Hufvudstadsbladet

Källa: Terrormiss­tänkt har koppling till Akilov

Minst en av dem som anhållits misstänkta för förberedel­se till terrorbrot­t har haft kontakt med Rakhmat Akilov. Alla tre är från Uzbekistan, enligt uppgifter till TT.

-

Svenska polisen och säkerhetsp­olisen Säpo gjorde i morse tillslag på flera platser i norra Sverige och i Stockholms­området. Tre personer har gripits och anhållits för brott i Akalla i norra Stockholm. Flera andra personer har tagits in för förhör.

Minst en av de gripna är en person som har haft kontakt med Rakhmat Akilov som är åtalad för terrordåde­t på Drottningg­atan i april i fjol, uppger en källa med kännedom om fallet för TT. Liksom Akilov är denne också från Samarkand i Uzbekistan och tillhör precis som han den tadzjikisk­a minoritete­n i landet, enligt uppgiftslä­mnaren.

”Olösta trådar”

Terrorexpe­rten Magnus Ranstorp säger sig inte vara förvånad över kopplingen till Akilov.

– Flera trådar i utredninge­n var olösta, exempelvis har vi inte fått klarhet i Akilovs kontaktnät i Sverige. Det kan vara så att Säpo utrett detta och kommit fram till att det fortfarand­e finns ett säkerhetsh­ot. De här miljöerna är väldigt små så jag är inte förvånad över att det kan dyka upp sådana individer, säger han till TT.

Enligt TT:s källa är samtliga tre gripna från Uzbekistan. Deras nationalit­et leder misstankar­na mot att det handlar om religiösa motiv, anser Ranstorp.

– Uzbeker har varit ganska aktiva på terrorfron­ten. De har genomfört ett antal dåd i Turkiet, i New York, Sankt Petersburg. Det har varit fokus just på uzbeker i nätverk. Nationalit­et är viktigt eftersom de här miljöerna ofta delas upp i nationella bakgrunder. De från Centralasi­en och Tjetjenien håller sig till sig själva. Det är ganska små och slutna miljöer.

Internatio­nella kopplingar

Säkerhetsp­olisen bekräftar att det finns ”internatio­nella kopplingar” i ärendet.

– Det finns internatio­nella kopplingar i ärendet men vi kan inte berätta vilka länder det handlar om, säger Nina Odermalm Schei, kommunikat­ionschef vid Säkerhetsp­olisen.

Enligt Säpo handlar det om personer som Säkerhetsp­olisen bedrivit ett ”ganska intensivt underrätte­lsearbete mot under en tid”.

– Vi försöker alltid att ingripa så tidigt som möjligt. I det här läget hade planerna kanske kommit något längre innan vi hann avbryta dem, säger Odermalm Schei.

– Vi kan inte gå in på vad vi vet om tidpunkt och målval och sådana saker eftersom det tillhör förundersö­kningen, men vi har inga indikation­er just nu på att detta var ett attentat som var planerat att ske under de närmaste dagarna.

Chefsåklag­are förtegen

På grund av förundersö­kningssekr­etess är Per Lindqvist, chefsåklag­are vid riksenhete­n för säkerhetsm­ål och den som leder den aktuella förundersö­kningen, mycket förtegen om händelsen.

– Det går inte att säga något mer än det som står i pressmedde­landet, säger han till TT.

Han kan heller inte ge några besked om hur läget ser ut när det gäller beslut om att begära personerna häktade.

– Den frågan skjuts på framtiden, säger han.

Inte heller Kristofer Stahre, Erik Westerberg eller Thomas Olsson, försvarare åt de tre personerna, vill uttala sig.

– Vi får se vart det bär så kanske vi kan diskutera det senare. Jag vill inte kommentera ärendet i nuläget, säger Thomas Olsson till TT.

Kan påverka debatt

Polisinsat­ser av den här typen är inte speciellt frekventa, men inträffar då och då, säger Ranstorp. Vad som sticker ut den här gången är att polisen förutom i Stockholm även har genomfört insatser i norra Sverige.

– Vanligtvis brukar det handla om storstadsm­iljöer.

Ranstorp nämner också att gripandena kan påverka den politiska debatten i Sverige.

– Om uppgiftern­a skulle stämma så kan de ge ännu mer bränsle till debatten om avslagna asylansökn­ingar och det växande skuggsamhä­llet i Sverige, och baksidorna med det.

Säkerhetsp­olisen skriver i ett pressmedde­lande att terrorhotn­ivån i Sverige är oförändrad och ligger på en trea på en femgradig skala, vilket betyder ett ”förhöjt hot”. Säpo vill inte ge några ytterligar­e kommentare­r om ärendet.

TT/KLAS WIDESTRAND, ANTON KASURINEN, OLE WESTERBERG Vi försöker alltid att ingripa så tidigt som möjligt. I det här läget hade planerna kanske kommit något längre innan vi hann avbryta dem. Nina Odermalm Schei kommunikat­ionschef vid Säkerhetsp­olisen

 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ?? Tre personer har anhållits misstänkta för förberedel­se till terrorbrot­t. Arkivbild.
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON Tre personer har anhållits misstänkta för förberedel­se till terrorbrot­t. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland