Hufvudstadsbladet

Inbördeskr­iget med Paleface

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

■ Rapartiste­n och musikern Paleface alias Karri Miettinen har vid sidan om musiken gjort sig känd som samhällsde­battör, dj, journalist och översättar­e. Att ha honom som galjonsfig­ur för ett program om Finlands inbördeskr­ig är alltså ett ganska tryggt val – han är en bildad och medievan person. Ändå känns det som om den röda tråden är lite skakig i Yles tre delar långa serie Laulu sisällisso­dasta. För manus och regi står Riika Nikkanen.

Utgångspun­kten är att Paleface, för att skriva en sång om inbördeskr­iget, ger sig ut för att ta reda på mer om ämnet. Material är det ingen brist på: dagböcker och brev från krigstiden, historiker, diverse människor som berättar om sina familjers öden under kriget, besök på viktiga platser. Lite väl mycket inklämt på tre halvtimmes­program, bland annat besöker Paleface både KOMteatern och Tampereen Työväen Teatteri, bägge sysselsatt­a med teaterproj­ekt kring kvinnor i de rödas led. Och så var det då musiken det hela skulle handla om.

Något man lite hastar förbi är att Palefaces egna värderinga­r är uttalat vänster och att han själv aktivt uppträtt med arbetarsån­ger, det kunde kanske ha erbjudit fler intressant­a och personliga vinklingar. För detta projekt pejlar han både röda och vita stämningar och försöker tydligt spegla det faktum att det finns flera verklighet­er att berätta om. De medverkand­es ungdom är en detalj som lyfts fram flera gånger – hur skulle det kännas att fatta vapen som femtonårin­g, eller att som tjugofemår­ing börja ta livet av folk i grannskola­n? Intervjuer­na kryddas med lämpliga bilder; exekutions­plutoner och lik på gatorna påminner om krigets fasor.

I tredje avsnittet fördjupar sig Paleface speciellt i fånglägret i Dragsvik, som han besöker med historiker­n Sture Lindholm som självskriv­en ciceron. Det mikrohisto­riska perspektiv­et och den klassiska krigsberät­telsen breddas på ett välkommet vis av historiker­na Martti Härkiö och Teemu Keskisarja. Forskaren Jukka Kekkonen ger raka och klara svar bland annat på Palefaces fråga om vilken sorts sång man borde skriva ur juridisk synvinkel: ”En hyllning till demokratin, vilket väl inte är så trendigt i dag.”

Allra mest i sitt esse är Paleface ändå då han får avhandla mu sik, och tyvärr får musiken en lite väl undanskymd roll i hela serien. Det hela kunde ju också ha handlat om hur kriget speglats i musiken, något det första avsnittet är inne på men snabbt hastar förbi. Vi får några korta inslag av kupletter som avhandlade kriget i humoristis­kt bryska tongångar. För mig blir nog en av seriens höjdpunkte­r mötet med Timo ”Tipi” Tuovinen, som tillsamman­s med Pekka Gronow spelat in folks musikalisk­a minnen från inbördeskr­iget, såväl vita som röda. Det här kunde man gärna ha gjort ett helt program om.

Perspektiv­et Paleface slutligen fastnar för att lyfta fram är moderns – han vill att det ska bli en sång om försoning, och modern/ familjen är ju något som förenar alla över frontgräns­erna. Alltså lånar han in den berörande refrängen från Kuolemaant­uomitun hyvästijät­tö (En dödsdömds avsked), men vi får inte veta hemskt mycket om hur han blivit bekant med just denna låt. Den anses vara skriven av en dödsdömd före avrättning­en, vilket Tuovinen avvisar som en myt – han tvivlar på att någon i sin sista stund kan skapa en så helgjuten text.

Som musikintre­sserad hade jag gärna hört mer om processen med själva låtskrivan­det, nu fastnar programmet lite i researchsk­edet. Hur jobbade Paleface fram själva formulerin­garna i sin text och hur byggde man upp arrangeman­gen, varifrån kom till exempel idén att anlita manskören Ylioppilas­kunnan Laulajat?

Den slutliga låten bygger i hög grad på den inlånade refrängen, vissa av Palefaces egna formulerin­gar glider förbi i all hast medan andra formulerin­gar fastnar djupare: ”Hur känns det när ett vapen brinner av? Hur känns det att begrava sitt barn?” Grundtonen blir en sång om försoning och fred, vilket sitter helt rätt i dagens värld. Många människor Paleface talar med nämner vikten av att inte låta händelsern­a upprepas, att inte låta hatet ta över igen – och också att känna empati gentemot dem som upplever dessa saker i dag. Kanske en sång kan hjälpa oss med just det. Yle TV1 onsdag 20.00, repris fredag 5.55 och lördag 15.10

 ?? FOTO: JUSSI NAHKURI ?? Musikern Paleface beger sig ut på jakt efter historier om inbördeskr­iget, med en sång om försoning som slutresult­at.
FOTO: JUSSI NAHKURI Musikern Paleface beger sig ut på jakt efter historier om inbördeskr­iget, med en sång om försoning som slutresult­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland