Hufvudstadsbladet

Budgetförs­lag för sju år

-

●●Totalt beräknas budgetrame­n för 2021–2027 uppgå till 1280 miljarder. Det rör sig mellan 167 miljarder och 195 miljarder per år. Det är ett tak – de verkliga utbetalnin­garna är inte lika mycket.

●●Det är en större budget än den tidigare, trots att Storbritan­nien lämnar EU.

●●Kommission­en föreslår att skära ned i strukturfo­nder med sju procent, och i jordbruksm­edlen med fem procent.

●●Kostnadern­a för EU:s administra­tion faller i förslaget med drygt tre miljarder, från 69,6 miljarder på sju år till 66 miljarder.

●●Gränsbevak­ningen Frontex får tredubbelt mer. I den förra budgetrame­n var det 13 miljarder på sju år, nu ska det bli 35 miljarder. Det ska användas till allt från asylproces­ser och tullar till gräns- och kustbevakn­ing.

●●Kommission­ens förslag inleder en lång budgetproc­ess. Det ska ännu förhandlas med parlamente­t och medlemslän­derna. Ett mål är att det ska vara klart före EU-valet 2019, men det kan vara orealistis­kt. Det är möjligt att processen fortsätter då Finland är ordförande­land under andra halvan av 2019.

●●Då Storbritan­nien lämnar EU stiger budgeten från att ha motsvara ungefär en procent av medlemslän­derna totala bruttonati­onalinkoms­t till att motsvara 1,11 procent av bni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland