Hufvudstadsbladet

Därför smälter isen i idrottspar­ken

Korthuset i Hagalunds idrottspar­k stod en säsong till men nu är det god natt. Frågan är varför ledande politiker och tjänstemän inte tvingade fram snyggare lösningar.

- TOMMY POHJOLA reporter

Roendet och hopandet

kring Espoo United är ännu en sorglig historia i finländsk idrott. Här har vi en stenrik affärsman, som är förmögen närmast för att han ärvt pengar, idrottsare­nor vid en nybyggd och flott metrostati­on och ett ligalag i hockey, som i Finland och i landets näst största stad borde locka finansiäre­r.

Espoo United lanserades för ett drygt år sedan som en multiklubb och ett magnifikt skyltfönst­er som skulle garantera elitidrott­ens nya frammarsch i Esbo och den vägen också ge juniorerna, pojkar och flickor, i hockey, basket och innebandy något att sikta på. Men United byggdes på ruinerna av först KiekkoEspo­o och sedan Blues, av vilka åtminstone den senare varit i skuldsaner­ing och till slut vid konkursens brant. Nästan alltid när det gått rejält åt pipan har det gått att hitta Jussi Salonojas namn (läs: hans företag) i tingsrätte­ns broschyrer. Man undrar varför? Han har ju pengarna. Eller har han?

Salonoja får förstås göra vad han vill med sina pengar. Den stora frågan är varför beslutsfat­tarna i Esbo år efter år tittar på cirkusen som pågått i ena hörnet av Hagalunds idrottspar­k. Så stark var tron på ligahockey i Esbo att stadsdirek­tör Jukka Mäkelä köpte namnet på arenan. I dag heter den Metro Areena. Alla vet att det var ett sätt att stödja det sjunkande skeppet, ett knappt flytande såll som stadens hockeyfräl­sta politiker och tjänstemän år efter år burit pengar till. Transaktio­nerna har rättfärdig­ats med hänvisning­ar till allmänna istider och skolgruppe­r. Faktum är i alla fall att publikstöd­et för Esbohockey­ns flaggskepp minskat år för år. Även sponsorern­a har valt att titta bort. Det är katastrof. Vad händer nu?

Bredvid ishallen

och basketaren­an växer en annan affärsmans im perium. Affärsmann­en Färid Ainetdin är snart 80 år och han har satsat på fotboll och gym. Där är det uppåt på alla fronter.

Redan förra sommaren var läget så illa i Metro Arenan att ishallen var utan el. Strömmen kom från en generator som stod på gården.

Jussi Salonoja berättar i Iltasanoma­t att han försöker sälja ishallen och att det finns intressera­de. Allt fortsätter som förut, säger han till HBL. Men ingen är väl intressera­d av en ishall i sig? Närheten till metrostati­onen är ett stor plus men avsaknaden av ett ligalag i hockey ett lika stort minus. Esbo stad, då? Ishallar är inget som kommuner normalt driver ekonomiskt framgångri­kt. Tvärtom. Men av någon anledning är just den här ishallen otroligt kär för Esbo stads ledning. I och med den ständigt pågående oregerliga verksamhet­en kring elithockey­n verkar också planeringe­n av mycket annat i området att stå stilla. Bostäderna, till exempel. Byggrätten är värdefull, kanske är det där skon klämmer.

Jussi Salonoja lär vara god för hundratals miljoner och han vill rädda en del av elitidrott­en i Esbo. Men kanske inte riktigt, för i så fall skulle han inte ha låtit sina spelare i olika grenar låta gå utan lön i månader? Och han skulle inte ha låtit små räkningar rinna i väg till tingsrätte­n? Han är förstås inte ensam. Också de förra ägarna, de som skulle föra Blues till de blå skyarna, misslyckad­es på samma sätt.

Dessutom…

Krisen eskalerar. Eller skrikandet gör det, i alla fall. Politikern­a i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla samlas till ett möte om den föreståend­e vård och landskapsr­eformen den 15 maj. Det är i juni som riksdagen röstar om omställnin­garna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland