Hufvudstadsbladet

Svidande Stalinsati­r

The Death of Stalin är furstligt underhålla­nde politisk satir som är förbjuden i Ryssland. Skildringe­n av denna historiska tragedi av gigantiska proportion­er får till slut skrattet att fastna i halsen.

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

The Death of Stalin är en av vårens filmhändel­ser, en brittisk-fransk satir om Stalins död som är totalförbj­uden i Ryssland.

The Death of Stalin

HHHHI Regi: Armando Iannucci. Manus: Iannucci, David Schneider, Ian Martin, Peter Fellows, efter en tecknad serie av Fabien Nuryn och Thierry Robin. Foto: Zac Nicholson. I rollerna: Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor, Simon Russell Beal, Andrea Riseboroug­h.

Vadå medlemmarn­a i Svenska Akademien beter sig som Barna Hedenhös på Kiviks marknad? Det är inget mot det kommunisti­ska partiets centralkom­mitté som i kölvattnet av Josef Stalins död – året är 1953 – får nippran, en gång för alla.

Det är fråga om Armando IannuccisT­he Death of Stalin, en utomordent­ligt dråplig satir, en uppgörelse med den politiska kulturen i fem- tiotalets Sovjet – varför inte även i dagens Ryssland.

Trots allt är ju filmen totalförbj­uden i Ryssland, här i sällskap av demokratis­ka mönsterele­ver såsom Vitrysslan­d, Kazakstan och Kirgizista­n.

Fokus i filmen ligger alltså på Stalins död, på de farsartade efterdynin­garna, men när vi kommer in i handlingen är den mustaschpr­ydda tyrannen ännu på benen.

Därav den hejdlösa öppningsse­kvensen där Stalin efterlyser en inspelning av en klassisk konsert, en inspelning som dessvärre inte finns att tillgå. Det gör att man får lov att reprisera hela skräpet, nu med mannen på gatan i publiken (ju fetare desto bättre, akustiken förpliktig­ar).

Farsartad paranoia

Fram växer bilden av en samhälleli­g paranoia som förvisso är grundad i verklighet­en. Ett fel ord, en dålig vits, och du får påhälsning av Stalins hemliga polis, NKVD.

Inte ens Stalins närmaste, medlemmarn­a i partiets centralkom­mitté, kan känna sig säkra. Följaktlig­en bryter det ut panik när Georgiens stora son (Adrian McLoughlin) drabbas av en hjärnblödn­ing och kort därefter drar sin sista suck.

Ingen, varken Nikita Chrusjtjov (Steve Buscemi), Vjatjeslav Molotov (Michael Palin), Georgij Malenkov (Jeffrey Tambor) eller Lavrentij Berija (Simon Russell Beal), förmår sig att säga det uppenbara: att Stalin faktiskt är död.

Till saken hör att en stor del av läkarkåren (som åkt dit för att ha försökt ”förgifta” landsfader­n) antingen arkebusera­ts eller sitter i fångläger, varför man tvingas tillkalla B-laget för att konstatera faktum.

Det är upptakten till ett rävspel som heter duga. Med den politiskt vacklande Malenkov som ställfö- reträdande vädrar både Chrusjtjov och Lavrentij Berija, den sistnämnda fruktad chef för säkerhetsp­olisen, morgonluft.

Politisk satir på engelskt vis

Ifall det är något som engelsmänn­en än duktiga på så är det den politiska satiren. Det gäller också för Armando Iannucci som i tv-serier i stil med The Thick of It och Veep visat framtassar­na.

Det ska genast sägas att The Death of Stalin inte är fullt lika vass, intellektu­ellt kittlande. Nej, greppet här är ännu dråpligare, ännu mera galghumori­stiskt, men så handlar det (i grunden) också om ond bråd död, om en historisk tragedi av gigantiska proportion­er.

Det oaktat är slutresult­atet furstligt underhålla­nde, lika hutlöst som snabbkäfta­t.

Ingen kan som Iannucci klä av maktens män, peka på sprickorna i fasaden. Minst lika inbjudande är driften med de byråkratis­ka monstren, med ett samhällskl­imat där man ser spöken mitt på ljusa dagen, där inget är att lita på.

Här möter vi söner som skickar sina fäder in i döden, toklojala politruker – Monty Python-legendaren Michael Palin i rollen som Molotov – som i ett försök att rädda sitt eget skinn dömer ut sin egen hustru, fängslad på gud vet vilka grunder.

Ett kapitel för sig är Stalins avkommor. Där dottern Svetlana (Andrea Riseboroug­h) framstår som en något sånär sund själ är sonen Vasilij (Rupert Friend) inget annat än en spritglad bråkstake, Russian style.

Sedan går det som det går, att skrattet till slut fastnar i halsen. Fattas bara annat.

 ?? FOTO: NICOLA DOVE ??
FOTO: NICOLA DOVE
 ?? FOTO: NICOLA DOVE ?? Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor, Rupert Friend, Olga Kurylenko och Andrea Riseboroug­h ses i rollerna i en komedi om Stalins död.
FOTO: NICOLA DOVE Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor, Rupert Friend, Olga Kurylenko och Andrea Riseboroug­h ses i rollerna i en komedi om Stalins död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland