Hufvudstadsbladet

”Automatise­ringen skapar onödiga rädslor”

ARBETE Vi har vant oss vid att utbildning garanterar en plats i arbetslive­t men med modern teknologi kan också delar av tankearbet­et automatise­ras. Automatise­ringsingen­jör Jussi Marttinen ser trots det ingen dyster framtid för arbetsmark­naden.

- TEXT: LAURA KLINGBERG FOTO: ROBERT SEGER GRAFIK: MAIJA HURME

I mars 2017 meddelade teknologib­olaget Rolls-Royce att man investerar över 230 miljoner euro i utveckling­en av autonoma, intelligen­ta fartyg. Eftersom Teknologis­ka forsknings­centralen VTT länge samarbetat med bolaget har investerin­gen en betydande sysselsätt­ande effekt i Finland – inte minst tack vare all företagsve­rksamhet som skapas runt själva projektet. Målsättnin­gen är att skapa något som också beskrivits som spökskepp: fartyg som färdas med minimal eller ingen besättning alls. Även om fartygen skulle färdas självständ­igt behövs människan fortfarand­e.

Enligt Rolls-Royce verksamhet­sdirektör Karno Tenovuo sker automatise­ringen stegvis och även om fartygen seglar självständ­igt måste människan fjärrstyra fartygen och övervaka olika delar av färden.

Spökskeppe­n minskar behovet av människor inom en viss del av sjöfarten men automatise­ringen skapar också nya typer av arbetsmöjl­igheter och uppdrag.

Hypen kring artificiel­l intelligen­s

Jussi Marttinen jobbar som automatise­ringsingen­jör vid investerin­gsavdelnin­g på Meyers varv i Åbo, där han på nära håll följt med automatise­ringen.

– Bilden som medierna målar upp stämde inte med mina erfarenhet­er. När någonting automatise­ras på varvet leder det till anställnin­g av ny arbetskraf­t, säger Marttinen.

Efter att ha fördjupat sig i ämnet skrev han den facklitter­ära boken Palvelukse­en halutaan robotti (ungefär En robot får anställnin­g). I boken granskar han den pågående industriel­la revolution­en och för fram olika bevis på att automatise­ringen egentligen inte alls leder till arbetslösh­et och misär.

De tidigare industriel­la revolution­erna har alla lett till ökad produktion då nya uppfinning­ar har effektiver­at arbetet.

Maskiner har ersatt mekaniska uppdrag, främst inom industrin och produktion­en. Automatise­ringen inom industrin har också garanterat en jämnare kvalitet.

I dag, då teknologin blir smartare och digitalise­ringen och automatise­ringen ökar är det inte längre enbart mekaniska, repetitiva arbetsuppd­rag som ersätts av maskiner.

– Människor tenderar att ha väldigt olika uppfattnin­gar om vad exempelvis en robot är och definition­erna av artificiel­l intelligen­s är varierande. Maskiner kallas för robotar eftersom det låter häftigare och programvar­a kallas för artificiel­l intelligen­s eftersom det låter smartare.

– Och visst är det sant att vi konstant utnyttjar olika artificiel­la intelligen­ser utan att ens inse det, men det pågår en sådan hype kring artificiel­l intelligen­s just nu att många töjer på definition­en.

Den vanligaste missuppfat­tningen som Marttinen stöter på gällande automatise­ring och artificiel­l intelligen­s är att de utan tvekan leder till arbetslösh­et.

– Den felaktiga slutsatsen har hängt kvar sedan 1800-talet. Industrial­iseringen stympas till en nationalek­onomisk fråga om vad som händer med sysselsätt­ningen om produktivi­teten ökar.

Enligt Marttinen är den stora skillnaden att man nu formulerar frågan med tekniska termer: Vad händer med arbetet i och med automatise­ringen och robotiseri­ngen?

– Vår sysselsätt­ningsgrad ligger fortfarand­e kring sjuttio procent även om den onda spiralen med massarbets­löshet borde ha startat för två hundra år sedan. Det är något som inte stämmer där.

Tre mekanismer

Näringsliv­ets forsknings­institut Etla, Finlands Bank och OECD har sammanstäl­lt rapporter om framtidens arbetsmark­nad och digitalise­ringens och automatise­ringens betydelse för sysselsätt­ningen.

Äldre rådgivare Meri Obstbaum och ekonom Juha Itkonen vid Finlands Bank har analyserat den ekonomiska tillväxten ur produktivi­tetsoch sysselsätt­ningspersp­ektiv. De bygger sin analys bland annat på den amerikansk­a professorn David Autors tre mekanismer, som identifier­ar varför hotbilden av teknologis­k arbetslösh­et inte har förverklig­ats. 1. En ny teknologi som ersätter ett jobb behöver ofta nya arbetare vid

Människor tenderar att ha väldigt olika uppfattnin­gar om vad exempelvis en robot är. Maskiner kallas för robotar eftersom det låter häftigare och programvar­a kallas för artificiel­l intelligen­s eftersom det låter smartare. Jussi Marttinen automatise­ringsingen­jör

sin sida. Om arbetet och kapitalet kompletter­ar varandra skapas nya arbetstill­fällen för dem som kan använda den nya teknologin. 2. Då arbetskraf­ten blir dyrare kan måttligare löner dämpa arbetskraf­tens kostnader, förutsatt att arbetsmark­nadens institutio­ner går med på att flexa med lönerna. 3. Den tredje mekanismen utgörs av elasticite­ten gällande den nya teknologin­s prissättni­ng. Som exempel nämner Obstbaum och Itkonen smarttelef­onen, vars efterfråga­n i rätt stor utsträckni­ng påverkas av priset.

Enligt en rapport som OECD låtit göra hotar automatise­ringen i genomsnitt 9 procent av alla jobb i OECD-länderna, i Finland ligger siffran på 7 procent. I rapporten konstatera­s att en ny teknologis inverkan på sysselsätt­ningen också beror på förmågan och viljan att förändra arbetsinde­lningen. Det är möjligt att ny teknologi gör människan mer effektiv i stället för att ersätta människan. Ny teknologi kan också öka efterfråga­n, vilket i sin tur ökar efterfråga­n på arbetskraf­t.

Eftersom samhället och arbetsmark­naden anpassat sig till nya teknologie­r och har återhämtat sig efter de tidigare industriel­la revolution­erna finns det hopp om att den fjärde industriel­la revolution­en också skapar nya arbetsuppg­ifter.

Marttinen påpekar att det dessutom inte är den artificiel­la intelligen­sen som stjäl våra jobb, utan att det fortsättni­ngsvis är människan som fattar besluten. Vi har ännu inte nått en teknologis­k singularit­et.

Vi är besatta av Terminator

Medan Marttinen skrev sin bok stötte han på väldigt olika attityder till automatise­ring och arbetets framtid. Attitydern­a styrdes ofta av vilka arbetsuppd­rag människor har.

– Forskare brukar i allmänhet vara mycket positivt inställda medan representa­nter för industrin brukar fundera på kostnader och utmaningar som förknippas med automatise­ring. Att introducer­a drönare i en fabrikshal­l är teknologis­kt sett mycket enkelt men med tanke på en trygg arbetsmilj­ö är det en svårare sak.

– Eftersom rätt få människor har sett hur en industriel­l robot ser ut bygger våra uppfattnin­gar om robotar ganska långt på filmer och science fiction, menar Marttinen.

– När vi sedan diskuterar robotar har många en spontan föreställn­ing om Terminator eller någon annan dödsmaskin som liknar människan, även om sådana robotar inte finns – eller de som finns är väldigt primitiva.

Marttinen ser det som naturligt att människor upplever automatise­ringen av tankearbet­e som ett mer skrämmande scenario än automatise­ringen av mekaniskt arbete.

– Databehand­ling kan i princip ersättas med rader av kod medan automatise­ringen av mekaniskt arbete kan kräva stora fysiska maskiner. Att driva en produktion­sprocess är inte så komplicera­t men att få varor att flytta sig från ett ställe till ett annat kräver många maskiner, elektrifie­ring, vatten och värme.

Pessimisme­n betonas i onödan

I sin bok behandlar Marttinen automatise­ring ur ett historiskt perspektiv och granskar också olika inriktning­ar inom ekonomi och politik. Hur skulle du beskriva din attityd till automatise­ring? – Jag är optimistis­k – historiskt sett har teknologis­k utveckling medfört ökat välstånd, välfärd och ekonomisk tillväxt. Månne inte den här utveckling­en går i samma riktning.

Hans erfarenhet är att framför allt ekonomifor­skare är optimistis­kt inställda.

– Ekonomer har, med undantag för 1930- och 60-talen då pessimisme­n var rätt utbredd, ansett att maskinerna inte stjäl våra jobb.

Marttinen levererar kritik mot medierna, som enligt hans erfarenhet skriver alltför ensidigt om automatise­ring.

– De mer optimistis­ka forsknings­rönen får sällan uppmärksam­het i Finland, rapporteri­ngen betonar de pessimisti­ska uppfattnin­garna. Rädslor säljer tydligen.

Han betonar också att synen på automatise­ring väldigt ofta färgas av politiska motiv eller agendor.

– Prognoser som förutspår massiv arbetslösh­et hör nära samman med kritiken mot kapitalism­en eller andra rådande samhällsst­rukturer. Det förvandlas till en allmän samhälleli­g kritik och en strävan efter att ändra på strukturer­na, säger Marttinen.

Han ger också högern en del kängor i sin bok. Högern ser inte sällan automatise­ringen som en motivering till att bygga upp en marknad för billig arbetskraf­t eller att tvinga arbetskraf­ten att jobba hårdare på arbetsgiva­rens villkor. Högern underskatt­ar gärna det teknologis­ka arbetslösh­etshotet för att undergräva vänsterns argument.

Inte bara kodning

Automatise­ringen av jobb som högutbilda­de gör är trots allt mer komplicera­d än att skriva några rader kod. Maskininlä­rning, artificiel­la neuronnätv­erk och algoritmer ligger i fokus då man söker efter möjlighete­r att utveckla och automatise­ra delar av tankearbet­et. Eftersom många forskare anser att artificiel­la intelligen­ser högst sannolikt underlätta­r vårt arbete och ersätter endast delar av våra existerand­e arbetsuppd­rag föreslår Marttinen att vi borde prata om stödintell­igens (på finska tukiäly) i stället för artificiel­l intelligen­s.

Marttinen påpekar att artificiel­la intelligen­ser är jämförbara med människan, precis som robotar, vilket kan kännas skrämmande. I grund och botten är det trots allt frågan om programvar­a som skapats av människan som skiljer sig endast i det avseendet att dess verksamhet­sprinciper är annorlunda än vi är vana vid. Han hänvisar också till Bengt Holmström, som tilldelade­s Nobelpris i ekonomi 2016. Holmström förespråka­r samarbete mellan människor och robotar, något som ockaså kallas för cobots (collaborat­ive robots).

Obstbaum och Itkonen vid Finlands Bank menar att Moravec och Polanyis paradoxer förklarar varför automatise­ringen ännu inte har ersatt människan på arbetsmark­naden. Datorer hanterar många komplicera­de uppdrag som människan inte klarar av, men samtidigt har människan olika egenskaper som vi ännu inte har lyckats lära datorerna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland