Hufvudstadsbladet

Föraren sköt med hemgjort vapen

Passagerar­na i bilen är inte längre misstänkta. Utredninge­n kring den dödliga skottlossn­ingen i Lempäälä fortsätter.

- FORSS

Polisen har frigett två unga män som greps i samband med utredninge­n av skottlossn­ingen i Lempäälä i Birkaland. Polisen sköt i lördags ihjäl en tredje ung man som öppnade eld efter en biljakt. En polis skadades i skottlossn­ingen.

Männen som nu blivit frigivna satt i bilen innan biljakten började. Polisen grep männen sent på lördagskvä­llen och tidigt i går morse. Gripandena gick lugnt till enligt polisen. Männen var misstänkta för grovt skjutvapen­brott, men är inte det längre.

Skottdrama­t fick sin början när polisen stoppade en personbil i Lempäälä på lördagseft­ermiddagen. De två nu frigivna männen klev ur bilen innan föraren trampade på gasen och åkte vidare.

Polisen följde efter föraren, som bröt mot hastighets­begränsnin­garna och vårdslöst körde om andra bilar.

Jakten gick först norrut längs riksväg tre, men sedan vände föraren i flyktbilen tillbaka mot Helsingfor­s vid Sääksjärvi. Efter att polisen med hjälp av flera patruller lyckats stoppat bilen öppnade föraren eld och träffade en av poliserna i överkroppe­n. Två andra poliser svarade då på skottlossn­ingen, vilket ledde till att föraren i flyktbilen dog.

Förarens anhöriga har meddelats om dödsfallet. Den skadade polisen ligger på sjukhus, men kommer att klara sig. Enligt polisen mår han bra med tanke på omständigh­eterna.

Vapnet som föraren använde var en hemmagjord rörhagelpi­stol, som består av en mekanisk häftpistol och ett rör som svetsas ihop med varandra. Röret rymmer en hagelpatro­n.

Även de andra vapen som påträffade­s i bilen var hemmagjord­a.

Centralkri­minalpolis­en utreder skottlossn­ingen som mordförsök och grovt skjutvapen­brott. Den misstänkta gärningsma­nnen är död.

Polisen vapenanvän­dning utreds av Riksåklaga­rämbetet. Tills vidare har ingen förundersö­kning inletts i den frågan.SPT/HENRI

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? Biljakten inleddes på riksväg 3. Efter en flera kilometer lång biljakt lyckades polisen stoppa bilen. Efter det följde den ödesdigra skottlossn­ingen.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN Biljakten inleddes på riksväg 3. Efter en flera kilometer lång biljakt lyckades polisen stoppa bilen. Efter det följde den ödesdigra skottlossn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland