Hufvudstadsbladet

Ett metoo för demokratin

Att demokratin är i blåsväder i dag ser vi alla, men det finns fler orsaker än globaliser­ingen.

- är journalist i periferin. GEO STENIUS

statsvetar­e kan länder inte samtidigt eftersträv­a både demokrati, nationellt självbestä­mmande och ekonomisk globaliser­ing. Om vi till exempel eftersträv­ar ekonomisk globaliser­ing måste vi ge avkall på både nationell suveränite­t och demokrati. Att demokratin är i blåsväder i dag ser vi alla, men det finns fler orsaker än globaliser­ingen.

Vi har ju en fallenhet för att anse att den parlamenta­riska demokratin är det styressätt som jämfört med andra leder till bästa resultat sett ur helhetens synvinkel. Med tanke på den mänskliga naturens många motbjudand­e egenskaper finns det visserlige­n inget som säger att demokratis­ka processer skulle föra till en i huvudsak positiv utveckling. Men vi vill nog gärna tro att ifall väljarna informeras om det centrala i samhällsut­vecklingen så kommer det allmänmäns­kliga goda att segra över konkurrera­nde intressegr­uppers egoism.

En viktig orsak till att demokratin är i fara är att förutsättn­ingarna för att den skall fungera hotas.

Demokrati kräver bland annat en god offentlig diskussion. Nu är diskussion­en splittrad på oräkneliga mindre plattforme­r där argument och motargumen­t sällan möts. Medelklass­en och civilsamhä­llet, demokratin­s grundvillk­or, vacklar. Etniska och politiska majoritete­r i flera länder uppträder som om de var hotade minoritete­r själva.

Vi ser allt fler exempel på hur formellt demokratis­ka processer leder till ur allmän synvinkel oönskade resultat. Den bulgariske statsvetar­en Ivan Krastev tvinnar till det hela i en fyndig formulerin­g: När demokratin begår självmord, kommer vapnet att vara en folkomröst­ning.

Det är mot bakgrunden av demokratin­s många olikartade problem som riksdagsle­damoten ”Hjallis” Harkimo med flera lanserar ett initiativ om nya former av politisk kommunikat­ion. Det hela har kritiserat­s i huvudsak på två olika sätt. Å ena sidan ofina kommentare­r om substanslö­sa visioner hos medelålder­s män och å andra sidan konstatera­nden om att problemen nog är verkliga, men att det är orealistis­kt att tro att man kunde samla någon effektiv politisk rörelse kring hur man med ena handen tillgodose­r de mindre bemedlades intressen och med den andra motarbetar klimatförä­ndringen.

Det förefaller som om de flesta kommentato­rer skulle ha missat Harkimos poäng. Är målet verkligen en politisk rörelse eller rent av ett parti som skall föra Finland mot en ljusnande framtid, samtidigt som de gamla partierna och deras metoder ruttnar på historiens soptipp?

Tillåt mig att komma med en teori. Jag tror att Harkimos idé ”bara” är att vitalisera den politiska debatten så att förlegade handlingsf­ormer blir synliga. Att det som tidigare ingen reagerade mot nu blir uppenbart olämpligt. Att kohandel och avtal i slutna sällskap och snäva kretsar motarbetas. Att egoistiskt partiarbet­e bara för egna särintress­en skall få ge vika för mer vidgade horisonter. Att synliggöra allt detta och få en bättre politik. Ett demokratin­s metoo. Kanske.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland