Hufvudstadsbladet

HRT återinför Esbobussar

Några av de direkta busslinjer­na från Esboviken till Kampen – som slopades när västmetron kom i gång – gör comeback på Esbo stads begäran.

-

På Esbo stads begäran sätts direkta busslinjer igen in mellan Esboviken och Kampen – efter att ha slopats när västmetron startade. Restiden förkortas, men metrostati­onen i Mattby blir svårare att nå.

HRT:s styrelse sammanträd­er på tisdag kväll för att fatta beslut om att återinföra fyra direkta busslinjer mellan Esbo och Kampens bussstatio­n. De nygamla linjernas rutter påminner i hög grad om busslinjer som 2017 ersattes av västmetron och matartrafi­ken till metron.

De nya linjerna är: • 143A på rutten Sökö–Ivisnäs–Kampen • 146A på rutten Stensvik–Esboviken–Kampen • 147A på rutten Larsvik–Sökö–Kampen • 164A på rutten Bastvik–Stensvik– Kampen

Samtidigt kommer matartrafi­ken att försvagas något under rusningsti­d, men HRT försäkrar att serviceniv­ån som helhet kommer att förbättras.

Under rusningsti­d kommer linjerna 143A och 147A att köra med 15 minuters mellanrum. Matarlinje­rna 143 och 147 kör samtidigt något glesare, med 15 minuters intervall i stället för 10.

146A kör med 10 minuters intervall under rusningsti­d. Det gör också matarlinje­n 146, som tidigare kört med 5 minuters mellanrum.

164A kommer att köra med 15 mi- nuters mellanrum under rusningsti­d, medan matarlinje­n 164 läggs ned. Som kompensati­on kommer linjen 165 att köra tätare utanför rusningsti­d.

Det är Esbo stad som krävt att de direkta linjerna till Kampen åtminstone delvis ska återinföra­s.

Enligt HRT kan de nygamla linjerna introducer­as senast i slutet av året.

Länsiväylä, som skrev om busslinjer­na i går, uppger att prislappen för att återintrod­ucera de fyra bussarna ligger på 3,8 miljoner euro. Då man samtidigt sparar ungefär 800 000 euro på matartrafi­ken landar slutsumman på 3 miljoner euro.

De direkta linjerna förkortar restiden mellan Esboviken och Kampen. Däremot betyder den glesare matartrafi­ken under rusningsti­d att metrostati­onen i Mattby blir något svårare att nå.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ??
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland