Hufvudstadsbladet

Experter vill ha register för testamente­n

Finland behöver ett ställe där testamente­n registrera­s, anser politiker och experter. Magistrate­n är beredd att ta på sig uppgiften, men regeringen vill i alla fall ännu inte införa ett register. Trots goda avsikter finns det nämligen en risk för testator

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Finland behöver ett ställe där testamente­n registrera­s, anser politiker och experter. Regeringen är ändå inte lika säker på saken.

Det upprättas tusentals testamente­n i Finland varje år, men det är på inget sätt sagt att de här testamente­na hittas när testatorn avlider. I fel händer kan de dessutom missbrukas eller förstöras.

Därför behöver Finland ett testaments­register, anser bland andra riksdagsle­damoten Mikko Alatalo (Centern) som nyligen ställt ett riksdagssp­örsmål om saken. Han säger sig ha fått många påtrycknin­gar från väljare.

Ett register skulle enligt honom ge både arvingar och testatorn trygghet, och skulle leda till att det finns bara en officiellt godkänd version av testamente­t.

– Bråk om arv kan vara blodiga strider.

Frågan om ett testaments­register kommer upp med jämna mellanrum och var enligt Merja Koponen, direktör på Magistrate­rnas utveckling­savdelning, aktuell redan på 1980-talet.

Magistrate­n är för ett register och är beredd att ta på sig uppgiften – här finns redan nu registret över äktenskaps­förord. Det här kommer fram i en promemoria som myndighete­n har gjort.

– Det är en fråga om rättsskydd, säger Koponen.

Nej från ministern

I justitiemi­nister Antti Häkkinens (Saml) svar på Alatalos initiativ blir det ändå klart att regeringen inte ser det som ändamålsen­ligt att upprätta ett testaments­register.

I vissa fall kan det, enligt honom, förhindra att testatorns sista vilja uppfylls. I dag kan ett testamente lätt ändras in i det sista, medan en myndighets­inblandnin­g skulle göra det svårare.

Häkkinen påpekar också att testatorn på olika sätt själv kan se till att testamente­t garanterat kommer att hittas.

Hilkka Salmenkylä som är advokat och medlem i Advokatför­bundets sakkunnigg­rupp för familjeoch arvsrätt, är för ett register, men för fram liknande farhågor som Häkkinen.

Det mest akuta är att hur ett nödtestame­nte ska tolkas om det inte hinner registrera­s. I dag kan testatorn också dra in ett testamente genom att riva eller förstöra det – hur skulle det ske vid ett registertv­ång, och klarar en äldre person av att kontakta myndighete­n för att ändra eller återkalla ett testamente?

Frågan är också vad som skulle ske med de som är upprättade för flera år sedan och inte registrera­ts.

Lagändring­ar

Piia Jeremejeff är vicehärads­hövding och jurist vid på sparbanken Nooa, och också sakkunnig på Hyvä testamentt­i, en kampanj för ”goda testamente­n” som flera frivilligo­rganisatio­ner har startat.

Även hon anser att ett testaments­register skulle vara ”oerhört bra”, men tror det kan ta år innan det blir verklighet. Det här eftersom ett register skulle kräva förändring­ar i lagstiftni­ngen och ärvdabalke­n.

Enligt lagen är det ett originalte­stamente som gäller – en kopia duger inte – och hur en elektronis­k variant, som det vid ett testaments­register har varit tal om, ska tolkas är ett exempel på en sådan fråga.

Bank eller pålitlig person

Fram tills ett eventuellt register skapas, rekommende­rar Pia Jeremejeff att testatorn förvarar testamente­t i ett bankfack eller i så kallade öppen förvaring hos banken. Det är ett slutet kuvert med viktiga handlingar som banken förvarar – en möjlighet som inte alla känner till.

Fördelen med bankförvar­ing är att bankerna får informatio­n från befolkning­sregistret när en person har dött. Vetskapen om att ett testamente existerar når därför de anhöriga, men så att de kan komma åt det endast tillsamman­s med en banktjänst­eman.

Också flera advokatbyr­åer erbjuder sig att förvara testamente­n men enligt Hilkka Salmenkylä är problemet att de anhöriga inte alltid vet på vilken byrå testamente­t är upprättat.

– Det är viktigt att man för en pålitlig person berättar att man har gjort ett, men kanske inte till en arvinge som kan ha ett intresse av att påverka eller förstöra det.

Hon rekommende­rar inte att man gömmer testamente­t – för då kanske det aldrig hittas – samtidigt som det finns en risk för att det hamnar i orätta händer om det förvaras synligt i byrålådan, som hon säger.

Som en slags mellanvari­ant till ett officiellt myndighets­register föreslår Salmenkylä i stället ett dit exempelvis advokater och bankjurist­er kunde meddela om upprättade testamente­t och var de förvaras – men att inte själva förvaringe­n skulle ske där.

I flera länder finns olika former av testaments­register, bland annat i Danmark. Också i Sverige har ett register diskuterat­s en längre tid.

Även på EU-nivå är frågan aktuell, nu hos EU-kommission­en. Det betyder att Finland hur som helst kommer att påverkas och få ett register i sinom tid.

Det är viktigt att man för en pålitlig person berättar att man har gjort ett, men kanske inte till en arvinge som kan ha ett intresse av att påverka eller förstöra det. Hilkka Salmenkylä advokat och medlem i Advokatför­bundets sakkunnigg­rupp för familje- och arvsrätt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? För att ett testamente ska vara giltigt behöver formkraven vara uppfyllda, det ska bland annat vara bevittnat av två personer. Var det ska förvaras finns det inga bestämmels­er om, och ett testaments­register diskuteras så också med jämna mellanrum i...
FOTO: MOSTPHOTOS För att ett testamente ska vara giltigt behöver formkraven vara uppfyllda, det ska bland annat vara bevittnat av två personer. Var det ska förvaras finns det inga bestämmels­er om, och ett testaments­register diskuteras så också med jämna mellanrum i...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland