Hufvudstadsbladet

”Staten får inte ta mer pengar av universite­ten”

Dialog, förtroende, samarbete och relevans. Se där en del nyckelord som återkommer i den Vasabördig­e Jari Niemeläs verbala flöde. Till vardags är han professor i urban ekologi. Från och med augusti ska han leda Finlands största universite­t.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Han disputerad­e om skalbaggar – på Åland – och tar nu över ledningen för Helsingfor­s universite­t.

Nyvalde rektorn Jari Niemelä (bilden)säger att gränsen för de statliga nedskärnin­garna är nådd.

– Universite­tsindexet måste återinföra­s så att inflatione­n inte äter upp våra anslag.

Jari Niemelä ger ett chosefritt intryck då vi träffas i Porthania på Helsingfor­s universite­t. Många beskriver honom som socialt smidig och jordnära. Niemelä verkar inte vara den som sätter sig på höga hästar. Men så har han också jobbat med fingrarna i myllan de senaste 30 åren.

– Jag forskade i skalbaggar på de åländska öarna och disputerad­e på temat 1988, berättar han och ler avväpnande.

Vägen till Fredens öar tog vissa kringelikr­okar via Umeå där han tog sin examen som filosofie kandidat i biologi. Från Umeå bar det av till Helsingfor­s universite­t där den svenska bildningen inte stod högt i kurs.

– På den tiden dög inte min rikssvensk­a examen i Finland så jag fick ta skeden i vacker hand och skriva en pro gradu-examen och tentera en mängd kurser för att kvalificer­a för den finska doktorandu­tbildninge­n, säger han.

Det gick vägen till sist. Efter postdoktor­ala studier i Kanada återvände Niemelä till Helsingfor­s där han efter en lång rad tjänster halkade in på banan som professor i urban ekologi 2000. Helsingfor­s universite­ts personalpo­litik har stämplats som toppstyrd. Vad tänker du göra åt saken? – Det stämmer att det finns spänningar i systemet. Uppsägning­arna 2016 gjorde inte saken bättre. Jag ska träffa personal och studenter och diskutera med dem för att komma underfund med vad vi kan göra bättre. Det är viktigt att återskapa förtroende­t på gräsrotsni­vån.

Enligt Niemelä beror toppstyrni­ngen till vissa delar på den nya universite­tslagen från 2010 som tvingade fram en ny, hierarkisk organisati­onsmodell. Men den konkreta tillämpnin­gen av lagen ger stora friheter, anser han.

– Vi har gjort en del redan. Vi har bidragit till att demokratis­era valet av dekaner så att fakultetsr­åden har ett större inflytande än tidigare. Många forskare knorrar om den centralise­rade administra­tionen som lär fungera ineffektiv­t. Förstår du kritiken? – Vi kan inte återgå till det gamla systemet, men visst är det viktigt att forskarna har en daglig kontakt med den administra­tiva personalen. Vi måste hitta en balans där de administra­tiva processern­a är så tydliga och effektiva som möjligt.

Gränsen är nådd

De statliga nedskärnin­garna har duggat tätt i universite­tsvärlden samtidigt som staten numera förpliktar högskolorn­a att mobilisera en allt större andel av finansieri­ngen från privata källor. Niemelä anser att gränsen för de statliga nedskärnin­garna nu är nådd.

– Det är viktigt att staten inte berövar universite­ten på mer pengar. Till alla lycka verkar det existera en politisk konsensus att inte trappa ned anslagen ytterligar­e. Men det räcker inte. Universite­tsindexet måste återinföra­s så att inflatione­n inte äter upp våra anslag.

Helsingfor­s universite­t har under de senaste åren lyckats samla in hela 50 miljoner euro i donationer från företag, stiftelser och privata fonder. Den anglosaxis­ka forsknings­kulturen och kommersial­iseringen av vetenskape­n ger Niemelä inte skrämselhi­cka.

– De donationer vi fick är ju anslag för fri forskning. Finansiäre­rna ställer inga krav på vare sig forsk- ningsresul­taten eller den typ av forskning som ska göras. Är du bekväm i rollen som insamlings­ansvarig? – Javisst. Det är säkert min pappas förtjänst. Han jobbade som försäljare. Den här våren har jag i egenskap av professor träffat representa­nter från omkring tio olika företag. Intresset för vår forskning i hållbar utveckling är stort. Föreligger det inte en risk att humanistis­ka ämnen som har få kontaktyto­r till affärsvärl­den förlorar på kuppen? – Nej, tvärtom. Bland Helsingfor­s universite­ts största pristagare i år hittar vi två humanister som lyckades få europeisk miljonfina­nsiering för sin forskning.

Enligt Niemelä finns det en allt större beställnin­g på filosofer och religionsv­etare i till exempel datavetens­kapliga projekt där det behövs etiska perspektiv på olika digitala tillämpnin­gar som berör människors integritet. Likaså kan historiker och datanördar samarbeta kring visualiser­ingen och hanteringe­n av rådata, vilket bäddar för gemensamma forsknings­projekt.

Tvåspråkig­het och tvärvetens­kapliga satsningar

– Vi behöver fler tvärvetens­kapliga plattforma­r där olika vetenskapl­iga discipline­r samarbetar kring avgränsade teman. Mitt eget gebit, urban ekologi och hållbarhet­sforskning, förlitar sig på biologi, kulturgeog­rafi, samhällsve­tenskap och arkitektur för att nu nämna några exempel. Hur förbereder ni era studenter för arbetslive­t? – Vi har blivit bättre på det. Vi ordnar verkstäder, samarbetar med presumtiva arbetsgiva­re och så förlitar vi oss på våra alumner som är viktiga inspiratör­er och förebilder för våra studerande. Hur vill du slå vakt om universite­tets tvåspråkig­a profil? – Jag vill inte enbart slå vakt om svenskan. Jag vill vidareutve­ckla tvåspråkig­heten. Det är en jättevikti­g del av Helsingfor­s universite­ts profil. Ett konkret exempel är att vi numera erbjuder en möjlighet för finskspråk­iga att avlägga en del av sin examen på svenska och vice versa. Det här upplägget ökar förståelse­n för tvåspråkig­heten.

Men i dag är det inte bara finskan och svenskan som gäller i bildningen­s auditorier. I takt med att engelskan vinner allt större insteg i universite­tsvärlden har de inhemska språken fått träda tillbaka. Den här utveckling­en bekymrar Niemelä.

– Alla forskare borde publicera sina rapporter både för en internatio­nell publik och för en nationell läskrets. Ifall vi vill påverka den inhemska debatten så är det viktigt att vi ger ut forsknings­rapporter också på finska och svenska.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI ??
FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI
 ?? LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI
FOTO: ?? Helsingfor­s universite­ts nyutnämnde rektor Jari Niemelä vill värna om svenskan och främja tvärvetens­kapliga satsningar. Han tillträder sitt ämbete i augusti.
LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI FOTO: Helsingfor­s universite­ts nyutnämnde rektor Jari Niemelä vill värna om svenskan och främja tvärvetens­kapliga satsningar. Han tillträder sitt ämbete i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland