Hufvudstadsbladet

Världsmäst­are!

USA besegrade Finland i finalerna i U18-VM åren 2006, 2015 och 2017. Men i år fick de blåvita juniorerna revansch efter en verklig rysare.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Finlands U18-landslag slog USA i VM-finalen och fick revansch på finalförlu­sten i fjol och för tre år sedan. Matchhjält­e blev HIFK-spelaren Niklas Nordgren som spikade slutsiffro­rna 3–2 i numerärt underläge då knappa tio minuter återstod av matchen. – Det här är en otroligt fin dag och en otrolig resa. När man tror på något och jobbar hårt för det så kommer någon gång sådana här stunder, säger chefsträna­ren Tommi Niemelä.

För fjärde raka gången gick Finlands U18-landslag hela vägen till final i VM. 2016 fick Finland senast fira guld efter en seger över Sverige. Åter innan och därpå visade USA, alla tiders mest framgångsr­ika lag i U18VM, var skåpet stor. Men i år fick Finland revansch.

Smålejonen inledde urstarkt och satte 2–0 på tavlan genom powerplaym­ål av Rasmus Kupari och Kaapo Kakko. De mesta mästarna kom ändå igen och allt såg illa ut då Finland tog en utvisning med tio minuter på spelklocka­n. Då slog Finland till. Jesperi Kotkaniemi och HIFK-löftet Niklas Nordgren kontrade i numerärt underläge med två mot en och Kotkaniemi­s iskalla passning hittade Nordgren som kunde slå in pucken.

– Båda lagen hade chanser och så fick vi ett två mot ett-läge. Jag fick en passning framför tomt mål och det var roligt att sätta in den, säger en leende Nordgren i Yles tv-intervju.

USA jagade ursinnigt en utjämning och det var inte långt ifrån att de lyckats. I det allra sista anfallet då bara sekunder återstod fick USA:s Oliver Wahlstrom pucken vid stolpen med ett tomt mål framför sig. Ofattbart nog missade amerikanen friläget och begravde huvudet i sina händer.

Finlands bytesbänk tömdes snabbt och en blåvit fest kunde börja.

– Jag visste att ”Nikke” avgör. Han ville inte ha förlängnin­g, säger Anttoni Honka framför tv-kameran.

– Det här är helt unikt, säger Kristian Tanus.

Finland vann alla sina sju matcher i turneringe­n och HIFK-talangen Nordgren vann målbörsen med åtta fullträffa­r.

Finlands guld var det fjärde i U18VM. Totalt har Finland tagit elva medaljer på tjugo VM-turneringa­r. Finlands tre första guld kom 1999, 2000 och 2016.

– Det här är en otroligt fin dag och en otrolig resa. När man tror på något och jobbar hårt för det så kommer någon gång sådana här stunder, säger chefsträna­ren Tommi Niemelä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/PASI MENNANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/PASI MENNANDER
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HANDOUT/PASI MENNANDER ?? Finlands U18-landslag är världsmäst­are anno 2018. Kaapo Kakko gjorde matchens andra mål i numerärt överläge.
FOTO: LEHTIKUVA/ HANDOUT/PASI MENNANDER Finlands U18-landslag är världsmäst­are anno 2018. Kaapo Kakko gjorde matchens andra mål i numerärt överläge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland