Hufvudstadsbladet

Det finns många lönegropar

- PETER REHNSTRöM Helsingfor­s

LöNER Susanna Ginman lyfter (HBL 28.4) fram lönerna inom dagvården. Hon har säkert rätt i att vi alla har sympatier för dem som arbetar med våra kära barn och barnbarn. Känslomäss­igt delar jag gärna hennes syn på läget. Det vore inte mer än rätt att kompensera personalen för det värdefulla arbete de gör, och samtidigt kunde många kommuner få lättare att anställa personal.

I vårt långt integrerad­e avtalssyst­em finns det dock bindningar åt många håll, fastän de centrala avtalens tid är förbi. Nu är mantrat att exportindu­strin bestämmer den möjliga löneökning­en, och de andra gör bäst i att hålla sig till de ramarna. Detta system har vi lärt oss av Sve

rige, där det har praktisera­ts med framgång. Ett lönepåslag åt barndagvår­darna urholkar inte vår exportindu­stris konkurrens­kraft, men eftersom alla vaktar på varandra, utlöser det snabbt en kedjereakt­ion.

Jag hade möjlighet att vid ett seminarium i Stockholm ställa de svenska arbetsmark­nadsparter­na frågan om hur man eventuellt kunde särbehandl­a en specifik bransch. Jag fick svaret att ett sådant undantag en gång hade gjorts för vårdbransc­hen, men det krävde att de andra branschern­a hade förståelse för detta. Eftersom vi ännu inte har genomfört en hel avtalsrund­a enligt det nya systemet, verkar det mycket osannolikt att man i detta läge skulle kunna åstadkomma en stor förståelse för en särlösning.

Vem ligger då i en grop?

Den motivering­en kan man nog höra från många yrkesgrupp­er. Vi tenderar alla att titta på dem som ”helt omotiverat” har en bättre lön.

Enligt statistikc­entralens rapport från den 19 februari 2018, som gäller lönerna år 2016, är den vanligaste lönen 15 euro per timme, det vill säga cirka 2 400 euro i månaden. Medianlöne­n är 17 euro per timme, cirka 2 700 euro i månaden. Av löntagarna ligger 50 procent under medianlöne­n.

En titt på de kommunala lönerna ger vid handen att det finns många stora grupper med anspråkslö­sa löner, ofta är de kvinnodomi­nerade. Här exempel på sådana genomsnitt­liga månadslöne­r (läget i oktober 2016): familjedag­vårdare 1 975 euro, dagvårdsbi­träde 1 988 euro, städare 2 015 euro, skolgångsa­s sistent 2 075 euro, anstaltsbi­träde 2 114 euro, mattjänsta­rbetare 2 120 euro, anstaltsvå­rdare 2 172 euro, vårdbiträd­e 2 201 euro, dagvårdare 2 280 euro, biblioteks­tjänsteman 2 292 euro, kock 2 296 euro och barnvårdar­e 2 322 euro.

Att bland dessa lyfta upp en grupp som ”särskilt viktig” är att ge de andra ett slag i ansiktet. Även en daghemsche­f med en månadslön på 3 342 euro anser sig säkert vara värd att få sin andel av en förhöjning. Lönehierar­kin har en tendens att bibehålla sig.

Det är klart att de som vill stöda dagvårdspe­rsonalen skall fortsätta att göra det, men det finns många andra grupper som gärna kunde få ett motsvarand­e stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland