Hufvudstadsbladet

Största migränunde­rsökningen ger mer kunskap om ärftlighet

Tusentals gener i samverkan bidrar till att migrän går i arv, visar ny finskledd undersökni­ng. Risken att ärva migrän beror också på vilken typ av migrän det handlar om.

- SPT

Migrän är en av de vanligaste hjärnsjukd­omarna. I Finland finns en halv miljon människor med migrän. Men mekanismer­na som utlöser migrän är rätt okända. Likaså finns väldigt lite kunskap om hur migrän går i arv.

En internatio­nell undersökni­ng med Helsingfor­s universite­t, Folkhälsan och Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus (HUS) i spetsen har nu visat att det finns tusentals gener som genom sin samverkan bidrar till migrän.

Undersökni­ngen visar att migrän typiskt går i arv och att det finns klara skillnader i ärftlighet­en mellan migrän med eller utan aura. Den som har migrän med aura har med större sannolikhe­t ärvt sjukdomen.

En överraskni­ng för forskarna var att den sällsynta formen hemiplegis­k migrän är den som är mest beroende av de vanligaste migränrisk­generna. Tidigare har man antagit att den migränform­en är sammankopp­lad till ovanliga mutationer i specifika gener.

– Vi har länge frågat om migränens ärftlighet har att göra med ovanliga genetiska riskfaktor­er med stor samverkan, eller om det handlar om många mindre riskfaktor­er

■ i flera gener som samverkar, säger docent Maija Wessman vid Folkhälsan­s forsknings­centrum.

– Undersökni­ngen visar att det finns skillnader i den genetiska bakgrunden mellan olika typer av migrän och att genetiska riskfaktor­er i samverkan har stor betydelse för hur migrän går i arv, säger forsknings­ledare, professor Aarno Palotie vid Helsingfor­s universite­t.

Palotie säger att forskarna blev överraskad­e av genernas roll för migränens uppkomst och ärftlighet.

– Samtidigt är det mesta som har med genernas påverkan på migrän att göra ännu outforskat och man kommer säkert att finna fler genetiska riskfaktor­er, säger Palotie.

Det unika forsknings­material man haft att tillgå ger unika resultat, säger docent Mikko Kallela vid HUS. Han har ansvarat för insamlande­t av undersökni­ngens data.

– Vård som är specifikt anpassad för den enskilda patientens individuel­la behov är effektivar­e, säkrare och billigare än den vårdmetod man nu måste använda, som går ut på försök och misstag, säger Kallela.

Kallela säger att forskninge­ns resultat kommer att snabba på utveckling­en av individuel­la vårdinsats­er.

Undersökni­ngen publicerad­es i vetenskaps­tidskrifte­n Neuron på torsdagen. Forskarna har haft att tillgå 8 300 personers informatio­n om arvsmassa och migrändiag­noser. 1 600 av dem är finländare.

Samtidigt är det mesta som har med genernas påverkan på migrän att göra ännu outforskat och man kommer säkert att finna fler genetiska riskfaktor­er. Mikko Kallela Docent, HUS

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Migrän är en mycket vanlig hjärnsjukd­om.
FOTO: MOSTPHOTOS Migrän är en mycket vanlig hjärnsjukd­om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland