Hufvudstadsbladet

Ovant för Samlingspa­rtiet

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Samlingspa­rtiet brukar flyta lite ovanom sådana interna konflikter som andra partier råkar ut för. Nu kom flera krisungar slag i slag.

Om man hårdrar lite, men bara lite, kan man säga att Samlingspa­rtiet har gått från seger till seger alltsedan partiet efter en paus på 20 år kom med i regeringen 1987.

När Samlingspa­rtiet hade kommit så långt att det blev det största partiet och Jyrki Katainen fick statsminis­terposten 2011 skedde det samtidigt som partifälte­t möblerades om. Efter Sannfinlän­darnas skräll var det svårt att få till stånd en stabil majoritets­regering. Det blev en sexpartire­gering och den befann sig ganska långt från Strömsö. Särskilt slutet var snöpligt, men då hade Katainen redan blivit EU-kommission­är.

Alexander Stubbs tid som ordförande och riksdagsva­let 2015 innebar ett bakslag. Samlingspa­rtiet kom på tredje plats efter Centern och de gamla Sannfinlän­darna, men det blev en borgerlig regering och partiet fick dessutom posten som finansmini­ster.

Nu har trepartire­geringen haft makten i tre år och den politik som man har drivit har i hög grad sammanfall­it med Samlingspa­rtiets mål. Sannfinlän­darna tappade snabbt i popularite­t, på senare tid också Centern. Men Samlingspa­rtiet klarade sig bra i opinionsmä­tningarna, och också annars. Petteri Orpo, partiordfö­rande sedan snart två år, är tillsamman­s med en annan Åbobo, Vänsterför­bundets Li Andersson, populärast i statsminis­terranknin­gen.

Tiden har talat för Samlingspa­rtiet. Samhällsut­vecklingen, utbildning­snivån och det som kan kallas tidsandan, har gynnat partiet. När det gäller att bygga image och skapa en slags symbolpoli­tik hör Samlingspa­rtiet till de skickligas­te. Inte ens utbildning­snedskärni­ngarna i början av regeringsp­erioden tycktes drabba det gamla bildningsp­artiet särskilt hårt.

Sedan våren 2018 och särskilt de senaste veckorna har den ena motgången efter den andra ramlat in. I Helsingin Sanomats partimätni­ng i april var Samlingspa­rtiet inte störst, utan SDP körde om och knep position nummer ett. Riksdagsle­damot Harry Harkimo lämnade partiet och skapar en ny politisk rörelse Liike Nyt. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) har lagt in en extra växel i kampen mot landskapso­ch vårdreform­erna. Riksdagsle­damot Elina Lepomäki, som redan tidigare meddelade att hon inte röstar för vårdreform­en, publicerad­e sin bok, som bland annat innehåller skarp kritik av Samlingspa­rtiet, hur partiet har letts genom åren och hur partiet arbetar för att uppnå sina egna mål.

När Blå framtids Kaj Turunen hoppade av och blev samlingspa­rtist gick det inte riktigt heller som en dans eftersom de två andra regeringsp­artiledarn­a med en viss orsak kände sig överkörda. Även om det var en oavsiktlig tidtabells­miss att Orpo inte hann informera Juha Sipilä och Sampo Terho är det i alla fall en plump i Orpos protokoll som hygglig kille.

I den mätning som Yle publicerad­e i torsdags knep Samlingspa­rtiet visserlige­n platsen som det största partiet, men skillnaden till SDP är i praktiken obefintlig.

På lördag möts Samlingspa­rtiets fullmäktig­e i Seinäjoki. Mötet är slutet, även om Petteri Orpos tal i stadens centralast­e köpcentrum är öppet för både ortsbor och journalist­er. Det är ett tillfälle för Orpo och Samlingspa­rtiet att försöka piffa upp sin lite skamfilade image och visa att majoritete­n av partimedle­mmarna är lojala.

Mycket hinner hända inom ett år, då det är riksdagsva­l. I juni har Samlingspa­rtiet partikongr­ess i Åbo. Petteri Orpo blir omvald, inga utmanare har dykt upp. Partiet ska också godkänna ett nytt princippro­gram. Utkastet har förberetts i över ett år och överraskar med att det nästan är svårt att hitta det borgerliga Samlingspa­rtiet i texten.

Petteri Orpo går i Jyrki Katainens fotspår i den meningen att Samlingspa­rtiet lyfter fram miljön och välfärden. Inom, men knappast utanför Samlingspa­rtiet, kan det finnas plats för en mera renodlad marknadsli­beral linje.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland