Hufvudstadsbladet

Positiv stämning då riksdagens utskott hörde Vasa centralsju­khus

Det var ett överraskan­de positivt möte säger Kim Berg (SDP), stadsstyre­lsens ordförande i Vasa, efter onsdagens hörande om Vasa centralsju­khus i riksdagen.

-

Medborgari­nitiativet som syftar till att ge Vasa centralsju­khus (VCS) status som sjukhus med full jour tog ett steg framåt på onsdagen då riksdagens social- och hälsovårds­utskott hörde sakkunniga i frågan.

Närvarande vid mötet i Riksdagshu­set var förutom Vasa stadsstyre­lseordföra­nde Kim Berg (SDP) – som även har ett förflutet som huvudförtr­oendeman vid sjukhuset – även Hans Frantz (SFP) som är styrelseor­dförande för Vasa sjukvårdsd­istrikt samt sjukvårdsd­istriktets nyutnämnda direktör Marina Kinnunen.

– De var sakliga, intressera­de och de ställde mycket bra frågor, säger Hans Frantz till SPT efter mötet med utskottet.

Frantz säger att utskottets med- lemmar verkade ha full förståelse för de problem som uppstår i Österbotte­n om inte VCS får status som sjukhus med full jour.

– Men om det här sedan leder till något, det vet vi ännu inte, säger Frantz.

Marina Kinnunen säger att utskottets medlemmar verkar se situatione­n på samma sätt som man ser saken i Österbotte­n.

– De verkar tycka att VCS uppfyller kriteriern­a för ett sjukhus med full jour och den fråga som ställdes var vad det är som gör att Vasa inte kan vara det trettonde sjukhuset med full jour, att vad är problemet? Men det kan man inte svara på från ministerie­t, säger Kinnunen.

Språket var den viktigaste sak som utskottet ställde frågor om, säger Berg.

– En fråga som ställdes var huruvida det verkligen är möjligt för sjukhuset i Seinäjoki att rekrytera svensksprå­kiga skötare, säger Berg.

Det är till centralsju­khuset i Seinäjoki som regeringen planerat att hänvisa den svensköste­rbottniska befolkning­en i samband med vårdreform­en.

– Jag svarade att möjlighete­rna för sjukhuset i Seinäjoki att få skötare med svenska som modersmål är väldigt små, säger Berg.

Enligt Berg räcker det inte med att man har personal som läst svenska i skolan, man måste också ha personal som har svenska som modersmål.

Med på utskottsmö­tet fanns även ledande överläkare­n från Seinäjoki, Matti Viitanen, säger Frantz.

– Och han medgav att man inte kommer att kunna erbjuda svensk service i Seinäjoki, säger Frantz.

– Han sade att sjukhuset i Seinäjoki är enspråkigt, säger Kinnunen.

Medborgari­nitiativet för att bevara VCS som ett sjukhus med omfattande jour tillkom efter att regeringen i november 2015 namngav tolv sjukhus som efter vårdreform­en ska ha status som sjukhus med full jour. I Österbotte­n gick statusen till sjukhuset i Seinäjoki vilket utlöste stora protester över språkgräns­en i Österbotte­n.

Medborgari­nitiativet samlades på kort tid över 67 000 namn och överräckte­s till riksdagen i maj i fjol.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Kim Berg (till vänster), Marina Kinnunen och Hans Frantz säger att det två och en halv timme långa mötet med social- och hälsovårds­utskottet gick i positiv anda.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Kim Berg (till vänster), Marina Kinnunen och Hans Frantz säger att det två och en halv timme långa mötet med social- och hälsovårds­utskottet gick i positiv anda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland