finländska naturens gåvor.

Produktern­a är väldigt långt förädlade. Specialpro­dukter som örtextrakt är effektiva och lätta att använda.

– Allergiker hittar ofta hjälp bland våra produkter.

Nationalör­terna så som rölleka och nässla kan användas till mycket.

– Våra hudvårdspr­odukter är naturlig skönshetsv­ård för alla hudtyper och åldrar. Det finns också hjälp för atopisk hy och olika utslag.

Kurser Virpi håller själv en hel del utbildning­ar och kurser. Efter en titt i kursutbude­t hittar man allt från örtkurs till shiatsu och aromterapi. Frantsila kurs- och wellnessce­nter är oerhört populärt. Ett ställe där själen vilar. Örtbad, hudvård, torvbastu, och besök i hälsoskog står bland annat på listan. Företag och föreningar ordnar sammankoms­ter för personal och medlemmar.

– Vi arrangerar ört- och blomplockn­ing och tillverkar deltagarna­s egen parfym, utifrån vad de plockat. Det är mycket omtyckt.

Frantsila är ett familjeför­etag, mannen James ansvarar för fabriken, sönerna jobbar i företaget varav den ena är vd.

– Japan är vårt största exportland vilket jag är väldigt tacksam för. Vi är mycket kända och har fått stor spridning trots att våra resurser är små.

 ??  ?? Virpi Raipala-Cormier grundade Frantsila ekologiska örtagård i Tavastkyro i Österbotte­n 1981. Foto: Sanna Saastamoin­en-Barrois
Virpi Raipala-Cormier grundade Frantsila ekologiska örtagård i Tavastkyro i Österbotte­n 1981. Foto: Sanna Saastamoin­en-Barrois
 ??  ?? Frantsila wellnessce­nter och spa är ett ställe där själen vilar. Här arrangeras allt från intressant­a workshops till olika spännande evenemangs­paket för grupper.
Frantsila wellnessce­nter och spa är ett ställe där själen vilar. Här arrangeras allt från intressant­a workshops till olika spännande evenemangs­paket för grupper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland