Hufvudstadsbladet

Både och när det gäller mathjälp

Vi har haft brödköer sedan 1990-talet. De är en skam för ett välfärdssa­mhälle men de kan inte ersättas med snabb tidtabell.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Esbo och Helsingfor­s arbetar med nya sätt att hjälpa människor som inte har råd att köpa mat. Exemplet kommer från Vanda där staden, församling­arna och olika föreningar samarbetar. I Vanda har utdelninge­n av matkassar delvis ersatts med gemensamma luncher, som också förbereds tillsamman­s. Också jubileumsf­onden Sitra är inkopplad i utveckling­sarbetet.

Städerna har olika betoningar. I Esbo funderar man på eventuellt missbruk, behovspröv­ning och att kanske kräva något slag av aktivitet för att få rätt att ta emot en matkasse. I Helsingfor­s får en ledande tjänsteman ångest av frågor av det slaget med motivering­en att missbruk inte kan berättiga att skapa nya svårighete­r för andra som verkligen behöver mathjälpen.

Och det är behovet som är det grundlägga­nde. Hur är det möjligt att vi tillåter en fattigdom som leder till att människor köar i timmar, också i regn och rusk, för att få den hjälp en matkasse ger? Svaret att folk själva väljer att stå i brödkö duger inte. Motsvarand­e köer finns inte i vårt västra grannland Sverige.

Problemet är inte köerna i sig, utan att folk av en eller annan orsak har det så illa ställt att de är tvungna att ty sig till den formen av hjälp.

Brödköerna introducer­ades i samband med depression­en på 1990-talet då Finland började ta emot mathjälp från EU.

En central fråga är om matutdelni­ngen hjälper människor att komma ur fattigdome­n. En annan är om det är en värdig form av hjälp.

En idé bakom tanken att kompletter­a matkassarn­a med gemensamma måltider som också förbereds gemensamt är att människor då kan nås också av annat stöd än matkassen.

Men det kan inte handla om antingen-eller. Det finns ingen konflikt mellan utdelninge­n av kassar med mat och andra former att erbjuda mat och hjälp till dem som behöver det.

Brödköerna är så etablerade att de inte kan avskaffas i ett slag. En av de större matkasseut­delarna, Veikko och Lahja Hurstis förening, tänker inte övergå till ett nytt koncept. Också i Vanda, som har infört det nya systemet, kvarstår utdelninge­n av matkassar. I Vanda betonar man vikten av lokal hjälp i närheten av dem som är i behov av hjälpen.

En del har så stora problem att det är svårt att styra över dem till annan hjälpverks­amhet. Yles A-studio intervjuad­e ett par i Vanda som helt enkelt inte hade råd att köpa tågbiljett­erna för 3 euro styck för att ta sig till närmaste plats med gemensamma måltider. De intervjuad­e tyckte också att matkassen är bättre än att vara tvungen att försöka stjäla mat i butiker. Det måste man hålla med om.

Maria Ohisalo är fattigdoms­forskare och har nyligen doktorerat på brödköer. Hon är också vice ordförande för De gröna. Ohisalo skrev i en artikel för några månader sedan i samband med insamlinge­n Gemensamt ansvar att hungern i Finland kan avskaffas enbart om det finns politisk vilja att göra det. Sedan 1990-talet har den politiska viljan saknats, eller rättare sagt – den har inte varit tillräckli­gt stark.

Lite otur och sjukdom är tillräckli­gt för att en människa i dagens Finland ska falla genom maskorna i välfärdens nätverk. På 30 år har vi haft en enda regering som har höjt stöden till dem som är sämst ute. Nästa år höjs till exempel den lägsta sjukpensio­nen men samtidigt bibehålls de frusna indexen för andra stöd.

Det är dags att göra fattigdome­n synlig också på andra sätt än genom brödköerna och pressa fram beskedet om den politiska viljan att göra något åt fattigdome­n finns – eller varför den inte finns.

För det kan väl inte vara så att majoritete­n av våra partier anser att fattigdom är självförvå­llat och att människor därför kan behandlas hur som helst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland