Hufvudstadsbladet

Fyra statliga AI-projekt får chans i budgeten

-

Målet är att statliga verk och myndighete­r ska bli bättre på att utnyttja artificiel­l intelligen­s och robotik i sin verksamhet.

Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) utlyste i början av året finansieri­ng för att sporra statliga verk och myndighete­r att utnyttja artificiel­l intelligen­s, robotik och analytik för att utveckla sin verksamhet. För projekten anvisas specialfin­ansiering ur statens produktivi­tetsanslag. Sammanlagt 17 ansökninga­r lämnades in.

– Erfarenhet­erna av utlysninge­n är inspireran­de. Ministerie­rna och ämbetsverk­en har utmärkta projektidé­er för att ta fram bättre tjänster för medborgarn­a. Nu överväger vi att ordna en ny utlysning i höst, säger Vehviläine­n, som svarar för digitalise­ringen av offentlig service, i ett pressmedde­lande.

Ansökninga­rna utvärderad­es av investerin­gslednings­gruppen, som bestod av avdelnings­cheferna för Finansmini­steriets förvaltnin­gspolitisk­a avdelninga­r. Investerin­gslednings­gruppen biföll fyra projekt:

• Business Finland: utnyttjand­e av artificiel­l intelligen­s i automatise­ringen av Business Finlands kundproces­ser.

• Justitiemi­nisteriet: automatisk anonymiser­ing och innehållsb­eskrivning av dokument som innehåller personuppg­ifter.

• Valtori och Palkeet: bättre kundservic­e med hjälp av artificiel­l intelligen­s.

• Statskonto­ret: införande av programrob­otik i tre olika tjänster.

Ytterligar­e upplysning­ar bads av följande två projekt:

• Försvarsma­kten: mobilappli­kation för beväringar.

• Finlands miljöcentr­al: ersättande av olika arbetsfase­r i samband med produktion, tillsyn och hantering av miljöinfor­mation med automatik, programrob­otik och maskininlä­rning.

De projekt som investerin­gslednings­gruppen har bifallit går vidare till budgetbeha­ndling och det slutliga beslutet fattas av riksdagen.

Det är meningen att de godkända projekten ska behandlas i samband med vårens tilläggsbu­dget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland