Hufvudstadsbladet

Trädgård full av nattdoftan­de blommor

Växter som doftar på natten ger ytterligar­e en dimension till trädgården. En pust av kaprifol på kvällsprom­enaden eller blomsterto­bak vid trappen där man dricker sitt kvällste förhöjer njutningen en sommarkväl­l.

- TT/ANNA BRATT

Ofta är synintryck­en i fokus när man planerar sin trädgård. Men vi har ju andra sinnen också, påminner André Strömqvist, aktuell med boken Odlarliv tillsamman­s med Andreas Graveleij.

– Man får mycket häftigare upplevelse­r i trädgården när de andra sinnena påverkas. Doftintryc­ken blir som ett överraskni­ngsmoment eftersom man inte upplever dem hela tiden, säger han.

Trädgårdsm­ästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij har fyllt sin trädgård i Kniva utanför Falun med kvällsdoft­er.

– Något av det bästa som finns är att gå ut en mörk augustikvä­ll när det fortfarand­e är varmt i luften och känna doften från en tobaksblom­ma, säger André.

Doft och ljus

Anledninge­n till att de här blommorna doftar just på natten är att deras pollinerar­e är aktiva då.

– Blommorna slösar inte mer än nödvändigt utan doftar bara när deras pollinerar­e är i gång. Blommor som pollineras på natten är ofta ljusa, så att de syns bättre i mörkret.

André Strömqvist­s doftfavori­t är kaprifolen.

– Särskilt den äkta. Vildkaprif­o- len har tyvärr schampoind­ustrin förstört lite, den luktar billigt schampo för mig.

I trädgården i Kniva finns också den gamla klassiska dofttobake­n på trappan till huset eller vid en sittplats som används på kvällarna. Nejlikor är en annan favorit.

– Fjädernejl­ikor brukar vi plocka in i en bukett till kvällen, berättar André, som också tipsar om att placera nattdoftar­na på rätt ställen.

– Välj platser där du vet att du brukar röra dig kvällstid, vid entrén, en sittplats, eller kanske precis utanför ett fönster som brukar stå öppet. Eller sätt något som doftar på vägen till utedasset.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT
FOTO: TT/WOJCIECH SKORA ?? 7
FOTO: TT FOTO: TT/WOJCIECH SKORA 7
 ?? FOTO: ADOBE STOCK ?? 1
FOTO: ADOBE STOCK 1
 ??  ?? 4
4
 ?? FOTO: MANFRED RUCKSZIO ?? 5
FOTO: MANFRED RUCKSZIO 5
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ?? FOTO: TT/VIROJ SUTTISIMA ?? 6
FOTO: TT/VIROJ SUTTISIMA 6

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland