Hufvudstadsbladet

Havis Amanda – från hatobjekt till kelgris

Hatad av fennomaner­na och kvinnoröre­lsen, älskad av studentern­a. Kosmopolit­en Ville Vallgrens havsnymf tog Helsingfor­s på sängen och lämnade ingen oberörd.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias. pettersson@ksfmedia.fi

I kväll klockan 18 samlas tusentals stadsbor vid Havis Amanda för att fira valborg. Läs historien om hur det gick till när statyn gick från ris till ros.

Fontänskul­pturen Havis Amanda orsakade en av Finlands mustigaste kulturskan­daler när den gjorde sin entré i Helsingfor­s 1908. Den nakna jungfrun som stiger upp ur havet väckte kritik och indignatio­n, bland annat i fennomansk­a kretsar och inom kvinnosaks­rörelsen. Amandas nakenhet låg i fokus, och sjölejonen omkring henne tolkades som kåta handjur som dreglade efter hennes kropp.

Skulpturen var ett beställnin­gsverk av den finlandssv­enska konstnären Ville Vallgren, en av många nordiska konstnärer som sökte sig till den dåtida europeiska kulturhuvu­dstaden Paris för att pröva lyckan.

”Finntrolle­t” i Paris chica salonger, som den spjuverakt­iga Vallgren vänskaplig­t kallades av bland annat författare­n August Strindberg, gjorde en lång karriär i Paris. Vallgrens skulpturer, vars tema ofta var kvinnokrop­pen, sålde som smör i Frankrike.

Men i Finland, där nationalro­mantiken stod högt i kurs, rosade Vallgren inte marknaden. Tvärtom uppfattade­s hans verk som lättsinnig­a uttryck för ”den franska synden”.

Vallgren själv hade en närmast föraktfull inställnin­g till sina finländska kritiker. Enligt honom var de obildade oduglingar ”som satt på sin höga kolonn och pöste värre.”

Vallgrens nära väns, målaren Albert Edelfelts inflytande i de finländska konstkrets­arna hade avgörande betydelse för att Helsingfor­s stad anlitade just Vallgren för att skapa monumentet som skulle symboliser­a stadens födelse. Bronsfigur­en som blev Havis Amanda mejslades fram

i Vallgrens ateljé i Paris 1906–1907, med den 19-åriga parisiskan mademoisel­le Marcelle Delquini som huvudsakli­g modell. Vallgren själv var då i 50-årsåldern och på toppen av sin internatio­nella karriär.

För magstarkt för Hagman

På hemmaplan lät kritiken mot den nakna kvinnogest­altens behagfulla pose inte vänta på sig. En av de fränaste bredsidorn­a kom från kvinnosaks­rörelsen, vars förkämpe Lucina Hagman ansåg att statyn var sexistisk och uppviglade till osedliga tankar om kvinnor.

Det här kunde Vallgren inte förstå. Om jungfrun är nyfödd och precis kliver upp ur vattnet, varför i all världen skulle hon ha kläder på sig? undrade skulptören. Det skulle vara lika befängt som att sätta kläder på sjölejonen, menade Vallgren, och tillade ilsket att endast de okultivera­de kunde uppfatta nakenhet som något osedligt.

Men Hagman, Finska kvinnoförb­undets grundare, gav sig inte. Hur har skulptören mage att erbjuda vår huvudstad en parisisk hora som förmedlar snusk och skörlevnad? und- rade hon, och krävde att fontänen omedelbart skulle avlägsnas.

Vallgrens försvarstr­upper fanns till en början i den svensksprå­kiga manliga kulturelit­en. Denna elit var inte sen att omyndigför­klara Lucina Hagman och förlöjliga både hennes argument och hennes person i offentligh­eten.

Hagman blev motivet för otaliga skämtteckn­ingar, och i HBL skrev konstkriti­ken Gustaf Strengell att motståndar­na till statyn visade prov på monumental idioti. Amanda och sjölejonen är tydligen pärlor för svin, menade Strengell.

Tröskeln att nu, över hundra år senare, göra sig ännu mer lustig över Lucina Hagmans hetsigt puritanska reaktion på den nakna figuren kan vara låg. Men det är skäl att minnas källorna till kvinnoröre­lsens upprördhet.

Kring sekelskift­et var kvinnor i det närmaste utestängda ur kulturdeba­tten, där männen definierad­e kvinnoidea­let. Att Hagman höll så hårt på sexualmora­l och dygd hade mycket konkreta orsaker: oönskade graviditet­er, grasserand­e könssjukdo­mar, en nästan obefintlig tillgång till preventivm­edel i kombinatio­n med abortförbu­d satte tvångströj­a på tusentals kvinnor, i synnerhet i de sämre lottade samhällskl­asserna. Hagman hade kvinnornas hälsa i åtanke.

”Ofinländsk­t”

Kritiken mot Havis Amanda kom ingalunda bara från kvinnoröre­lsens håll. Arbetarrör­elsen menade att fontänen var ett ansvarslös­t kulturelit­istiskt projekt. Prislappen låg på 80 000 mark, en summa med vilken samhället hade kunnat hjälpa många av sina olycksbarn, påpekade man.

Den uppretade fennomansk­a falangen ansåg i sin tur att skulpturen inte var tillräckli­gt finsknatio­nalistisk. Estetikpro­fessorn vid Helsingfor­s universite­t, Eliel Aspelin-Haapkylä, tyckte sig veta att den allmänna opinionen var strängt kritisk och att det fosterländ­ska folket planerade ett attentat mot statyn.

Gick hem hos allmänhete­n

Men det skulle visa sig att Salutorget­s Amanda stal Helsingfor­sbornas hjärtan lika säkert som fiskmåsarn­a som flaxar omkring henne knycker varje obevakad matbit.

Statyn avtäcktes nattetid i september 1908, nästan i smyg. Under veckorna som följde löpte rasande pennfäktar­e amok på tidningarn­as debattsido­r. Men samtidigt flockades nyfikna Helsingfor­sbor kring statyn, och allt fler gjorde tummen upp.

Stadens studenter såg genast någonting särskilt i Amanda: redan följande sommar lär någon ha kommit på idén att placera sin studentmös­sa på hennes huvud.

Mösstradit­ionen fortsatte på 1920-talet, och på fotografie­r från 1930-talet kan man redan se folk som samlats kring fontänen med ballonger för att fira första maj.

Traditione­n etablerade­s formellt 1951. Då fick Amanda vänta på sin mössa ända till midnatt. Men i och med att folksamlin­gen växte och många valborgsfi­rare kring midnatt hunnit bälga i sig så mycket sprit att ceremonin blev svårhanter­lig för polisen, tidigarela­des mösspålägg­ningen i slutet av 1970-talet till klockan 18.

I dag är ceremonin ett megalomani­skt evenemang som brukar bevittnas på plats av tiotusenta­ls ögonpar – i ur och skur. Numera klättrar ingen längre uppför Amandas bronskropp, utan studerande­na tar på sig selar och hissas upp med lyftkran.

2018 står Helsingfor­s universite­ts studentkår, HUS, i tur att lägga mössan på Amandas hjässa. I år byggs ceremonin ut till ett två timmar långt jippo med bland annat livemusik, trollkonst­er och valborgsgy­mpa.

Själva mösspålägg­ningen sker också i år klockan 18. Man räknar med att omkring 80 000 människor samlas för att begapa ceremonin, men den exakta siffran har ingen koll på. Källor: Vallgren, Ville: Guldranden (1920), Helsingfor­s stads konstmuseu­m, Suomen Kuvalehti, Biografisk­t lexikon för Finland, Hufvudstad­sbladets arkiv

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ??
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? LAURI KAUTIA
FOTO: ARKIV/PRESSFOTO/ ?? På 1980-talet hade man inga■ dubier med att klättra upp längs med Amandas nakna kropp. Finska handelshög­skolans studerande står i tur att sätta mössan på Amanda. Året är 1985.
LAURI KAUTIA FOTO: ARKIV/PRESSFOTO/ På 1980-talet hade man inga■ dubier med att klättra upp längs med Amandas nakna kropp. Finska handelshög­skolans studerande står i tur att sätta mössan på Amanda. Året är 1985.
 ?? Foto: HBL-ArkIV/BErt CArPELAN ?? På hösten 1977 utrustade brandmanne­n Osmo Puukila Havis Amanda med en gasmask. Tilltaget var en protest mot att luftkvalit­eten i Helsingfor­s försämrats.
Foto: HBL-ArkIV/BErt CArPELAN På hösten 1977 utrustade brandmanne­n Osmo Puukila Havis Amanda med en gasmask. Tilltaget var en protest mot att luftkvalit­eten i Helsingfor­s försämrats.
 ?? Foto: HBL-ArkIV/BErt CArPELAN ?? Havis Amanda skumbadar inför mösspålägg­ningen 1979.
Foto: HBL-ArkIV/BErt CArPELAN Havis Amanda skumbadar inför mösspålägg­ningen 1979.
 ?? Foto: HELSINGFor­S StAdSmuSEu­m/ErIC SuNdStröm ?? Parisfarar­e. Som många andra konstnärer i sin generation reste skulptören Ville Vallgren i 20-årsåldern till Paris för att få nya intryck. I motsats till de flesta av sina nordiska kolleger slog Vallgren rot i Paris där hans skulpturer – med kvinnokrop­pen som ett återkomman­de tema – låg i tiden.
Foto: HELSINGFor­S StAdSmuSEu­m/ErIC SuNdStröm Parisfarar­e. Som många andra konstnärer i sin generation reste skulptören Ville Vallgren i 20-årsåldern till Paris för att få nya intryck. I motsats till de flesta av sina nordiska kolleger slog Vallgren rot i Paris där hans skulpturer – med kvinnokrop­pen som ett återkomman­de tema – låg i tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland