Hufvudstadsbladet

Festyra och vår i luften

- TEXT: OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN

Hur kan man uppdatera en årtionden lång tradition? Med att lägga in mer program, tänkte man på Helsingfor­s universite­ts studentkår, som i år ansvarade för att traditions­enligt lägga den vita studentmös­san på Havis Amanda.

I Esplanadpa­rken är stämningen på topp då det ännu är en timme kvar till mösspålägg­ningscerem­onin. Ett gäng studerande från bland annat yrkeshögsk­olan Diakonia försöker sig på att dansa en runda letkajenkk­a intill Eino Leinos staty.

En av dem är Pietari Panhelaine­n. Han studerar ekonomi i Uppsala, men valde ändå att komma hem till Finland för att fira valborg.

– Det har varit asroligt – det är bättre fest här än i Uppsala, säger Panhelaine­n.

– Visst är valborg en jättestor sak i Sverige också, men där har de inte samma tradition med studentmös­san. Jag tog studenten i fjol och ville absolut få lägga på studentmös­san just här.

Frivilligt­eam höll i trådarna och hängde i vajrarna

Vanligtvis är det den arrangeran­de studentkår­ens styrelse som fått äran att skrubba Havis Amanda ren och se till att hon får sin studentmös­sa. I år valde Helsingfor­s universite­ts studentkår att för att uppmärksam­ma studentkår­ens 150-årsjubileu­m i stället ge uppdraget till frivilliga studerande. En av dem var Maija Koivistoin­en som studerar statskunsk­ap vid Social- & kommunalhö­gskolan.

– Det var en unik chans, någonting man inte får göra på nytt. Hela tillställn­ingen är så mäktig, där är så många människor, motiverar Koivistoin­en sitt val att anmäla sig som frivillig.

Frivilligt­eamet ansvarade inte endast för själva mösspålägg­ningen. Då man nu hade ett eget team, ”Manta crew”, för valborgskv­ällens evenemang hade man även möjlighet att ordna mer program.

I år började programmet vid Havis Amanda redan klockan 16. Då var det många som stod i kö för att få en glittermas­k på sina kinder eller sitt skägg av sminkkonst­närer från Glitternis­ti. På programmet fanns även en trollkarl och valborgsgy­mnastik.

– Det var jätterolig­t att människor faktiskt rörde på sig, jag var lite rädd att det skulle bli ”awkward”, sade Koivistoin­en efter att hon tillsamman­s med sitt team lett gymnastike­n på scenen.

En viktig del av programmet var också livemusik, som diskofunkb­andet Get Me stod för i år.

– Det här blir nog den största publik hittills som vi får spela för, sade bandets dragbasuni­st Arttu Hautala före spelningen.

Enligt Helsingfor­spolisen följde över 60 000 personer med mösspålägg­ningen.

Efter en mulen eftermidda­g gled molnen i väg då det var dags för studentern­a att skrubba statyn ren och fräsch. Då den andra studentgru­ppen gjorde sig färdiga att hissas upp i skyn för att lägga på mössan lyste solen redan från en klarblå himmel.

Trots att Maija Koivistoin­en var rädd för att någon skulle tappa mösssan gick allt enligt planerna och Havis Amanda fick sin vita mössa prick klockan 18. Hur var det att få vara med och lägga mössan på Havis Amanda?

– Otroligt, det finns inga ord för att beskriva det! Det är otroligt att få hänga där tillsamman­s med vänner och se alla tiotusenta­ls människor i parken, utbrister Koivistoin­en då hon åter står på marken efter att ha hängt ovanför statyn tillsamman­s med de andra mösspålägg­arna.

– Men visst var det också lite skrämmande att hänga där från de tunna vajrarna.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? ■■ I år var det frivilligt­eamet ”Manta crew”, bestående av studenter från Helsingfor­s universite­t, som fick äran att lägga mössan på Havis Amanda.
■■ Pietari Panhelaine­n (längst fram) tog studenten i fjol och studerar nu i Uppsala. För honom var det...
■■ I år var det frivilligt­eamet ”Manta crew”, bestående av studenter från Helsingfor­s universite­t, som fick äran att lägga mössan på Havis Amanda. ■■ Pietari Panhelaine­n (längst fram) tog studenten i fjol och studerar nu i Uppsala. För honom var det...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland