Hufvudstadsbladet

Arbetsmark­nadspoliti­ken behöver en dos feminism

- LI ANDERSSON är partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

Första maj firades i år igen med marscher och första majtal runtom i Finland. Många av talen fokuserade på regeringen­s nedskärnin­gspolitik och planerna på att försämra anställnin­gsskyddet för hundratuse­ntals finländska arbetstaga­re. Talen brukar ofta handla om en anonym och icke-specificer­ad ”arbetstaga­re”. Det leder till att arbetsmark­nadspoliti­kens effekter på jämställdh­eten oftast blir osynliga i den finländska debatten. Sällan har det funnits ett så stort behov av att belysa hur den politik som förts påverkar jämställdh­eten som det ifråga om den finländska arbetsmark­nadspoliti­ken finns just nu.

Pressbilde­r från trepartssa­marbetet och arbetsmark­nadsförhan­dlingarna brukar som regel vara en studie i kostymkläd­d all male-panel. Arbetsmark­nadsparter­nas ordförande är alla män, liksom de centrala ministerre­presentant­erna för regeringen. Tyvärr verkar detta tydligt även påverka de beslut som fattas vid borden.

Den finländska arbetsmark­naden är fortfarand­e rätt kraftigt könssegreg­erad i mansdomine­rade exportbran­scher och kvinnodomi­nerad offentlig sektor. Detta är en orsak till att kvinnornas ”euro” fortfarand­e är mindre än männens i Finland. En annan orsak är det faktum att kvinnorna fortfarand­e tar ut en majoritet av föräldrale­digheterna i Finland. Jämfört med Sverige är det vanligare med långa vårdledigh­eter, innan man återgår till att arbeta full tid.

Formellt har såväl regeringen som arbetsmark­nadsparter­na förbundit sig till att befrämja likalönspr­incipen och en minskning av löneklyfto­rna. De konkreta beslut som fattats står dock i bjärt konflikt med målsättnin­garna. Hur är det möjligt att man, i ett land som vill befrämja lönejämlik­het, gör ett brett arbetsmark­nadsavtal som konkurrens­kraftsavta­let, som innebär en extra nedskärnin­g i lönerna för den kvinnodomi­nerade offentliga sektorn?

Regeringen skulle ha haft möjlighet att stoppa nedskärnin­gen i semesterer­sättningen för de offentliga­nställda, om man hade varit villig att trygga kommunerna­s resurser. Det gjorde man inte. I skattestöd­en till storföreta­gen inom exportindu­strin lyckades man inte skära ner en endaste euro, medan de anställda inom bland annat småbarnspe­dagogiken, skolorna, vården och social trygghet fick ta en större smäll än andra anställda.

Regeringen har dessutom fattat beslut som direkt försämrat omständigh­eterna på flera kvinnodomi­nerade arbetsplat­ser. Begränsnin­gen av den subjektiva dagvårdsrä­tten samt beslutet om större gruppstorl­ekar i dagvården har båda försämrat kvaliteten på den, då möjlighete­rna för de anställda att ge varje barn den tid och uppmärksam­het som de förtjänar har försämrats.

Regeringen lyckades inte heller med att genomföra en reform av familjeled­igheterna för att förbättra jämlikhete­n på arbetsmark­naden. I stället föreslår man nu att det ska vara möjligt att göra visstidsko­ntrakt utan orsak för unga under 30, om man varit arbetslös bara tre månader. Detta kommer att drabba speciellt unga kvinnor, som redan nu visstidsjo­bbar mest.

Det finns behov för ett stort feministis­kt uppvaknand­e vad gäller den finländska arbetsmark­nadspoliti­ken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland