Hufvudstadsbladet

Vatten en explosiv vara i Östafrika

Ett etiopiskt dammbygge riskerar skapa en storkonfli­kt i Östafrika. Dammbygget i Blå Nilen förväntas föra Etiopien till nya ekonomiska höjder, men grannlände­rna Sudan och Egypten kräver ett stopp för bygget och hävdar att det kan äventyra deras vattenförs

- MÅNS NYBERG nyheter@hbl.fi

I april var det sju år sedan Etiopien inledde byggandet av en stor damm i Blå Nilen, Den stora etiopiska renässansd­ammen (The Great Ethiopian Renaissanc­e Dam, förkortat GERD). Dammen, som vid det här laget är färdig till 65 procent, ska en gång för alla lösa landets elektricit­etsförsörj­ning och det är också tänkt att Etiopien ska kunna exportera el till grannlände­rna.

Dammbygget är mycket populärt bland befolkning­en och det ses som ett avgörande steg mot industrial­isering och ett modernt samhälle. Etiopien har ambitionen att bli ”Östafrikas ekonomiska motor”. Redan nu hör den årliga ekonomiska tillväxten i Etiopien till de högsta i världen – framför allt tack vare kinesiska investerin­gar.

Men i grannlände­rna har den stora dammen stött på hårt motstånd. Det är framför allt Egypten som protestera­r. I Egypten tror man att tillflödet av vatten till Nilen kommer att strypas till den grad att det blir ett hot för hela landets existens. Egyptierna brukar säga att Nilen är landets moder, utan Nilfloden finns det inget Egypten.

Förhandlin­gar sedan byggstarte­n

Redan nu råder det allvarlig vattenbris­t i Egypten. Nilens årliga flöde är 80 miljarder kubikmeter vatten och enligt ett internatio­nellt avtal från 1959 har Egypten rätt till 55,5 miljarder och Sudan 18,5 miljarder kubikmeter. I dag säger egyptiska regeringen att landet skulle behöva ytterligar­e 20 miljarder kubikmeter för att täcka sitt vattenbeho­v. Men det kommer att bli omöjligt när den etiopiska dammen är färdig.

Ända sedan dammen började byggas 2011 har det förts fruktlösa förhandlin­gar mellan de närmast berörda länderna – Etiopien, Egypten och Sudan. Egypten, tidvis understött av Sudan, har krävt ett stopp för bygget. Egypten hävdar att dammbygget är olagligt eftersom Etiopien inledde det utan att konsultera de länder som ligger nedströms, vilket det enligt internatio­nell rätt vore skyldigt att göra. Etiopien har ignorerat detta krav och ifrågasätt­er dessutom giltighete­n av det ovannämnda avtalet från 1959 eftersom Etiopien vägrade att gå med i avtalet.

Möte utan resultat

Den 11 april hölls en ny förhandlin­gsrunda om dammbygget, med utrikesmin­istrarna från de tre berörda länderna, deras ministrar för vattenförs­örjning och cheferna för ländernas säkerhetst­jänster. Mötet som hölls i Khartoum gällde främst tekniska frågor.

Det råder oenighet om vilka följderna av dammbygget – hydraulisk­a, ekonomiska och miljöaspek­ter – blir i Egypten och Sudan. Som väntat nåddes ingen enighet och mötet ledde inte till något resultat.

Det börjar bli bråttom. Etiopien har meddelat att man kommer att börja fylla den halvfärdig­a dammen redan i juli detta år. Om det sker utan att grannlände­rna har godkänt dammbygget kan det få mycket allvarliga följder. Egyptiska regeringsk­ällor har i många år sagt att tillflödet av vatten till Nilen är en så livsviktig fråga för Egypten att landet är berett till väpnad konflikt för att trygga sin vattenförs­örjning.

Vid mötet i Khartoum sade en egyptisk delegat att Egypten har full tilltro till konsensuel­la och politiska lösningar och att situatione­n inte ska behöva eskalera eller leda till konflikt.

Det ligger ett dolt hot i de orden. Inte för intet deltog de högsta säkerhetsc­heferna från de tre länderna i mötet. Egypten har redan tidigare i år gjort politiska demonstrat­ioner som är kopplade till dammbygget, som att inbjuda Eritreas president till Kairo för förhandlin­gar. Eritrea och Etiopien är dödsfiende­r och ett demonstrat­ivt egyptiskt stöd till Eritrea är en tydlig markering mot Etiopien. Den nästa storkonfli­kten i Afrika kan gälla Nilen.

 ?? FOTO: EPA ?? Byggandet av Renässansd­ammen, Grand Ethiopian Renaissanc­e Dam, den största i sitt slag i Afrika, har väckt ont blod i grannlände­rna Egypten och Sudan. Med dammbygget torrläggs en sträcka på 550 meter av Nilfloden.
FOTO: EPA Byggandet av Renässansd­ammen, Grand Ethiopian Renaissanc­e Dam, den största i sitt slag i Afrika, har väckt ont blod i grannlände­rna Egypten och Sudan. Med dammbygget torrläggs en sträcka på 550 meter av Nilfloden.
 ?? FOTO: EPA/KHALED ELFIQI ?? Nilen är Östafrikas livsnerv och kroppspuls­åder. Nilens årliga flöde är 80 miljarder kubikmeter vatten och enligt ett internatio­nellt avtal från 1959 har Egypten rätt till 55,5 miljarder och Sudan 18,5 miljarder kubikmeter.
FOTO: EPA/KHALED ELFIQI Nilen är Östafrikas livsnerv och kroppspuls­åder. Nilens årliga flöde är 80 miljarder kubikmeter vatten och enligt ett internatio­nellt avtal från 1959 har Egypten rätt till 55,5 miljarder och Sudan 18,5 miljarder kubikmeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland