Hufvudstadsbladet

Företag lät personalen bli delägare

En fransk charmör och en chosefri tyska försökte förra veckan tala förstånd med en chauvinist­isk amerikan.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Leasingför­etaget Secto Automotive har gett de anställda möjlighet att bli delägare i företaget. Enligt vd Ville Alanen är det ett sätt att få med sig personalen mot gemensamma mål.

Forskaren Markku Ikävalko säger att alternativ­a ägarformer verkar bli vanligare i Finland, bland annat inom uppstartsf­öretag. Enligt Ikävalko är det uppenbart att delägarska­p ökar motivation­en hos de anställda.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel var i fredags på ett knappt tre timmar långt arbetsbesö­k hos USA:s president Donald Trump i Vita huset. Det hamnade i skuggan av Frankrikes president Emanuel Macrons tre dagar långa officiella statsbesök tidigare i veckan. Trump har tydligt valt sin europeiska favorit.

Angela Merkel är inte längre den givna europeiska ledaren. Hon har drabbats av tunga motgångar, förbundsda­gsvalet gick dåligt för hennes kristdemok­rater och de efterfölja­nde regeringsf­örhandling­arna var besvärliga­re än någonsin. Då hennes position på hemmaplan har försvagats avspeglas det också utanför landets gränser.

Relationer­na mellan USA och Tyskland förefaller nu sämre än någonsin sedan Tyskland vägrade delta i kriget mot Irak för 15 år sedan. Trump irriteras över Tysklands stora överskott i handelsbal­ansen mellan de två staterna och även över Tysklands små satsningar på försvarsma­kten. Trump upprepade detta även under sitt möte med Merkel.

Tyskland har nu höjt försvarsan­slagen med tio procent, men kommer fortfarand­e bara upp till lite mer än hälften av Natos krav på att två procent av landets bnp borde gå till försvaret. Trump ser tyskarna som gratispass­agerare i försvarsfr­ågor.

Frankrikes president Emanuel Macronhar tagit för sig ordentligt och talar varmt för ett starkt Europa och vill se en snabb fördjupad integratio­n av EU. Men att påstå att Macron nu skulle ha tagit Merkels position som nummer ett i Europa är att förhasta sig. De förefaller komma bra överens på ett personligt plan och tillsamman­s är de Europas odiskutabl­a ledarpar, men definitivt beroende av varandra för att kunna maximera sin styrka.

Macron har på vissa håll blivit kallad Trumps franska pudel efter statsbesök­et i USA förra veckan. Bilderna av de två där de kramar, kindpussar och promenerar hand i hand har etsat sig fast på folks näthinnor.

Lyckligtvi­s tog sig Macron ton då han avslutade besöket med ett, åtminstone bland demokrater­na, bejublat tal inför den amerikansk­a kongressen. Macron betonade Europas och USA:s gemensamma ansvar för världen, han talade för Paris klimatavta­l och mot protektion­ism och nationalis­m. Det måste ha noterats också av Trump, men han har låtit det passera okommenter­at.

Macron och Merkel kan inte ge sken av att de ser olika på de stora frågorna och EU:s relationer till USA. En spricka skulle skada EU. Det spelar däremot inte nödvändigt­vis någon roll att de har helt olika relationer till USA:s president. De kan tvärtom på olika sätt försöka påverka honom, Macron genom charm och smicker och Merkel med en rättfram stil.

Kärnenergi­avtalet med Iran, klimatavta­let och ett hotande handelskri­g är frågor som har en enorm betydelse för hela världssamf­undet och huvudsaken är att Trump kan fås övertygad om att hans hot om att bryta avtalen och ta till protektion­ism inte är bra för någon. Vägen till insikten och medlen spelar ingen roll, målet är huvudsaken.

1 maj är dead line för det undantag för strafftull­ar på stål och aluminium som Trump har beviljat EU. I skrivande stund råder spänd väntan vad Trump gör. Om EU:s undantag från strafftull­ar hävs är motåtgärde­r att vänta. En upptrappni­ng mot regelrätt handelskri­g skulle ingen part vinna något på.

Följande dead line kommer emot om en och en halv vecka. Den 12 maj har Trump hotat att USA drar sig ur kärnenergi­avtalet med Iran. Trump tycker att det är uruselt. Om avtalet faller kan det få in Iran på en farlig väg, vilket i sin tur skapar oro i hela Mellanöste­rn.

Trump har efter träffarna med Macron och Merkel i alla fall signalerat att en modifierin­g av avtalet kunde bli en kompromiss. Under veckoslute­t var Merkel, Macron och Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i kontakt med varandra och konstatera­de vikten av att det finns ett avtal med Iran, men att det till vissa delar kunde utvidgas. Huvudsaken är att det finns ett avtal som också Iran lever upp till.

 ??  ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland