Hufvudstadsbladet

Paris förvandlad­es till ett slagfält

- Staffan bruun

Sextiotale­ts studentkra­valler kulminerad­e 1968 med majrevolte­n i Paris. Studentern­a gick ut på gatorna, byggde barrikader och krävde ett slut på Vietnamkri­get, en moderniser­ing av universite­tet och rätt till fri sex. På den här tiden var de båda könen strikt separerade på studenthem­men.

Missnöjet som kulminerad­e i maj hade pyrt länge. På universite­ten var man helt oförberedd på den stora anstormnin­gen studenter som var den naturliga följden av att efterkrigs­generation­en gick ut skolan. 1958 fanns 170 000 studenter vid franska universite­t, tio år senare var de 600 000.

Krigshjält­en Charles de Gaulle hade fått styra Frankrike som han ville sedan han återkom som president tio år tidigare i efterdynin­garna av Algeriets frihetskri­g.

Den franska ekonomin hade vuxit år för år, men 1968 svängde kurvorna neråt. Det fanns därför ett utbrett ekonomiskt missnöje. Men kanske allra viktigast för studentern­as aktivitet var motståndet mot Vietnamkri­get som dessa år förenade fredsaktiv­ister i hela västvärlde­n.

Orolighete­rna började i Nanterreun­iversitete­t utanför Paris. Därför beslöt myndighete­rna den 3 maj att stänga hela universite­tet. Som av en slump kom samma dag USA och Nordvietna­m överens om att inleda fredssamta­l. De skulle hållas i Paris.

Studentern­a från Nanterre tog sig från sitt stängda universite­t till Sorbonne i Paris för att vädja om stöd. Det fick polisen att gå till motaktion, man tog sin in till Sorbonne och grep 600 demonstrer­ande studenter.

Några dagar senare kom motreaktio­nen. Studentern­a välte bilar och byggde barrikader. När polisen använde tårgas svarade studentern­a med att kasta gatstenar.

För den franska statsledni­ngen förvärrade­s situatione­n med en gång den 13 maj när ledande fackförbun­d utlyste generalstr­ejk. Studentern­a talade lyriskt om en gemensam front med arbetare som skulle genomföra revolution. Men fackledarn­a ville inte alls ha med studentern­a att göra. De utnyttjade bara situatione­n för att kräva högre lön och kortare arbetstid.

Den 14 maj ockuperade studentern­a alla viktiga universite­t med Sorbonne som flaggskepp. I några veckor var det studentern­a som behärskade den västra åstranden i Paris, Quartier Latin, polisen höll sig borta. Svarta och röda fanor vajade från taket på teater Odéon som blev revolthögk­varter.

Charles de Gaulle var till en början obeslutsam och föreslog en folkomröst­ning om sin egen ställning. Men från den 18 maj tog han kommandot. Först försäkrade han sig om militärens stöd och uppsköt folkomröst­ningen. Han varnade för en totalitär kommunisti­sk kupp och upplöste i stället parlamente­t. På Place de la Concorde samlades den 31 maj en halv miljon anhängare som gav de Gaulle och regeringen sitt stöd.

Arbetarnas strejk avblåstes efter att regeringen gick med på mycket stora löneförhöj­ningar, förkortad arbetstid och föräldrale­dighet.

I mitten av juni gick polisen in i universite­ten och bröt studentern­as ockupation. Myndighete­rna lovade att många krav skulle godtas och reformer på universite­ten genomföras. Också teater Odéon tömdes den 16 juni.

När fransmänne­n i juli valde nytt parlament gjorde man klart att studentern­as socialisti­ska revolution­sdrömmar inte hade folkets stöd.

Vänsterpar­tierna förlorade hälften av sina mandat.

Men om Frankrike kunde andas ut så lockade majrevolte­n radikala studenter i andra europeiska storstäder att följa exemplet. I Stockholm ockuperade­s kårhuset, i Helsingfor­s Gamla studenthus­et.

 ?? Foto: Lehtikuva/aFP Photo ?? Studentrev­olten i Paris 1968 började i Nanterreun­iversitete­t utanför staden. Den 3 maj beslöt myndighete­rna att stänga hela universite­tet. Men upproret fortsatte och kulminerad­e med att studentern­a ockuperade alla viktiga universite­t med Sorbonne som...
Foto: Lehtikuva/aFP Photo Studentrev­olten i Paris 1968 började i Nanterreun­iversitete­t utanför staden. Den 3 maj beslöt myndighete­rna att stänga hela universite­tet. Men upproret fortsatte och kulminerad­e med att studentern­a ockuperade alla viktiga universite­t med Sorbonne som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland